Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Ostotarjouksen odotetaan toteutuvan ensi vuoden toisen neljänneksen loppupuolella tai viimeistään kolmannen neljänneksen aikana.

Mehiläinen teki 362 miljoonan ostotarjouksen Pihlajalinnasta

Sote-yhtiön isot omistajat ovat sitoutuneet ostotarjouksen hyväksymiseen.

Yksityisiä terveydenhuoltopalveluja tuottava Mehiläinen on tehnyt ostotarjouksen Helsingin pörssiin listatusta yleis- ja erikoislääkäripalveluja sekä hammaslääkäripalveluja, työterveyshuoltoa ja vastaanottokeskustoimintaa tuottavasta Pihlajalinnasta.

Mehiläinen tarjoaa Pihlajalinnan osakkeesta 16,00 euron käteisvastikkeen. Sen perusteella koko tarjous olisi yhteensä noin 362 miljoonaa euroa.

Osake päätti maanantaina pörssissä 10,96 euroon eli tarjousvastike sisältäisi preemion, joka on noin 46 prosenttia eiliseen päätöskurssiin verrattuna.

Mehiläinen julkistaa tarjousasiakirjan arviolta 9. tammikuuta 2020 ja tarjousajan on määrä käynnistyä samana päivänä. Tarjousajan arvioidaan päättyvän 19. maaliskuuta.

Ostotarjouksen odotetaan toteutuvan ensi vuoden toisen neljänneksen loppupuolella tai viimeistään kolmannen neljänneksen aikana.

Iso peluri sote-kisaan, digitalisaatiota ja kasvua

Mikäli ostotarjous toteutuu, Mehiläinen aikoo integroida Pihlajalinnan liiketoimintoihinsa. Toimet päätetään kuitenkin kummankin yhtiön liiketoimintojen erillisen yksityiskohtaisen tarkastelun valmistuttua.

Mehiläinen uskoo yhdistymisen tuovan välittömiä hyötyjä kaikille yhtiöiden asiakasryhmille. Yhtiön mukaan ne voivat yhdessä tarjota yksityishenkilöille, yrityksille ja julkisille asiakkaille kattavan, toisiaan täydentävän palveluvalikoiman ja toimipaikkaverkoston kaikkialla Suomessa. Yksityisasiakkaat hyötyvät maantieteellisesti kattavan toimipisteverkoston ja entistä monipuolisempien palveluiden yhdistelmästä ja työterveyshuollon asiakkaana olevat yritykset saavat käyttöönsä aidosti maanlaajuiset palvelut sekä yli 200 työterveyshuollon toimipistettä.

- Pihlajalinna on hieno yhtiö, joka täydentää erinomaisesti 110 vuotta täyttävän Mehiläisen palvelutarjontaa, osaamista ja maantieteellistä verkostoa. Yhdessä meillä on mahdollisuus tarjota entistä parempaa palvelua ja laadukkaampia sosiaali- ja terveyspalveluita niin yksityis- ja yritysasiakkaillemme kuin julkisen sektorin kumppaneillemme kaikkialla Suomessa, Mehiläisen toimitusjohtaja Janne-Olli Järvenpää toteaa.

Mehiläisen mukaan ensiluokkaisen laadun tuottaminen, digitalisaation vaikuttava hyödyntäminen ja innovatiivisten palvelujen kehittäminen edellyttävät sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottajilta riittävän leveitä hartioita. Yhdessä yhtiöt saavuttavat kokoluokan ja osaamisen, jotka mahdollistavat entistäkin suuremmat panostukset muun muassa digitaalisiin ratkaisuihin, tiedolla johtamiseen ja palveluinnovaatioihin.

- Yhdistyminen mahdollistaa kasvavat panostukset digitaalisiin palveluihin sekä Mehiläisen aloittamaan kansainväliseen kasvuun. Lisäksi olemme innoissamme yhdistymisen tarjoamista mahdollisuuksista vahvistaa entisestään laatutyötä sekä henkilöstömme osaamisen kehittämistä. Pihlajalinnan innovatiivinen, yrittäjähenkinen ja asiakaslähtöinen kulttuuri on tehnyt meihin suuren vaikutuksen ja uskomme sen sopivan hyvin yhteen Mehiläisen arvojen ja toimintatapojen kanssa, Järvenpää jatkaa.

Mehiläisen ja Pihlajalinnan yhdistymisen uskotaan takaavan yhtiölle myös tarpeelliset valmiudet vastata laadukkaasti kansallisen laatu- ja määräsääntelyn kiristyviin vaatimuksiin, erityisesti mitä tulee julkisen erikoissairaanhoidon palveluiden tarjoamiseen sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuussa oleville julkisyhteisöille.

Valmisteilla olevan sote-uudistuksen osalta yhdistymisellä halutaan varmistaa toiminnan riittävä kokoluokka. Yhdessä yhtiöt voivat palvella laadukkaasti kuntien, sairaanhoitopiirien ja kaavailtujen maakuntien suuria tilaajaorganisaatioita. Pihlajalinna on onnistunut tarjoamaan yhteisyritysmallillaan kunta-asiakkailleen merkittäviä kustannushyötyjä sekä hoidon parempaa saatavuutta perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon palveluissa. Mehiläisen ja Pihlajalinnan parhaiden käytäntöjen ja toimintamallien yhdistämisen uskotaan tuottavan merkittävää lisäarvoa molempien yhtiöiden julkisille sopimuskumppaneille.

Mehiläisen liikevaihto oli viime vuonna 916 miljoonaa euroa ja Pihlajalinnan 488 miljoonaa.

