Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Talouden tulkit: sijoitussalkkua ei kannata jättää kokonaan omien poimintojen varaan

Talouden tulkit kertovat, mitä seuraavat omistamissaan yhtiöissä.

 

Viime viikolla talouden tulkit paljastivat, kuinka valitsevat sijoituskohteensa. Tällä kertaa he kertovat, mitä seuraavat jo omistamissaan yhtiöissä.

 

”Olen itse ehkä valitettavankin paljon ”sijoita ja unohda” -tyyppinen sijoittaja. Tämän vuoksi seuraan ehkä turhankin huonosti yksittäisen yhtiön talous- tai tuloslukuja. Olen enemmän kiinnostunut yleisestä talous- ja markkinatilanteesta ja isommista muutoksista yritysten liiketoimintaympäristössä. Mielenkiintoni kohteita ovat uudet innovaatiot, vastuullisuus, poliittiset päätökset ja geopolitiikka, sekä niiden vaikutus yritysten toimintaan ja sitä kautta sijoituksiin. Ehkä yksittäisten yritysten kohdalla seuraan eniten niiden yleistä mainetta.” 

Anne Horttanainen, toimitusjohtaja, Pääomasijoittajat ry

 

”Pitkältikin samoja asioita kuin mahdollisissa uusissa sijoituskohteissa. Jos en olisi valmis ostamaan jotain osaketta, niin miksi pitäisin sitä vastaavasti salkussakaan. Siten seurannassa on yrityksen tulosnäkymät ja pitkän tähtäyksen kasvumahdollisuuksien jatkuminen, sekä toisaalta, onko hintataso edelleen järkevä vai onko arvostus noussut kohtuuttomaksi. Harvoin kuitenkaan turvaudun osakkeen myyntiin, vaan lähtökohtaisesti pidän niistä kiinni.” 

Lippo Suominen, päästrategi, S-Pankki

 

”Isoa kuvaa: esimerkiksi millä tolalla yrityksen asema on kilpailijoihin nähden, ja onko havaittavissa merkkejä heikkenevästä kehityksestä esimerkiksi kasvun ja tuloskehityksen osalta. 

Keskeisiä yritystä ja sen toimialaa koskevia uutisia pyrin jonkin verran seuraamaan ja ainakin lukaisemaan osavuosikatsaukset läpi. Myös analyytikkonäkemyksien ja osakevalintatyökalujen kautta tulee välillä haettua ajantasaista tietoa. Suhteellisen kevytmielisen osakekohtaisen paneutumiseni vuoksi olenkin salkun painotusta vuosien varrella siirtänyt yksittäisten osakkeiden sijaan rahastoihin. 

Koen, että nykyisellä panostuksellani en ”ansaitse” ylituottoa, enkä voi jättää salkun kehitystä suhteettoman paljon omien poimintojen onnistumisten varaan.” 

Timo Turtiainen, sijoituspäällikkö, Danske Bank

Lisää aiheesta "Sijoittaminen"