Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Yhtiökokouksen etiketti

Yhtiökokouskäytännöt saattavat herättää kysymyksiä. Kuka saa osallistua kokoukseen ja miten siellä tulee toimia? Tutustu käytäntöihin ja saavu paikalle itsevarmana.

Yhtiökokous on osakkeenomistajien vuotuinen kokoontuminen, jossa päätetään yhtiön osingonjaosta, hallituksen kokoonpanosta, johdon palkitsemisesta ja osakeanneista. Samalla pääset tunnustelemaan yhtiön tunnelmaa.

Milloin pääsen mukaan yhtiökokoukseen?

Jokaisen yhtiökokouskutsun yhteydessä mainitaan, milloin sinun on viimeksi täytynyt omistaa yhtiön osakkeita, jotta voit osallistua yhtiökokoukseen. Koska kokouksen pitäminen vaatii järjestelyjä esimerkiksi tilojen ja tarjoilun suhteen, sinun tulee ilmoittautua yhtiökokoukseen määräaikaan mennessä. Yhtiökokouskutsut ovat yhtiöiden sijoittajasuhdesivuilla, hyvin harva yhtiö lähettää nämä kotiin paperiversioina.

Osingon saamiseen riittää, että omistat osakkeet yhtiökokouspäivänä. Näin ollen voit yhtiökokouksen aikana lisätä omistustasi ja saada näiltäkin osakkeilta osinkoja. Useimmiten yhtiökokoukset järjestetään päiväaikaan, jolloin osakkeilla voi käydä kauppaa.

Miten yhtiökokouksessa toimitaan?

Kun tulet yhtiökokoukseen, sinun tulee rekisteröityä. Valmistaudu pyydettäessä todentamaan henkilöllisyytesi voimassa olevalla henkilötodistuksella. Jos edustat toista henkilöä, on valtakirja luovutettava joko ilmoittautumisen tai rekisteröinnin yhteydessä. Saat nipun äänestyslippuja, joita voit käyttää mahdollisissa äänestyksissä. Pidä niistä huoli kokouksen loppuun asti, ja käytä niitä puheenjohtajan ohjeiden mukaisesti.

Yhtiökokoukseen on syytä varata reilusti aikaa. Jotkut yhtiökokoukset nuijitaan läpi hyvinkin nopeasti, kun taas toisinaan kyselyhetki on ennemmin kyselytunti tai -tunteja. Kun puheenjohtajan kärsivällisyys loppuu tai kun kysymykset eivät edistä kokousta, keskustelut päätetään.

Puheenvuoroa pyytäessäsi ja sen saatuasi sinun tulee nousta ylös ja esittäytyä kertomalla oma nimesi ja äänestyslippusi numerosarja. Tämän jälkeen esität napakasti oman kysymyksesi mikrofoniin siten, että kaikki kuulevat kysymyksen. Jos kysymyksen esittäminen kestää kauan, kokous venyy turhaan.

Kokouksen edetessä on hyvä merkitä päätökset esityslistaan muistin virkistämiseksi. Samalla pysyt kärryillä siitä, mitä aihetta käsitellään parhaillaan. Kun keskustelut venyvät, on helppo erehtyä käsiteltävästä aiheesta.

Äänestystilanteessa ratkaisee kokouksessa edustettujen äänien määrä, ei kokonaisäänimäärä. Siltä osin kun kokoukseen ei osallistuta, kasvaa vastaavasti osallistujien äänivalta. Suuromistajat ovat yleensä aina edustettuina.

Kokouksen parasta antia ovat yleensä hallituksen puheenjohtajan ja/tai toimitusjohtajan katsaukset. Tavallisiin sijoitusiltojen yritysesittelyihin verrattuna nämä ovat yleensä selvästi seikkaperäisempiä ja pidempiä. Esitystavasta voi usein aistia enemmän kuin mitä materiaalista saisi irti netistä luettuna.

Itse muistan erään yhtiön yhtiökokouksen vuosia sitten. Tunnelma oli erittäin kireä ja oli selkeästi aistittavissa, etteivät asiat olleet yhtiössä kohdillaan. Hallituksen puheenjohtaja hermostui poikkeuksellisesti eräälle sinänsä asiallisen kritiikin antajalle, ja tunnelma kahvipöydissä oli melko laimea. Myin omat osakkeeni seuraavana päivänä, mikä oli täysin oikea päätös siinä kohtaa.

Kokouksen jälkeen tarjotaan yleensä syötävää. Vanhaan hyvään aikaan osakkeenomistajia hemmoteltiin hyvällä ruualla, tänä päivänä kyse on yleensä kahvista ja voileivästä tai kakkupalasta. Näihinkin hetkiin kannattaa osallistua ja seurustella muiden osakkeenomistajien kanssa. Harvemmin tietää, kuka omistaa mitäkin, joten rohkeasti vain keskustelemaan. Nämä keskustelut ovat monesti varsin hedelmällisiä. Aina on eduksi tarkistaa, miten muut osallistujat kokivat kokouksen hengen ja annin.

Lisää aiheesta "Oma talous"