Yhtiökokouksessa yhdenkin osakkeen omistajalla on oikeus saada äänensä kuuluviin. Lue tästä, miten yhtiökokous etenee ja miten siihen kannattaa valmistautua.
Lakisääteinen yhtiökokous on osakkeenomistajalle mielenkiintoinen mahdollisuus saada tietoa yhtiön toiminnasta ja tulevaisuuden näkymistä.Kokosimme vastauksia kysymyksiin, jotka saattavat mietityttää uutta omistajaa ja yhtiökokousten noviisia.
Mistä yhtiökokouksessa päätetään?
Yhtiökokous on pörssiyhtiöiden ylin päätöksentekoelin, joka muun muassa päättää vastuuvapauden antamisesta ylimmälle johdolle, vahvistaa tilinpäätöksen ja päättää osingonjaosta. Sen järjestäminen on lakisääteistä.
Mikä osakkeenomistajan rooli yhtiökokouksessa on?
Yhtiökokouksessa osakkeenomistajalla on kyselyoikeus, puheoikeus ja äänioikeus. Yhdenkin osakkeen omistaminen antaa puhe- ja äänioikeuden.
Vähemmistöomistajan päätösvalta ei ole yhtä vahva kuin suuromistajan. Valtion hallitsemissa yhtiöissä suurista linjoista päättää valtion edustaja, perheyrityksessä määräysvalta on perheellä. Osakkeenomistaja voi kuitenkin vahvistaa vaikutusvaltaansa liittoutumalla yhtiön muiden osakkaiden kanssa. Yhtiökokouksen päätökset voi viedä jopa tuomioistuimeen, jos osakkeenomistaja on sitä mieltä, että ne ovat yhtiöjärjestyksen tai lain vastaisia.
Voiko jokainen osakkeenomistaja osallistua yhtiökokoukseen?
Osallistumisoikeus on periaatteessa jokaisella osakkeenomistajalla. Pörssiyhtiön osakkeenomistajan on kuitenkin oltava osakasluettelossa kahdeksan päivää ennen yhtiökokousta. Muutamaa päivää ennen yhtiökokousta ostetut osakkeet eivät siis tuo oikeutta osallistua yhtiökokoukseen samana vuonna.
Miten yhtiökokous etenee?
Ennen yhtiökokouksen alkua osakkeenomistajan tulee rekisteröityä. Rekisteröitymisen jälkeen osakkeenomistaja saa äänestyslippuja mahdollisia äänestystilanteita varten. Etäkokouksessa äänestys suoritetaan usein ennakkoon yhtiön ilmoittamalla tavalla.
Yhtiökokouksen kulku kerrotaan aina yhtiökokouskutsun yhteydessä olevassa esityslistassa. Toimitusjohtajan katsauksessa käsitellään yhtiön edellisen vuoden tilinpäätös. Osakkeenomistajan kannalta mielenkiintoisia ovat esimerkiksi tiedot yhtiön rahoituksesta ja investoinneista.
Kun puheenjohtaja avaa keskustelun, osakkeenomistajilla on mahdollisuus esittää kysymyksiä yhtiökokouksissa käsitellyistä asioista.
Virtuaalikokousten aikakaudella valitettavan moni yhtiö mahdollistaa osakkeenomistajille ennakkokysymysten lisäksi vain ennakkoäänestyksen, jolloin osakkeenomistaja ei ehdi saada äänestyspäätöksensä kannalta oleellista tietoa ennen äänestystä.
Mikä yhtiökokouksen puheenjohtajan rooli on?
Kokouksen puheenjohtaja ei edusta mitään yksittäistä osakkeenomistajaa tai osakkeenomistajaryhmää. Hänen vastuullaan on se, että kokouskutsussa mainitut asiat käsitellään asiallisesti käsillä olevan materiaalin pohjalta. Puheenjohtaja myös pitää huolta siitä, että kokous etenee sujuvasti.
Miten yhtiökokoukseen kannattaa valmistautua?
Yhtiökokoukseen kannattaa valmistautua tutustumalla yhtiökokouskutsuun etukäteen. Siitä selviää, mistä asioista kokouksessa päätetään.
Yhtiöt ilmoittavat aina etukäteen, mihin mennessä osakkeenomistajan on esitettävä mahdollinen kirjallinen kysymyksensä, mikäli haluaa saada vastauksentiettyyn kysymykseen.
Jokaisella osakkaalla on myös oikeus tehdä ehdotuksia yhtiön hallitukselle. Ehdotuksia voi tehdä ennen yhtiökokousta vaatimalla tietyn asian sisällyttämistä esityslistalle ja kokouskutsuun.
Kuinka kauan yhtiökokous kestää?
Yhtiökokouksen kesto ja tunnelma riippuu aina paikalla olevista ihmisistä. Kokous voi olla rutiininomainen puolen tunnin suoritus tai tuntikausia kestävä keskustelu esimerkiksi yhtiön osinkopolitiikasta ja johdon palkitsemisjärjestelyistä.
Muista myös tämä!
Yhtiökokousten konkarit muistuttavat aina, että muodollisia puheita tärkeämpää on se, millainen tunnelma kokouksessa on ja miten sekä yhtiön toimitusjohtaja että hallituksen puheenjohtaja esiintyvät. Kehonkieli voi kertoa paljon yhtiön tilasta.
Lue lisää: Yhtiökokouksen etiketti
Lue lisää: Osakesäästäjät puolustaa yksityissijoittajien tasapuolista oikeutta osallistua yhtiökokouksiin