Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Hajautus ajallisesti sekä eri sijoitusinstrumentteihin on tärkeää, oli kyse sitten kuukausisäästöistä tai isommista kertaeristä. Kuva: iStock

Talouden tulkit: Näin sijoittaisin 50 000 euroa

Kolme asiantuntijaa kertoo, kuinka he olisivat sijoittaneet 50 000 euroa heinäkuun ensimmäisenä päivänä.

Sijoitustyylejä on yhtä monta kuin sijoittajiakin. Asiantuntijat kehottavat blogeissa, podcasteissa ja lehtiartikkeleissa tukeutumaan omaan sijoitussuunnitelmaan ja tekemään sijoitukset sen mukaan. Kysyimme asiantuntijoilta, miten he olisivat sijoittaneet 50 000 euroa 1.7.2021.

 
Amel Gaily
Amel Gaily, 32 vuotta
Finnish Business Angels Network ry:n toimitusjohtaja

"Olettaen, että sijoitussalkkuni on hyvin hajautettu jo ennestään, sijoittaisin 50 000 euroa yhteen startupiin. Startup-sijoittaminen on harvoin passiivista sijoittamista, vaan pääoman lisäksi sijoittaja voi antaa osaamistaan ja verkostojaan yrityksen hyväksi. Startupit ovat omaisuusluokkana erittäin riskialttiita, mutta toisaalta tuottopotentiaali voi olla erittäin korkea.

Sijoittaisin 25 000 euroa alkuun ja varaisin toiset 25 000 euroa mahdollista jatkokierrosta varten. Yritystä valitessa painottaisin toimialaa, jota itse ymmärrän, osaavaa ja kunnianhimoista tiimiä, jonka kanssa yhteistyö sujuu, kasvavaa toimialaa, jossa kilpailutilanne on hyvin tiedostettu ja realistisia kasvu- ja varainkäyttösuunnitelma. Seuraisin tarkasti myös muita sijoittajia, jotka lähtevät mukaan tai päättävät olla lähtemättä."

 

Tuomas Simonen
Tuomas Simonen, 32 vuotta
Mandatum Lifen henkilöasiakasliiketoiminnan johtaja (digitaalinen varainhoito)

"Sijoittaminen lähtee aina omasta tilanteesta, tavoitteista sekä riskinsietohalusta ja -kyvykkyydestä, joten jokaisen tulisi ennen sijoituspäätöstä selvittää ne. Itse hajauttaisin sijoitukset ajallisesti 12 kuukaudelle. Salkusta 80 prosenttia olisi hajautetusti osakesijoituksissa ja 20 prosenttia vaihtoehtoisissa sijoituksissa. Ajallinen hajautus siksi, että osakepainoni on tällä hetkellä korkea, joten madaltaisin riskiä ajallisesti hajauttamalla. Osakepainon pidän kuitenkin korkealla, koska sijoitushorisonttini on +30 vuotta. Pitkä aikahorisontti mahdollistaa myös vaihtoehtoisten sijoitusten käyttämisen lisätuoton ja -hajautuksen hakemiseksi."

 

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä, 41 vuotta
Sijoittaja.fin perustajayrittäjä

"Sijoittaisin 5 000 euroa S&P 500 -indeksiin, 5 000 euroa Nasdaq100 -indeksiin, 5 000 euroa MSCI EM -indeksiin, 5 000 euroa omaan tyyliin sopivaan megatrendi-ETF:ään, 10 000 euroa suoriin kansainvälisiin osakkeisiin omalla sijoitustyylillä, 10 000 euroa suoriin suomalaisiin osakkeisiin omalla sijoitustyylillä, 5 000 euroa kryptoihin hajautetusti ja pitäisin 5 000 euroa käteisenä."

 

Talouden tulkit

Julkaisemme kesällä viikoittain Talouden tulkit -sarjaa, jossa alan asiantuntijat kertovat ajatuksistaan sijoittamiseen ja säästämiseen liittyen.

Lisää aiheesta "Oma talous"