Hallitus saa yksityissijoittajilta vaatimattoman kouluarvosanan ja kritiikkiä epäoikeudenmukaisesta verotuksesta.
Tuoreimmassa Sijoittajabarometrissa selvitettiin talouden näkymien ja vastuullisuuteen liittyvien valintojen lisäksi myös arviota hallituksen ja eduskunnan toiminnasta.
Lainsäädäntöön liittyvistä toimistaan poliittisten päättäjien kouluarvosanan keskiarvo jäi vaatimattomalle tasolle 6,33. Vielä keväällä 2019 se oli 6,61.
Verotukseen liittyvien asioiden hoidosta hallitus sai sijoittajilta vielä sapekkaammat arviot, keskiarvo nipin napin yli kuutosen, 6,07. Vastaava kysymys on edellisen kerran kysytty keväällä 2019 eli edellisen, Juha Sipilän johtaman hallituksen aikana. Silloin kouluarvosana lähenteli seiskaa, 6,91.
Nyt hallitusta arvosteltiin erityisesti valtion velkaantumisesta, osakesäästötilin 50 000 euron katosta ja epäoikeudenmukaiseksi koetusta verotuksesta.
Kyselyn vapaassa osuudessa esitettiin lukuisia tämän kaltaisia kommentteja:
– Epäselvät suunnitelmat verotukseen liittyen aiheuttavat ennustamattomuutta. Sijoittamisen verotus on jo erittäin tiukkaa ja hallituspuolueista tulevat ehdotukset verotuksen kiristämiseksi aiheuttavat epävarmuutta. Sijoittamiseen liittyvät positiiviset aloitteet puuttuvat (esimerkiksi osakesäästötilin euromääräisen rajoituksen poistaminen, verokohtelun keventäminen, kaksinkertaisen osinkoverotuksen poistaminen).
– ETF:ien puute osakesäästötilin instrumenttivalikoimista on aivan käsittämätön aivopieru. Myös talletuksen maksimiraja tulisi vähintäänkin kaksinkertaistaa. Nykyisellään koko systeemi on torso, mikä ei saavuta sille asetettua tavoitetta kannustaa kansalaisia säästämään matalalla kulurakenteella ja hajautetulla riskillä.
Varsinkin pörssiyhtiöiden maksamien osinkojen verotusta pidettiin epäoikeudenmukaisena. Toiveita esitettiin myös pienten osinkojen verovapaudesta ja pelättiin yhtiölainojen vähennysoikeuksien menetystä.
– Vähäiset pörssiyhtiöiden osingot (esimerkiksi alle 1000 € vuodessa) eivät ole vieläkään verottomia, vaikka se olisi paras porkkana kansankapitalismille. Vasemmistohallitus on luonut epävarmuutta sijoitusympäristöön – esimerkiksi on ollut puhetta yhtiölainan vähennyskelpoisuuden poistumisesta asuntosijoittamisessa.
Juttu on tiivistelmä. Koko artikkeli on luettavissa Viisaan Rahan numerosta 7/2021.
Sitaatit on poimittu syksyn Sijoittajabarometrin avoimista vastauksista. Suomen Osakesäästäjien, Pörssisäätiön ja Viisas Raha -lehden teettämään Sijoittajabarometriin vastasi lokakuussa 3 156 yksityissijoittajaa. Tutkimuksen teki Tietoykkönen Oy.
Lue myös: Sijoittajabarometri 2/2021: Mikä saa sijoittajat uskomaan finanssisektoriin?