Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Sijoittajan on tärkeää kehittää itseään ja noudattaa omaa sijoitusstrategiaansa. Kuva: iStock

Talouden tulkit: Näin asiantuntijat neuvovat nuoria sijoittajia

Kolme sijoitusalan asiantuntijaa antaa nuorille sijoittajille neuvoja, joilla pääsee alkuun sijoitusuralla ja voi välttää pahimmat sudenkuopat.

Aloittelevilla sijoittajilla on usein paljon kysymyksiä sijoittamisen käytäntöihin ja sijoitustyyleihin liittyen. Me päätimme kysyä kolmelta asiantuntijalta, millaisia vinkkejä he antaisivat nuorille ja aloitteleville sijoittajille kesällä 2021.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä, 41 vuotta
Sijoittaja.fin perustajayrittäjä

"Löydä oma sijoitustyylisi ja ole oma salkunhoitajasi. Pidä riskit hallinnassa ja sijoita pitkäjänteisesti. Rakenna ensin ydinsalkku matalakustanteisilla ETF:illä tai indeksirahastoilla. Tähän riittää 2–3 rahastoa. Kun perusta on kasassa, kannattaa alkaa perehtymään yksittäisiin osakkeisiin ja muihin sijoituskohteisiin.

Trendiosakkeissa ja kryptoissa voi ja kannattaa olla mukana, mutta pidä paukut yksittäisissä kohteissa maltillisena. Tämä palkitaan kurssiromahduksissa. Älä tee ensimmäistä sijoitustasi hypeosakkeeseen. Voit menettää kaikki säästösi. Näin kävi minulle IT-kuplassa."

 
Tuomas Simonen
Tuomas Simonen
Mandatum Lifen henkilöasiakasliiketoiminnasta vastaava johtaja (digitaalinen varainhoito)

"Sijoittaminen kannattaa aloittaa mahdollisimman nuorena. Suosittelen vahvasti käyttämään erilaisia tuottolaskureita (näitä löytyy netistä paljon) ja katsomaan, miten korkoa korolle -ilmiö toimii, kun sijoittamisen aikajänne on pitkä.

Esimerkkinä 50 euron kuukausisijoituksella saa reilussa 30 vuodessa hajautetulla osakesalkulla kerättyä noin 50 000 euron sijoitusvarallisuuden, pankkitilillä makuuttamalla sama säästösumma olisi alle 19 000 euroa. Lue alan kirjallisuutta, kuuntele podcasteja ja webinaareja, sillä osaamisen kasvattaminen on paras sijoitus omaan tulevaisuuteen."

Ville Rajala
Ville Rajala, 28 vuotta
OP Private Etelä-Pohjanmaan sijoituspäällikkö

"Aloittaminen on tärkeintä. Älä yritä ylioptimoida aloitusajankohtaa tai -summaa, vaan konkretisoi sijoittaminen aloittamalla ja hajauta ajallisesti. Sijoittamisen voi aloittaa pienilläkin summilla. Pyri kehittämään jatkuvasti itseäsi sijoittajana ja löydä itsellesi sopivin tyyli sekä sijoitusstrategia. Mieti sijoittamisen tavoitteet ja työkalut tavoitteiden saavuttamiseksi. Sijoita pitkäjänteisesti ja ole varsinkin alkuun kärsivällinen. Tee sijoittamisesta luonnollinen osa taloudenhallintaasi."

 

Talouden tulkit

Julkaisemme kesällä viikoittain Talouden tulkit -sarjaa, jossa alan asiantuntijat kertovat ajatuksistaan sijoittamiseen ja säästämiseen liittyen.

Lisää aiheesta "Oma talous"