Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Pienistä tulovirroista kasvaa lopulta suuria. Sen tietävät omakohtaisesti myös Talouden tulkit -sarjan asiantuntijat. Kuva: iStock

Talouden tulkit: Miten aloitit sijoittamisen?

Usein kuulee kysyttävän, milloin on hyvä aika aloittaa sijoittaminen. Kysyimme alan asiantuntijoilta, milloin ja miten syntyi kimmoke sijoittamisen aloittamiseen.

Jos talouden asiantuntijoilta kysyy, milloin on hyvä aika aloittaa sijoittaminen, vastaus on aina: tänään. Mutta miten asiantuntijat itse päätyivät sijoittamisen pariin? Otimme selvää.

 

Tuukka Kemppainen
Tuukka Kemppainen, 41 vuotta
Danske Bankin senioristrategi

"Ensimmäiset sijoitukseni tein noin 20-vuotiaana teknokuplan puhkeamisen aikoihin. Ne eivät ihan onnistuneet. Kun pääsin töihin noin 23–24-vuotiaana, aloitin säännöllisen kuukausisäästämisen rahastoihin. Se toimi ja toimii yhä hienosti."

 
Tuomas Simonen, 32 vuotta
Mandatum Lifen henkilöasiakasliiketoiminnasta vastaava johtaja (digitaalinen varainhoito)

"Kiinnostuin säästämisestä jo lapsena, sillä perheessämme säästeliäisyys ja säästäminen ovat olleet tärkeitä arvoja. Sijoittamiseen tutustuin paremmin vasta yliopistossa, vaikka muutamia sijoituksia olin tehnyt jo ennen sitä. Alkuun hain kovia tuottoja yksittäisillä sijoituksilla, mutta melko nopeasti havaitsin, että hajautettu kuukausittainen sijoittaminen tuottaa selkeästi parempia tuloksia. Ja kun aikajänne on pitkä, korkoa korolle -ilmiö kasvattaa pienetkin kuukausisijoitukset lopulta isoksi salkuksi."

 
Sanna Hughes
Sanna Hughes, 44 vuotta
Suomen Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja

"Kuten suurimmalla osalla suomalaisista asuntosijoittajista, kimmoke vuokranantajuuteen syntyi halusta säästää tulevaisuutta ja erityisesti eläkevuosia varten. Tyypillisimmillään keskiverto suomalainen asuntosijoittaja on 55-vuotias vantaalainen keskituloinen nainen tai mies, joka omistaa yhden tai kaksi vuokra-asuntoa ja tavoittelee maltillista tuottoa sekä matalaa riskiä. Olen asuntosijoittajana aika lähellä tuota keskivertoa itsekin, tavoitteenani on maltillisesti kasvattaa asuntosalkkua."

 
Verneri Pulkkinen
Verneri Pulkkinen, 31 vuotta
Inderesin yhteisörakentaja ja foorumipoliisi

"Aloitin osakesijoittamisen täysin säkällä kesällä 2009. Minulle oli kertynyt osa-aikatöistä kaupan kassalla säästöjä, joille piti saada heikon säästötilin koron takia tuottoja. Äitini lainasi kirjastosta kirjoja sijoittamiseen liittyen itselleen, mutta ei tainnut itse lukea niitä lainkaan. Minulla sen sijaan loppuivat omat kirjat kesken, ja niinpä vilkaisin pörssikirjoja, vaikka käsitykseni pörssistä oli stereotyyppisen negatiivinen. Ensimmäisen kirjan avaamisen jälkeen tällä tiellä ollaan edelleen."

 
Timo Heikkilä
Timo Heikkilä, 41 vuotta
Sijoittaja.fin perustajayrittäjä

"Sain ensimmäiset KOPin osakkeet 1980-luvulla. Osakkeiden arvo meni 90-luvun lamassa lähes nolliin, mutta pakotin isäni ostamaan Meritaa lisää, mikä oli lopulta hyvä päätös. Oma ensimmäinen sijoitukseni oli Raisio, jota ostin 1998 eQ Online -palvelussa."

 

Talouden tulkit

Julkaisemme kesällä viikoittain Talouden tulkit -sarjaa, jossa alan asiantuntijat kertovat ajatuksistaan sijoittamiseen ja säästämiseen liittyen.

Lisää aiheesta "Oma talous"