Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Kuinka paljon asumisesta on kohtuullista maksaa? Moni nuori ei osaa vastata

OP Ryhmä selvitti, mikä on suomalaisten mielestä kohtuullinen asumiskustannus kuukaudessa. Alle 25-vuotiaista yli puolet ei osannut sanoa.

Suomalaisten mielestä kohtuullinen asumiskustannus on 791 euroa kuukaudessa. OP Ryhmän selvityksen mukaan 24 prosenttia suomalaisista pitää asumiskulujaan liian kovina, 55 prosenttia taas kohtuullisina.

Asumiskustannuksiin laskettiin mukaan yhtiövastike, asuntolainan kuukausikulut tai vuokra sekä sähkö-, vesi- ja lämmityskustannukset. 

− Voi pitää hiukan yllättävänä, että suomalaisista vain alle neljännes pitää asumisen kustannuksiaan liian suurina, kun asumiskulujen noususta on kuitenkin puhuttu todella paljon. Kyselytulos kuitenkin tukee sitä, mitä näemme omien asiakkaidemme toiminnasta. Asuntolaina-asiakkaamme ovat edelleen tehneet viime vuotta enemmän ylimääräisiä lainanlyhennyksiä, OP Ryhmän henkilörahoituksesta ja asumien palveluista vastaava johtaja Satu Nurmi sanoo.

Ikäryhmien välillä on kuitenkin eroja. Yli 65-vuotiaiden mielestä kohtuulliset kuukausikustannukset ovat 641 euroa kuukaudessa, 35–49-vuotiaat taas 941 euroa. Alle 25-vuotiaista vastaajista yli puolet ei osannut arvioida, millaisia kohtuulliset asumiskulut ovat.

Sopeutuksia omaan talouteen

Kiinteistöliiton, Omakotiliiton ja Pellervon Taloustutkimus PTT:n viime vuonna laatimassa ennusteessa asumiskulujen ennakoitiin nousevan keskimäärin 6,5 prosenttia vuonna 2023.

OP Ryhmän selvitykseen vastanneista 54 prosenttia kertoi, etteivät he ole joutuneet sopeuttamaan omaa talouttaan selviytyäkseen asumiskuluista. Vastaajista 29 prosenttia on kuittenkin vähentänyt kulutustaan.

− Kun korkokustannukset nousevat, näkyy se luonnollisesti jossakin, ja monessa kotitaloudessa kulutuksen vähentäminen on ollut järkevä keino sopeutua uuteen tilanteeseen, Nurmi sanoo.

Kulutuksen vähentämisen lisäksi omaa taloutta sopeutetaan myös muilla tavoin. Vastaajista 12 prosenttia on käyttänyt viime vuosien luotto-ominaisuutta. Joka kymmenes on myynyt tarpeettomia tavaroita.
 

Lisää aiheesta "Oma talous"