Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Cramosta odotettu ostotarjous – Hollantilaisyhtiö tarjoaa konevuokraajasta lähes 600 miljoonaa

Pörssin toinenkin konevuokrausyhtiö on lipumassa keskieurooppalaiseen omistukseen.

Hollantilainen Boels on tehnyt käteisostotarjouksen rakennuskoneita vuokraavasta Cramosta. Ostotarjous oli odotettu, sillä Cramo tiedotti viime viikolla käyvänsä pitkälle edenneitä keskusteluja mahdollisesta tarjouksesta.

Boels tarjoaa Cramon osakkeesta 13,25 euron käteisvastikkeen, jolla koko myyntihinta olisi 592 miljoonaa euroa. Hinnassa on 31,2 prosentin preemio, kun sitä verrataan Cramon päätöskurssiin 4. marraskuuta eli ostotarjouksen mahdollisuudesta tiedottamista edeltäneeseen päivään.

Tiedotteen jälkeen Cramon kurssi nousi selvästi ja päätti perjantaina 12,64 euroon.

Yleiseurooppalainen johtaja konevuokrauksessa

Boels on tunnettu konevuokrausyhtiö Euroopassa ja johtava toimija Benelux-maissa. Vuonna 1977 perustettu yhtiö on kasvanut vuokrausyhtiöksi, jolla on yli 4 200 työntekijää ja yli 450 toimipistettä 11 maassa. Vahva toimintojen laajentuminen nojaa itsenäiseen kasvuun ja myös lukuisiin strategisiin yritysostoihin. Tämä on johtanut liikevaihdon kaksinkertaistumiseen aina viiden vuoden välein.

Boelsin ja Cramon yhdistyminen loisi Euroopan konevuokrausmarkkinoille yhden johtavista toimijoista, jonka yhteenlaskettu vuosittainen liikevaihto olisi noin 1,25 miljardia euroa ja jolla olisi yksi Euroopan suurimmista toimipisteverkostoista (yli 750 toimipistettä). Laajentunut konserni loisi mahdollisuuden palvella asiakkaita paremmin, käyttää kalustoa tehokkaasti sekä sitouttaa ja houkutella osaavaa henkilökuntaa.

Laajentunut konserni olisi monipuolinen toimija sekä maantieteellisesti että liiketoiminnaltaan ja asiakkailtaan. Cramon Skandinaviaan ja Keski-Eurooppaan keskittyneen liiketoiminnan ja Boelsin Benelux-maissa, Yhdistyneessä kuningaskunnassa sekä DACH-alueella (Saksa, Itävalta ja Sveitsi) jo olemassa olevan verkoston yhdistäminen loisi todellisen yleiseurooppalaisen konevuokraustoimijan, jolla olisi laajentunut mittakaava ja joustavuus. Yhdistyneellä liiketoiminnalla olisi hyvät valmiudet kasvattaa markkina-aluettaan hyödyntämällä tätä mittakaavaa ja ulottuvuuttaan.

- Visionamme on rakentaa eurooppalainen johtaja konevuokrausmarkkinoilla. Meillä on vahva usko Boelsin ja Cramon strategiseen yhdistymiseen. Yhdistynyt yhtiö tulee olemaan yksi johtavista toimijoista Euroopassa, jolla on toimintaa 17 maassa ja asema kolmen kärjessä näistä 12:ssa. Yhtiö tulee olemaan monipuolinen toimija sekä maantieteellisesti että liiketoiminnaltaan ja asiakkailtaan. Yhdistämme vuokrauslaitteet, datan, turvallisuuden ja asiantuntemuksen parantaaksemme asiakkaiden tehokkuutta. Yhtiöillämme on varsin hyvä käsitys toisistaan ja ne tukevat toisiaan sekä strategian että kulttuurin osalta. Jaamme saman strategian keskittymällä paikallisen tason mittakaavan kehittämiseen turvataksemme johtavan aseman maissa, joissa toimimme. Tämän lisäksi me molemmat arvostamme työntekijöitämme suuresti. Boels arvostaa Cramon hallituksen yksimielistä suositusta. Odotamme yhteisen tulevaisuuden rakentamista, Boelsin toimitusjohtaja Pierre Boels kommentoi.

