Viimeisen vuoden aikana Helsingin pörssistä on ostettu yhtiöitä pois vinhaa vauhtia. Nähdyissä tarjoushinnoissa on ollut keskimäärin runsaan kolmanneksen preemio.
Technopolis, Amer Sports, Pöyry, Kotipizza, DNA ja Ramirent. Nämä kuusi yhtiötä on jo tänä vuonna ostettu pois Helsingin pörssistä. Ja lista on saamassa jatkoa ainakin vielä Silmäasemasta, Hoivatiloista, Pihlajalinnasta ja Cramosta.
Viimeksi päälistalla on käynyt ovi yhtä tiuhaan vuonna 2004, jolloin yhdeksän poistuneen yhtiön joukossa olivat muiden muassa Eimo, Instrumentarium, Hackman ja Tamro.
Myös Outotec poistuu ensi vuonna sulautuessaan Metsoon. Fuusion yhteydessä tosin listalle putkahtaa uusi yritys, kun Metson Flow Control -yksikkö eriytyy omaksi, Neles-nimiseksi yhtiökseen.
Reilu kolmasosa lisähintaa
Pörssistä kuluvana vuonna pois ostetut suomalaisyhtiöt ovat lipuneet pääsiassa ulkomaiseen omistukseen ja keskimäärin 35 prosentin preemiolla ostotarjousta edeltäneen päivän hintaan verrattuna. Muhevimman preemion maksoi ranskalainen Loxam, 65 prosenttia, Ramirentistä.
Halvimmalla pörssistä lähti Kotipizza, jonka norjalainen Orkla osti 146 miljoonalla eurolla. Kallein oli Amer Sports, josta kiinalaisen Anta Sportsin konsortio pulitti hulppeat 4,6 miljardia. Molemmissa kaupoissa ostajan tarjoama hintalisä oli 39 prosenttia.
Melkoisia hintoja, mutta niitä voi pitää maltillisina, sillä ostokohteet ovat olleet kannattavia ja hyvät jalansijat markkinoilla omanneita yhtiöitä. Yksikään ei ollut vaikeuksissa, ylivelkaantunut tai toiminut alalla, josta olisi ollut pohja putoamassa eli mistään tulipalo-myynneistä ei ole ollut kyse.
Ulkona jo
Technopoliksen hankki brittiläinen sijoitusrahasto Kildare Nordic Acquisitions, joka maksoi toimitilayhtiön osakkeesta 13,7 prosentin preemiolla 4,65 euroa. Kaikkiaan kauppahinta oli noin 729,7 miljoonaa euroa.
Technopolis teki viime vuonna 177,4 miljoonaa euroa liikevaihtoa ja käyttökate oli 88,0 miljoonaa. Luvut olivat hieman laskeneet edellisvuodesta. Kannattavuuden heikkenemisen takana olivat muun muassa ostotarjoukseen liittyneet kertaerät.
Amer Sportsin osti kiinalaisen Anta Sports Productsin konsortio. Osakekohtainen hinta oli 40 euroa, missä oli 39 prosentin preemio. Urheiluvälinevalmistajan hintalappu kohosi 4,6 miljardiin euroon.
Amer Sportsin liikevaihto kasvoi vuonna 2018 seitsemän prosenttia vertailukelpoisin valuutoin laskien ja oli 2 678,2 miljoonaa euroa. Yhtiö oli saavuttanut historiansa korkeimmat myyntiluvut, vaikka tukkumarkkina oli haasteita täynnä. Oikaistu liiketulos oli kohentunut 231,2 miljoonaan euroon eli 16,8 miljoonaa edellisvuodesta.
Ruotsalainen konsulttiyhtiö ÅF tarjosi Pöyryn osakkeesta 45,7 prosentin lisällä 10,20 euroa eli yhteensä 611 miljoonaa euroa.
Pöyryn liikevaihto oli kasvanut vuonna 2018 11 prosenttia 579,5 miljoonaan euroon ja oikaistu liiketulos peräti 66,5 prosenttia 43,2 miljoonaan. Myynti ja kannattavuus olivat parantuneet kaikissa liiketoiminnoissa.
