Lehti suomalaiselle sijoittajalle

– Jos onnistuu löytämään kohteen, jossa vuokrasopimus on voimassa vielä 50 vuotta eteenpäin, se on kiva bonus, mutta ei sen pitäisi olla lähtökohta, Natalia Salmela sanoo. Kuva: Timo Porthan

Natalia Salmela: Vuokratontteja ei tarvitse pelätä

Asuntosijoittajat pohtivat, miten suhtautua vuokratontteihin. Natalian mielestä vanhat ajatusmallit on syytä päivittää nykyaikaan. 

Helsingissä vanha rakennuskanta on yleensä omilla tonteillaan, mutta uudistuotanto toteutuu pääsääntöisesti kaupungin vuokratonteille.

– Vuokratontteja ei kannata pelätä, se on vain uusi suuntaus. Jos onnistuu löytämään kohteen, jossa vuokrasopimus on voimassa vielä 50 vuotta eteenpäin, se on kiva bonus, mutta ei sen pitäisi olla lähtökohta, viestintäyrittäjä ja asuntosijoittaja Natalia Salmela sanoo.

Hänellä on tällä hetkellä sijoitusyksiö Herttoniemessä ja uudiskohteeseen Kruunuvuorenrantaan loppukesällä valmistuva loft-asunto, jossa hän suunnittelee asuvansa miehensä kanssa ainakin kaksi vuotta saadakseen myyntivoiton verovapauden.

– Vaikka on puhuttu, että asuntomarkkinat lähtisivät pieneen laskuun, en ole huomannut Helsingissä mitään eroa aiempaan. Näytöissä on edelleen hirveästi jengiä, ja asunnot menevät tosi nopeasti.

Olen itsekin tehnyt pari ostotarjousta pelkkien kuvien perusteella enkä ole lähtenyt edes käymään paikalla, kun on pitänyt olla nopea.

Tällä hetkellä Natalia etsii sijoitusasuntoa firmalleen WTD Medialle. Asuntosijoittaminen on aikaa vievää.

– Sijoittaminen on käytännössä osa-aikatyö. Uuden kohteen etsimiseen saa laitettua aikaa niin paljon kuin itse haluaa.

 

Helsinki laajenee itään

Natalia on tähän mennessä sijoittanut asuntoihin vain Helsingissä, koska sanoo tuntevansa sen parhaiten. Kotikaupungistaan kertyneen piilotiedon lisäksi hän hyödyntää muiden osaamista.

– Ei pitäisi väheksyä itseään paremmin tietävien kokemuksia. Olen ollut innokkaana kysymässä viisaammilta

Natalialle tärkeä viisasten klubi on viinikerho, jonka on perustanut nyrkkeilytreeneissä toisensa tavannut porukka. Hän on ryhmässä nuorimmasta päästä.

– Siinä on miehiä ja naisia monenlaisella työtaustalla ja eri elämäntilanteissa. On kiinnostavaa jutella varsinkin vanhimpien kanssa. Jos on 50 vuotta asunut Helsingissä, tietää asuinalueista.

Natalian mielestä asuntosijoittajalle on tärkeää pitää oma tietämys ajan tasalla esimerkiksi kaupunkipolitiikasta, ja osata myös luopua joistakin vanhoista ajatusmalleista.

– Maailma muuttuu, eikä kaikki voi olla samalla tavalla kuin ennen. Jos joskus on totuttu, että Helsingin kantakaupungissa vastikkeet ovat edullisia, koska katutasossa on yrityksiä, ei se enää ole niin. Itse en ole koskaan asunut talossa, jossa liiketilat pudottavat vastiketta.

Helsingin kantakaupungiksi mielletty alue on pinta-alaltaan pieni, eikä se riitä kasvavan metropolin keskustaksi.

– Keskusta laajenee itään. Siksi itä on mulle ensisijainen sijoituskohde, Natalia sanoo.

Hän etsii pääasiassa remonttikuntoisia kohteita, joissa voi vaikuttaa arvonnousuun omalla työllä, mutta uudiskohteetkin sopivat sijoitusasunnoiksi.

– Jos asunto on tarkoitus laittaa heti vuokralle, eikä asua itse, on varsinkin kauempana keskustasta uudiskohteitakin järkevässä hintaluokassa.

Sijoitusasuntoa etsiessään hän sijoittaa osoitteen ensin kartalle ja katsoo, miten sieltä pääsee pois julkisilla liikennevälineillä.

– Julkinen liikenne on pääkaupunkiseudulla suosittua, ja sen merkitys tulee vain korostumaan. Olen pyrkinyt valitsemaan sijoitusasunnot niin, että ne ovat meikäläistenkin saavutettavissa.

Meikäläisillä Natalia tarkoittaa ihmisiä, joilla ei ole omaa autoa.

 

Natalia Salmelan koko haastattelu löytyy painetusta Viisas Raha - lehdestä nro 4 / 2019.  

 

Etkö ole vielä Viisas Raha- lehden tilaaja?

Osakesäästäjien jäsenenä saat muiden rahanarvoisten etujen lisäksi sijoittajan tuhdin lukupaketin Viisas Raha lehden 10 kertaa vuodessa. Lue lisää

 

Lisää aiheesta "Oma talous"