Nordean varovainen realismi kuluvan vuoden toisen neljänneksen raportissa poiki vahvan tuloksen Q3:lta. Liikevoitto koheni 24 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta. Luottotappioiden nettomäärä kääntyi pari miljoonaa euroa positiiviseksi. Korkokatteen kuuden prosentin kasvu on parasta sitten vuoden 2012.
Koronapandemia näkyy lähinnä pankkikonsernin palkkiotuottojen neljän prosentin supistumisena, jonka taustalla on maksuliikenteen väheneminen. Tuo neljä prosenttia vastaa likimain ennusteita Suomen bruttokansantuotteen supistumisesta tänä vuonna.
Asuntokaupan vilkastuminen kevään koronakauden jälkeen näkyy myös pankin tuloksessa. Nordea raportoi sekä asuntoluottojen volyymin että markkinaosuuden kasvaneen. Myös luotonanto pienille ja keskisuurille yrityksille kasvoi pankin tiedotteen mukaan. Nordean hoidossa oleva varallisuus kasvoi neljä prosenttia ja nousi ennätystasolle 326 miljardiin euroon.
Myös pankkikonsernin säästötoimet tuottivat tulosta. Liiketoiminnan vertailukelpoiset kulut vähenivät kuusi prosenttia, ja kulu/tuotto -suhde putosi 52 prosenttiin viime vuoden vastaavan ajankohdan 58 prosentista. Ensi vuonna tavoitteena on päästä 50 prosenttiin. Nordea näyttää muutenkin olevan tavoitteidensa vauhdissa. Oman pääoman tuotto oli kolmannella neljänneksellä 10,1 prosenttia, kun vuodelle 2022 asetettu tavoite on ylittää kymmenen prosentin taso.
Pandemia ei ainakaan vielä näy luottotappioina pankin kirjanpidossa. Johdon harkintaan perustuva puskuri pidettiin kuitenkin ennallaan 650 miljoonassa eurossa, koska pandemian täysimääräiset talousvaikutukset ovat pankin mukaan edelleen epävarmat. Luottosalkun laatu on Nordean mukaan edelleen vahva ja näkymät ennallaan.
Nordean pääomarakenne on niin ikään vahva, raportin mukaan ”Euroopan huipputasoa”, ydinvakavaraisuussuhde 16,4 prosenttia, mikä ylittää viranomaisten vähimmäisvaatimuksen 6,2 prosenttiyksiköllä.
Osinkoja Nordea ei kuitenkaan vielä lupaa, vaikka maksukykyä olisikin. ”Nordea pyrkii maksamaan osinkoa tilikaudelta 2019,” on osavuosikatsauksen varovainen muotoilu. Konsernin hallitus on päättänyt, ettei se tee päätöstä tilikauden 2019 osingonmaksusta ennen 1. tammikuuta 2021.
Markkinat ottivat Nordean iloiset uutiset ja analyytikoiden kehut vastaan reippaalla kurssinousulla. Maaliskuussa hyvinkin syvissä vesissä sukeltanut kurssi koheni katsauksen julkistuspäivän puolivälissä yli viisi prosenttia ja kolkuttelee seitsemän euron rajaa. Koronaa edeltävään, helmikuun yli kahdeksan euron tasoon on kuitenkin vielä matkaa.
Lisää aiheesta:
Nokia ja Wärtsilä ylivoimaisesti netto-ostetuimpia syyskuussa
Nordea lykkää osingonmaksuaan ensi vuoteen
Nordea romautti tuloksensa ennakoimalla – puskuria kasvatettiin 650 miljoonaan
Nordea ylitti analyytikoiden odotukset – Q2:n luottotappiot voivat vielä kääntää kelkan
Kansanosakkeiden suosikkien kärki vaihtui – Nordea nappasi paalupaikan Nokialta
Nordea paransi vuoden loppua kohti – Vang-Jensen: Uusi vaihe alkanut lupaavasti