Kotipizzan pikataival pörssissä päättyi, kun norjalainen monialayhtiö Orkla osti yhtiön 146,1 miljoonalla eurolla. Osaketta kohden tarjous oli 23 euroa, missä oli 38,6 prosenttia hintalisää.
Pizzakonsernin vertailukelpoinen liikevaihto oli vuonna 2018 79,9 miljoonaa euroa, missä oli 19,9 prosenttia kasvua edellisvuodesta. Vertailukelpoinen liikevoitto oli kohentunut myynnin imussa 7,16 miljoonaan euroon.
Myös DNA:n uusi isäntä on Norjasta. Teleyhtiö Telenor maksoi 20,90 euroa per DNA:n osake eli kaikkiaan lähes 2,8 miljardia euroa. Preemio oli joukon pienin, 7,4 prosenttia.
DNA:n liikevaihto oli kasvanut kolme prosenttia 913,5 miljoonaan euroon, kun liittymämäärä oli noussut ja asiakkaat vaihtaneet nopeampiin 4G-liittymiin. Vertailukelpoinen liiketulos oli noussut reilut viisi prosenttia 133,8 miljoonaan.
Ranskalainen Loxam nappasi Ramirentin maksamalla konevuokraajan osakkeesta 9,00 euroa kappaleelta eli kaikkiaan 970 miljoonalla eurolla. Tarjoushinnassa oli reiluin, 65,4 prosentin preemio.
Konevuokraajan liikevaihto oli kasvanut 711,7 miljoonaan euroon, kun myynti oli kohonnut etenkin Itä-Euroopassa ja Ruotsissa. Kaikkien segmenttien parannettua juoksuaan edellisvuodesta, vertailukelpoinen liiketulos vuodelta 2018 oli 106,8 miljoonaa.
Vielä listoilla
Toistaiseksi ostajien joukossa on ollut vain yksi täysin kotimainen taho, nimittäin terveys-,kuntoutus- ja terapiapalveluja tuottava Cornaria, joka pyrkii ostamaan Silmäaseman. Osakekohtainen tarjoushinta 6,0 euroa sisälsi 7,5 prosentin preemion ja arvottaa Silmäaseman 85,5 miljoonaan.
Viikon 46 alussa Coronaria oli saanut haltuunsa 89,57 prosenttia Silmäaseman osakkeista ja yhtiö hilaa jatketulla ostotarjouksella omistustaan edelleen kohti 90 prosentin lunastusmenettelyn kynnystä.
Silmäaseman vertailukelpoinen liikevaihto oli kasvanut 5,7 prosenttia tammi-syyskuussa vuodentakaisesta ja oli 96,2 miljoonaa euroa. Oikaistu käyttökate oli loikannut 15,6 miljoonaan vertailukauden 8,2 miljoonasta.
Belgialainen Aedifica tarjoaa Hoivatiloista 16,1 prosentin lisähinnalla 14,75euroa osakkeelta, jolloin yhtiön arvoksi tulee noin 375miljoonaa euroa. Kun päälle lasketaan vielä palkkiojärjestelmien osakkeet, kokonaishinta on 376 miljoonaa.
Hoivatilojen liikevaihto oli tammi-syyskuussa 16,9 miljoonaa euroa, jossa oli kasvua 34,8 prosenttia vuodentakaisesta. Liikevaihto muodostui kokonaisuudessaan kiinteistöjen vuokratuotoista ja kasvu tuli vuokralle annettujen valmiiden kiinteistöjen määrän merkittävästä kasvusta. Nettotulos oli laskenut 9,4 prosenttia 19 miljoonaan, kun kiinteistöjen arvostuksessa käytettävien tuottovaateiden muutos oli vertailukautta pienempi.
Terveyskonserni Mehiläinen puolestaan hamuaa sote-yhtiö Pihlajalinnaa. Pääomasijoittaja CVC Capital Partnersin hallinnoimat rahastot omistavat enemmistön Mehiläisestä, joten vaikka kauppa koskettaa pääasiassa Suomen markkinoita, täysin kotimaisena sitä ei voi pitää. Mehiläisen tarjous on 46 prosentin preemiolla 16 euroa per osake eli kaikkiaan noin 362 miljoonaa euroa.
