Talouden tulkit -sarja päättyy, mutta sen opit jäävät elämään. Asiantuntijat vastaavat kysymyksiin megatrendeistä ja muista ajankohtaisista asioista.
Talouden tulkit -sarjassa on kesän ajan esitelty talouden asiantuntijoita ja pyydetty heitä vastaamaan ajankohtaisiin kysymyksiin. Asiantuntijat ovat kertoneet onnistumisistaan ja epäonnistumisistaan sijoittajina, hajautuksen merkityksestä ja myös omista tavoistaan hajauttaa.
He ovat myös jakaneet elämänohjeensa sijoittamiseen ja neuvoja erityisesti nuorille sijoittajille.
Talouden tulkkimme seuraavat työnsä puolesta aktiivisesti markkinoita, mutta useimmilla intohimo seuraa myös vapaa-ajalle.
– Keskustelen sijoittamisesta työkavereiden ja ystävien kanssa. Lisäksi meillä on aktiivinen keskusteluryhmä paikallisyhdistyksen aktiivien kanssa. On erittäin hyödyllistä sparrata omia ajatuksia muiden kanssa ja kuulla heidän näkemyksiään, OP Private Etelä-Pohjanmaan sijoituspäällikkö ja Suomen Osakesäästäjien hallituksen jäsen Ville Rajala kertoo.
Markkinoihin ja talouden suuntiin perehtyneet asiantuntijat ovat myös kartalla siitä, mitä megatrendejä sijoittamiseen liittyy. Megatrenditkin vaihtelevat sijoituskohteiden mukaan.
– Vuokranantamisen kannalta kaupungistuminen ja väestön keskittyminen kasvukeskuksiin on iso mega-trendi, joka vaikuttaa asuntomarkkinoihin merkittävästi tulevina vuosina. Ilmastonmuutoksen myötä raidelii-kenteen merkitys kasvaa entisestään. Kasvukeskukset ja radanvarret ovat niitä paikkoja, joissa vuokra-asumista tarvitaan tulevina vuosina, Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Sanna Hughes sanoo.
Inderesin ekonomisti Marianne Palmu mainitsee ympäristön ja digitalisaation kuumiksi trendeiksi. Hän nostaa kartalle myös sijoittamisen suosion naisten keskuudessa. Vaikka vain kolmannes osakesäästäjistä on naisia ja heidän osuutensa suomalaisten osakevarallisuudesta on vain noin viidenneksen, Palmun mukaan tilanne on korjaantumassa.
– Tilastoista päätellen naisista yhä suurempi osa on alkanut sijoittaa aktiivisesti. Aloitteleville sijoittajille saata-villa oleva tieto on kasvanut paljon, ja se madaltaa kynnystä ensimmäisten sijoituspäätösten tekemiseen. Lisäksi erilaisista yhteisöissä ja foorumeilla on tarjolla vertaistukea, mikäli jokin asia askarruttaa.
Talouden tulkit
Olemme julkaisseet kesällä viikoittain Talouden tulkit -sarjaa, jossa alan asiantuntijat kertovat ajatuksistaan sijoittamiseen ja säästämiseen liittyen.
Talouden tulkkeina ovat olleet Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki, S-Pankin päästrategi Lippo Suominen, Op Private Etelä-Pohjanmaan sijoituspäällikkö Ville Rajala, Finnish Business Angels Network ry:n toimitusjohtaja Amel Gaily, Suomen Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Sanna Hughes, Inderesin ekonomisti Marianne Palmu, Mandatum Lifen henkilöasiakasliiketoiminnasta vastaava johtaja Tuomas Simonen, Danske Bankin senioristrategi Tuukka Kemppainen, Inderesin yhteisörakentaja Verneri Pulkkinen sekä Sijoittaja.fi-sivuston perustajayrittäjä Timo Heikkilä.
Lue aikaisemmat osat:
Talouden tulkit: Näin asiantuntijat auttavat meitä menestymään
Talouden tulkit: Salkkuun osinkoyhtiöitä vai ei? Asiantuntijat kertovat, miten itse sijoittavat
Talouden tulkit: Asiantuntijoiden neuvot sijoitusten hajauttamiseen
Talouden tulkit: ”Onnistuin tekemään tappiota satakertaistuvassa osakkeessa”
Talouden tulkit: Näin asiantuntijat neuvovat nuoria sijoittajia
Talouden tulkit: Ei pikavoittoja – Asiantuntijoiden elämänohjeet sijoittamiseen
Talouden tulkit: Miten aloitit sijoittamisen?
Talouden tulkit: Näin sijoittaisin 50 000 euroa
Talouden tulkit -sarja alkaa – He auttavat suomalaisia menestymään