Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Pelataan varman päälle

Säännöllisessä indeksisäästämisessä ei edes tarvitse arvata oikein, sillä 20 vuoden aikana on automaattisesti voittanut.

Olen muutaman kerran elämässäni kuullut väitettävän suomalaisten välttävän riskejä ja pelaavan aina varman päälle.

Tosiasiassa suomalaiset ottavat riskejä paljonkin. Jopa siinä määrin, että lähettävät rahaa tuiki tuntemattomille niin sanottujen nigerialaiskirjeiden pohjalta. Houkutus pikavoittoon on niin kova, että järki katoaa. Rahat lähtevät tililtä, ainoastaan se on varmaa.

Sama houkutus on tuhonnut satojen tuhansien suomalaisten elämän kansanedustajien hellässä huomassa. Kyseessä on niin kutsuttu tyhmyysvero, jota maksavat peliriippuvaiset sekä huono-osaiset. Aivan oikein, kyseessä on Veikkauksen pelit.

En ruodi tarkemmin, mikä kaikki Veikkauksen kuviossa on päin prinkkalaa. Sen tekee erinomaisesti Senja Larsen Veikkauskratia-kirjassaan. Kirjassa kerrotaan noin 72 000 henkilön häviävän Veikkauksen peleihin keskimäärin 1 000 euroa kuukaudessa. Moni on rytäkässä tuhonnut terveytensä, suhteensa ja tulevaisuutensa haaveillessaan tulevansa miljonääriksi.

Miljonääriksi tulisi kuitenkin säästämällä tuon kuukausittaisen häviötonnin 20–25 vuotta osakkeisiin tai indeksirahastoihin. Aika kuulostaa pitkältä, kun huomioi lottovoiton voivan osua juuri omalle kohdalle ensi viikolla. Päävoiton todennäköisyys on kuitenkin häviävän pieni: yksi rivi 18,6 miljoonasta mahdollisesta.

Säännöllisessä indeksisäästämisessä ei edes tarvitse arvata oikein, sillä 20 vuoden aikana on automaattisesti voittanut. Jos ei miljoonan päävoittoa, niin kaikki muut voittoluokat vähintään viisi kertaa. Kannattaa siis pelata varman päälle ja olla pelaamatta rahapeliyhtiöiden pelejä. Täysin varmaa tuottoa indeksisijoittamisesta ei saa, mutta pahasti ei mene pieleen. Sen lupaan!

Miten sitten olemme päätyneet tähän tilanteeseen, jossa juuri heikoimmassa asemassa olevilta riistetään vapaus ja mahdollisuus vaurastua? Pahoin pelkään tässäkin olevan varman päälle pelaamista: kansanedustajat eivät uskalla näyttää säästämisessä ja vaurastumisessa mallia, koska pelkäävät sen vaikuttavan äänisaaliiseen. Eikä uskalleta puhaltaa riistämisen peliä poikki Veikkaukselta, koska tulonjakoautomaatista loppuisi itselle ja itseä läheisille järjestöille manna.

Ennemmin kupataan satoja tuhansia ihmisiä kuin autettaisiin heidät sijoittamisen ja säästämisen ääreen. Nyt pitää muuttaa pelin luonne. Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran Länsiväylässä vuonna 2021.

Victor Snellman

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja.

Lisää aiheesta "Näkökulma"

Vähän säännellyllä kryptomarkkinalla sijoittajan oma vastuu korostuu

Henri Väkeväinen

Kirjoittaja on Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus Ry:n hallituksen jäsen, ja hänellä on vuosien kokemus kryptovaluutoista sekä niihin liittyvien oikeudellisten tilanteiden ratkaisemisesta

Mistä on pienet sijoitustuotot tehty?

Sini Saarni

Kirjoittaja on taloustieteen opiskelija Aalto-yliopistossa.

Lakimiehen vinkit: Hoida henkivakuutus kuntoon

Niina Kosunen

Kirjoittaja on yrittäjä ja lakimies (OTM, HTM, luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja) Lakitoimisto Kunnes Oy:ssa, joka tarjoaa oikeudellista osaamista erilaisissa perhevarallisuus- ja perintöoikeudellisissa kysymyksissä sekä laatii erilaisiin perhe- ja varallisuustilanteisiin sopivat oikeudelliset asiakirjat kuten testamentit, avioehtosopimukset, edunvalvontavaltuutukset, ositussopimukset, perukirjat.
FB: Lakitoimisto Kunnes 
Insta: lakitoimisto_kunnes
 

Osaatko lukea taloyhtiösi tilinpäätöstä?

Sanna Hughes

Kirjoittaja on Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja

Kolme osakevalintaa vuodelle 2024

Timo Heikkilä

Sijoittaja.fi:n perustaja sekä hallituksen puheenjohtaja (KTM, TMC, HHJ)

Optimisti iloitsee – nuori sijoittaja, älä menetä toivoasi

Mari Hannola-Antikainen

Kirjoittaja on nuorten talousosaamiseen erikoistunut asiantuntija Nuorten yrittäjyys ja talous NYT -organisaatiossa.