Pihlajalinnan liikevaihto oli kasvanut tammi-syyskuussa 384,8 miljoonaan euroon eli 6,7 prosenttia vuositasolla yritysostojen siivittämänä. Oikaistu liikevoitto oli kohentunut 15,3 miljoonaan vertailukauden 8,0 miljoonasta.
Viimeisimpänä hollantilainen Boels julkisti ostotarjouksen Cramosta. Konevuokraaja kertoi jo edellisviikolla saaneensa vakavasti otettavan ostotarjouksen ja puntaroivansa sen pohjalta strategisia vaihtoehtojaan. Kun yhtiön hallitus päätyi yksimielisesti suosittelemaan ostotarjousta ja osa suurista omistajista sitoutui myymään osakkeensa, Boels teki julkisen tarjouksen.
Boels tarjoaa Cramon osakkeesta 13,25 euroa, jolla kokonaiskauppahinnaksi tulisi 592 miljoonaa euroa. Hinnassa on 31,2 prosentin preemio Cramon päätöskurssiin 4. marraskuuta eli ostotarjouksen mahdollisuudesta tiedottamista edeltäneeseen päivään.
Cramon liikevaihto laski 0,8 prosenttia tammi-syyskuussa vuodentakaisesta ollen 455,9 miljoonaa euroa. Etenkin Ruotsin kruunun heikkeneminen oli rokottanut liikevaihtoa. Vertailukelpoinen liikevoitto pakitti peräti 22 prosenttia 53,7 miljoonaan viime vuoden 69,0 miljoonasta, kun kannattavuus oli heikentynyt kaikissa segmenteissä liikevaihdon kasvun jäätyä vuodentakaisesta.
Ovi käy
Helsingin pörssin päälistalta on poistunut tänä vuonna neljä yhtiötä sekä yksi First Northissa. Virallisesti Ramirentin, DNA:n sekä Silmäaseman, Hoivatilojen, Pihlajalinnan sekä Cramon osakkeet poistuvat ensi vuonna – mikäli omistajat hyväksyvät ostotarjoukset.
Kaikkiaan Helsingin pörssin listoilta on poistunut vuosina 2000-2019 109 yhtiötä erilaisten järjestelyjen tai konkurssin vuoksi. Viimeisten viiden vuoden jaksolla lähtijöitä on ollut 24, kertovat Nasdaq Helsingin tilastot.
Ostojen vilkastumisen taustalla on luonnollisesti halpa ja hyvin saatavilla oleva rahoitus, mutta matalien korkojen lisäksi talouden heikko suhdanne vilkastuttaa yrityskauppoja. Kun muita investointeja tehdään vähemmän, on hyvää aikaa katsella ympärilleen ja rakentaa yhtiölle parempaa tulevaisuutta – joko vahvistamalla jo olemassa olevaa liiketoimintaa, laajentamalla uusille markkinoille tai hommaamalla yritykseen kokonaan uutta liiketoimintaa ja osaamista.
Monet suomalaisyhtiöitä ostaneet toimijat ovatkin perustelleet ostoja laajentumisella, kansainvälisellä kasvulla sekä jo olemassa olevien markkina-asemiensa vahvistamisella. Suuremmissa kokonaisuuksissa on vipuvoimaa suhdanteen parantuessa ja turvaa, mikäli ajat menisivät vielä nykyisestä heikompaan suuntaan.
Toisaalta tällaisina aikoina on viisasta tehdä puhtaasti strategisia liikkeitä ja napsia kilpailijoita, potentiaalisia tai todellisia, pois pelistä. Ja mikäpä sen parempaa, jos löytyy hyväkuntoisia, vakaita ja vähän velkaantuneita yhtiöitä ostettavaksi edulliseen hintaan.
Lisää aiheesta: Päästrategi: Pörssiyhtiön myynti voi olla ohituskaista tuottoihin