Mehiläisen ja Pihlajalinnan mahdollinen yhdistyminen vahvistaa syntyvän yhtiön innovaatiotoimintaa sekä lisää resursseja digitaaliseen terveydenhuoltoon. Yhdistymisen myötä Mehiläinen kykenee tarjoamaan entistäkin parempia digitaalisia terveys- ja hyvinvointisovelluksia niin yksityisissä palveluissa ja työterveyshuollossa kuin julkisten palveluiden asiakkaille. Tiedolla johtamisella, lisäämällä asiakkaiden vaikutusmahdollisuuksia, rakentamalla varhaisen puuttumisen malleja, tarjoamalla nopean hoitoon pääsyn sekä sitouttamalla potilaat terveydestään huolehtimiseen digitaalisten hoitopolkujen, -ohjeiden ja laatumittareiden avulla, yhtiö tuottaa parempaa terveyttä yhteiskuntaan.

Hallitukselta puoltoa

Pihlajalinnan hallituksen esteettömät jäsenet ovat yksimielisesti päättäneet suositella ostotarjouksen hyväksymistä.

- Mehiläisen tekemä ostotarjous ajoittui hetkeen, jossa Pihlajalinna on onnistunut selättämään viimeisen parin vuoden haasteet ja katse on luottavaisesti tulevaisuudessa. Huolellisen harkinnan jälkeen Pihlajalinnan hallitus suosittelee tarjouksen hyväksymistä ja kaikki merkittävimmät omistajat ovat ilmoittaneet suhtautuvansa myönteisesti yhdistymiseen. Uskomme, että järjestely on edullinen paitsi asiakkaille, henkilöstölle ja osakkeenomistajille myös kaikille suomalaisille. Yhdistymisen toteutuessa Suomeen syntyy yhtiö, jolla on riittävän leveät hartiat sekä palvelemaan kuntien, sairaanhoitopiirien ja tulevien maakuntien vaativia tilaajaorganisaatioita että viemään suomalaisen sote-osaamisen kansainvälisille markkinoille. Yhdessä meillä on mahdollisuus tuottaa entistäkin laadukkaampaa hoitoa ja hoivaa ikääntyvän Suomen tarpeisiin, hallituksen puheenjohtaja Mikko Wirén kommentoi tarjousta.

- Perustaessani Pihlajalinnan vuonna 2001 tavoitteenani oli luoda yhtiö, joka haastaa sosiaali- ja terveydenhuollon hyvin perinteistä toimialaa sekä julkisella että yksityisellä sektorilla. Yhtiön kasvu yhdeksi Suomen merkittävimmistä alan yhtiöistä on ylittänyt villeimmätkin tavoitteet. Yhdessä upean henkilöstön, asiakkaiden ja johdon kanssa olemme onnistuneet luomaan alalle jotain täysin uutta ja poikkeuksellista.

Suurista omistajista LähiTapiola Keskinäinen Vakuutusyhtiö, MWW Yhtiö Oy, Keskinäinen Vakuutusyhtiö Fennia, LähiTapiola Keskinäinen Henkivakuutusyhtiö, Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo, Leena Niemistö, Fondita Rahastoyhtiö Oy:n neuvomat rahastot, Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen, Vakuutusosakeyhtiö Henki-Fennia sekä eräät muut suuret osakkeenomistajat ovat eräin tavanomaisin ehdoin peruuttamattomasti sitoutuneet hyväksymään ostotarjouksen.

Sitoumukset koskevat yhteensä noin 63,2 prosenttia Pihlajalinnan kaikista ulkona olevista osakkeista.

Mehiläinen aikoo muuttaa Pihlajalinnan hallituksen kokoonpanoa niin pian kuin se on käytännössä ostotarjouksen toteuttamisen jälkeen mahdollista. On myös mahdollista, että yhtiön edellytetään osana yrityskauppavalvontaprosessia tarjoavan sitoumuksia hyväksynnän saamiseksi, mukaan lukien joidenkin Pihlajalinnan ja/tai Mehiläisen yksiköiden tai liiketoimintojen divestointeja.

Päivän rakettiosake

Ostotarjous antoi Pihlajalinnalle siivet Helsingin pörssissä. Sote-yhtiön kurssi singahti peräti 40,5 prosenttia päättäen 15,40 euroon. Korkeimmillaan hinta kävi päivän mittaan 15,88 eurossa eli aivan tuoreeltaan ei Mehiläisen 16 euron käteisvastikkeen hintaa saavutettu.

Pörssin keskisuuriin yhtiöihin lukeutuva Pihlajalinna kiilasi myös päiväkaupassa isompien sekaan, sillä yhtiö oli tiistain 16. vaihdetuin. Myös toinen keskisuuri yhtiö, joka vihjasi olevansa ostotarjouksen kohteena, Cramo, loikkasi vahvasti ollen yhtälailla sekä nousijalistan kärkipäässä että vaihdetuimpien listalla.

Helsingin pörssin yleisindeksi OMXH päätti 0,2 prosenttia plussalle 9 707,84 pisteeseen.

 

Mehiläisen ostotarjous on "hyvä diili omistajille", sanoo Inderesin analyytikko Petri Kajaani. Katso koko pikakommentti (video 1 min 58 s)

 

Pihlajalinnan koko kolmannen neljänneksen osavuosikatsaus

 

Pihlajalinna julkisti selvästi parantuneen kolmannen neljänneksen tuloksen. Inderesin analyytikko Petri Kajaani jututtaa toimitusjohtaja Joni Aaltosta tulosparannuksen taustoista (video 7 min 7 s)

Lisää aiheesta "Markkinat"