Tässä seitsemän oppia, jotka tältä Talouden tulkit -sarjan kaudelta kannattaa pitää mielessä.
Viisaan Rahan Talouden tulkit -sarjan kevät- ja kesäkausi 2024 on tullut päätökseensä. Kaudelta jäivät mieleen erityisesti nämä seitsemän oppia:
1. Sijoittajan kannattaa seurata erityisen tarkalla silmällä megatrendejä. Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich nosti esiin esimerkiksi tuottavuuskasvun, johon vaikuttaa muun muassa tekoälyn kehitys, sekä vihreän siirtymän. Myös erilaiset riskit määrittävät talouden kehitystä:
− Julkinen velkaantuminen ei voi jatkua loputtomiin, ja mitä pidemmälle se jatkuu, sen suuremmaksi nousevat riskit joko äkillisistä korjausliikkeistä (velkakriisit) tai negatiivisista talousvaikutuksista (tuottaville yksityisille investoinneille ei riitä enää rahoitusta).
2. Osakesuosikkeja etsittäessä pitäisi arvio tehdä päivittäin. Kun talouden tulkkeja pyydettiin nimeämään alkuvuoden osakesuosikkejaan, S-Pankin päästrategi Lippo Suominen huomautti, että selkeitä suosikkeja on hyvin vaikea löytää.
− Ilmiselviä suosikkeja on vaikea löytää. Osakekurssit ovat jo nousseet vahvasti niillä yrityksillä, joilla menee hyvin, ja vastaavasti monilla laskeneilla on hyvä syy alamäkeen. Toki esimerkiksi Suomessa on kurssilaskun jälkeen myös liiaksi kärsineitä yhtiöitä. Kurssit elävät niin voimakkaasti, että uusia suosikkeja pitäisi arvioida viikko- tai jopa päivätasolla.
3. Kiinnostavuuden ratkaisee yrityksen kokonaistilanne, ei toimiala. Mikään toimiala ei toista parempi, muistuttaa Pääomasijoittajat ry:n toimitusjohtaja Anne Horttanainen. Sijoituskohteen kiinnostavuuden ratkaisee yrityksen kokonaistilanne.
− Kasvuhalukkuus ja osaaminen kasvun rakentamiseen, uudenlaiset innovaatiot ja ratkaisut globaaleihin haasteisiin ovat toimialaa merkityksellisempiä.
4. Sijoituskohdetta valitessa kannattaa katsoa kassavirtaa ja kasvua. Toukokuussa talouden tulkkeja pyydettiin kertomaan, millä perusteella he valitsevat omat sijoituskohteensa. Aktian pääekonomisti Lasse Corin kertoi aloittavansa yrityksen kassavirrasta, jonka pitää riittää osinkoon ja kasvuinvestointeihin.
− Tämän jälkeen yhtiön kasvun on pitänyt olla hyvää ja lopuksi taseen pitää olla kunnossa. En kuitenkaan ole sitoutunut minkään tiettyyn sijoitustyyliin. Tämä on se runko, josta aloitan. Jos kyseessä on esimerkiksi nopeasti kasvava yhtiö, ei osinko ole oleellinen.
5. Seuraa sitä, miten yrityksellä menee isossa kuvassa. Kun sijoituspäätös on tehty, moni unohtaa seurata, miten yrityksellä menee. Isoa kuvaa kannattaisi kuitenkin pitää silmällä, muistuttaa Danske Bankin sijoituspäällikkö Timo Turtiainen.
− Keskeisiä yritystä ja sen toimialaa koskevia uutisia pyrin jonkin verran seuraamaan ja ainakin lukaisemaan osavuosikatsaukset läpi. Myös analyytikkonäkemyksien ja osakevalintatyökalujen kautta tulee välillä haettua ajantasaista tietoa. Suhteellisen kevytmielisen osakekohtaisen paneutumiseni vuoksi olenkin salkun painotusta vuosien varrella siirtänyt yksittäisten osakkeiden sijaan rahastoihin.
6. Säännöllisyys on ykkösjuttu. LähiTapiola varainhoidon johtaja Outi Vänni mainitsi parhaaksi sijoituspäätöksekseen säännöllisen rahastosijoittamisen.
− Sijoituksen tekeminen ei ole jäänyt erikseen muistettavaksi ja joka kerta erikseen pohdittavaksi.
7. Vastuullinen sijoittaminen vaatii valppautta. Yritysten vastuullisuusraportointi vaihtelee laadultaan ja laajuudeltaan, varsinkin, jos yritys tulee EU:n ulkopuolelta, muistuttaa laskentatoimen ja rahoituksen professori Sami Vähämaa Vaasan yliopistosta.
− On hyvä huomioida, että esimerkiksi yritysten ESG-luokitukset vaihtelevat usein merkittävästi eri ESG-luokittajien välillä, koska eri luokittajat käyttävät erilaisia luokitusmalleja ja aineistoja ja tekevät erilaisia tulkintoja samasta aineistosta. Yrityksen korkea ESG-luokitus ei esimerkiksi välttämättä tarkoita, että yritys huomioisi toiminnassaan ympäristöasiat ja ilmastonmuutoksen hillitsemisen muita yrityksiä paremmin.