Yhtiö rahoittaa Cramon oston lainarahalla, joka on jo sovittu. Boels julkistaa tarjousasiakirjan arviolta 25. marraskuuta, jolloin tarjousajan on myös määrä alkaa. Tarjousajan on tarkoitus kestää noin seitsemän viikkoa.

Myyntisitoumukset isoilta omistajilta

Cramon hallitus suosittelee ostotarjouksen hyväksymistä.

- Viimeisten vuosien ajan olemme työskennelleet kovasti luodaksemme osakkeenomistajillemme omistaja‑arvoa. Adapteon irrottaminen jakauttamisella oli tärkeä askel kahden itsenäisen, keskittyneen ja houkuttelevan yhtiön muodostamiseksi, mikä myös osaltaan vapautti omistaja-arvoa. Itsenäinen Cramo on tätä kautta saanut mahdollisuuden osallistua meneillään olevaan ja tärkeään eurooppalaiseen konsolidaatioon. Tässä mielessä Boels on loistava omistaja ja kumppani Cramolle. Uskomme myös, että tarjousvastike tarjoaa houkuttelevan käteispreemion nykyisille osakkeenomistajillemme ja kuvastaa Boelsin luottamusta Cramoon yhtiönä sekä strategiaan yhtenä yhtiönä etenemisestä. Huomioiden kaikkien sidosryhmien näkökulmat, Cramon hallitus on yksimielisesti päättänyt suositella, että osakkeenomistajat hyväksyvät ostotarjouksen, hallituksen puheenjohtaja Veli-Matti Reinikkala sanoo.

Yhtiön merkittävät omistajat EQT Public Value Investments S.à r.l., Rakennusmestarien Säätiö sr ja Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma sekä Cramon toimitusjohtaja Leif Gustafsson ovat sitoutuneet hyväksymään ostotarjouksen. Sitoumukset edustavat yhteensä noin 18,9 prosenttia Cramon osakkeista ja äänistä.

- Kuluneen vuoden ajan kaikki työntekijämme ovat tehneet kovasti töitä asemoidaksemme Cramon parhaalla mahdollisella tavalla tulevaisuutta varten. Yhtiön jakautuminen oli tärkeä virstanpylväs puhtaasti kone‑ ja laitevuokraustoimintaan keskittyvän Cramon luomiseksi. Olemme nyt uudistaneet yhtiötä, lanseeranneet uuden strategian, ottaneet oikeita askeleita tehostaaksemme toimintaamme ja luoneet perustan erottautuaksemme kilpailijoista. Tämä työ on kannattanut. Nyt yhdistyminen suuresti kunnioittamamme Boelsin kanssa mahdollistaa seuraavan askeleen ottamisen sitoumuksessamme palvella asiakkaitamme, työntekijöitämme ja muita sidosryhmiämme. Yhdessä Boelsin kanssa otamme harppauksen eteenpäin tullaksemme alamme johtavaksi eurooppalaiseksi toimijaksi, toimitusjohtaja Leif Gustafsson toteaa.

Ostotarjouksen toteuttamisella ei odoteta olevan välittömiä olennaisia vaikutuksia Cramon liiketoimintoihin, varoihin, johdon asemaan, työntekijöihin tai toimipaikkoihin. Boels aikoo muuttaa Cramon hallituksen kokoonpanoa ostotarjouksen toteuttamisen jälkeen heijastamaan uutta omistusta.

Preemio kiinni ja yli

Sijoittajat vaikuttaisivat uumoilevan saavansa Cramosta hieman parempaa hintaa, sillä kurssi lähti heti aamusta selvään nosuun ylittäen Boelsin 13,25 euron tarjoushinnan.

Kello 12.07 kurssi oli kuuden prosentin ylämäessä 13,40 eurossa. Ylimmillään hinta on käynyt aamupäivän kaupankäynnissä 13,46 eurossa.

Samaan aikaan Helsingin pörssin pääindeksi OMXH oli 0,4 prosenttia miinuksella.

Lisää aiheesta "Markkinat"