Lehti suomalaiselle sijoittajalle

- Panostukset asiakaslähtöisyyteen ja tuottojen kasvattamiseen paransivat liiketoiminnan virettä vuoden 2019 lopulla, mikä näkyy tuloslaskelman tuottorivillä, , konsernijohtaja Frank Vang-Jensen kommentoi tilinpäätöstiedotteessa. Kuva: Nordea

Nordea paransi vuoden loppua kohti – Vang-Jensen: Uusi vaihe alkanut lupaavasti

Pankkikonsernin loppuvuosi sujui paremmin, mutta tilivuosi jäi odotetusti edellistä heikommaksi ja osinko laskee selvästi.

Nordea palautti tuloksensa voitolle loka-joulukuussa. Liikevoittoa syntyi 1 013 miljoonaa euroa, kun edellisneljänneksellä pankkikonserni raportoi muhkeiden kertaerien painamana 421 miljoonan tappion. Liikevoitto koheni selvästi myös vuositasolla, sillä edellisvuoden viimeisellä neljänneksellä voitto oli 705 miljoonaa euroa.

Koko vuoden tasolla liikevoitto oli kuitenkin heikentynyt 47 prosenttia jääden 2 113 miljoonaan euroon edellisvuoden 3 953 miljoonasta.

Nordean korkokate oli heikentynyt viimeisellä neljänneksellä kolme prosenttia vuodentakaisesta ja oli 1 108. Koko vuoden tasolla suunta oli sama: 4 318 miljoonan euron korkokate oli laskenut neljä prosenttia edellisvuoden 4 491 miljoonasta.

Liiketoiminnan tuotot olivat nousseet loka-joulukuussa kahdeksan prosenttia vuodentakaisesta 2 294 miljoonaan euroon. Koko vuoden tasolla suunta oli päinvastainen ja tuotot laskivat kuusi prosenttia 8 635 miljoonaan edellisvuoden 9 172 miljoonasta.

Palkkiotuotot olivat nousseet neljännellä neljänneksellä kahdeksan prosenttia viime vuodesta nyt 775 miljoonaan euroon. Tilivuoden tasolla palkkiotuotoissa nousua oli prosentin verran 3 011 miljoonaan.

Osakekohtaista tappiota (laimennettu) Nordealle kertyi loka-joulukuussa 0,19 euroa, kun vuosi sitten samalla jaksolla tulosta oli 0,13 euroa. Koko vuoden osalta laimennettu tulos per osake puolittui vuoden 2018 0,76 eurosta nyt 0,38 euroon.

Vang-Jensen: Nordean uusi vaihe on alkanut lupaavasti

Pankin ydinvakavaraisuussuhde oli vuoden lopussa 16,3 prosenttia, kun vuotta aiemmin se oli 15,5. vuodentakaisesta 20,3 prosentista. Kulu/tuotto -suhde parani viimeisellä neljänneksellä 51 prosenttiin vuotta aiemmasta 65 prosentista, mutta koko tilivuoden tasolla kulu/tuotto -suhde heikkeni 69 prosenttiin vuoden 2018 55 prosentista.

- Panostukset asiakaslähtöisyyteen ja tuottojen kasvattamiseen paransivat liiketoiminnan virettä vuoden 2019 lopulla, mikä näkyy tuloslaskelman tuottorivillä. Tuotot kasvoivat vuoden 2018 viimeisestä neljänneksestä kuusi prosenttia. Kulut ovat vähentyneet: ne pienenivät viisi prosenttia, ja kulu/tuotto -suhde parani 57 prosenttiin. Olemme siis menossa oikeaan suuntaan, mutta paljon on vielä tehtävä, jotta saavutamme kulu/tuotto -suhteelle asetetun 50 prosentin tavoitteen vuonna 2022, konsernijohtaja Frank Vang-Jensen kommentoi tilinpäätöstiedotteessa.

Vang-Jensenin mukaan 16,3 prosenttiin noussut ydinvakavaraisuussuhde ylittää vuoden 2020 ensimmäisellä neljänneksellä voimassa olevan viranomaisvaatimuksen noin 3,20 prosenttiyksiköllä ja pääomapuskurille asetetun tavoitteen noin 1,20 prosenttiyksiköllä.

- Taseemme on vahva ja antaa meille hyvät edellytykset selvitä mahdollisista säännösmuutoksista ja hyödyntää kasvumahdollisuudet. Oikaistu oman pääoman tuotto oli vuoden viimeisellä neljänneksellä 7,6 prosenttia, kun tavoitteemme vuodelle 2022 on yli kymmenen prosenttia.

Konsernijohtajan mukaan Nordean luottovolyymit kasvavat kaikilla liiketoiminta-alueilla ja hoitoon saadun varallisuuden nettomäärä oli positiivinen jo neljäntenä peräkkäisenä neljänneksenä. Hoidossa oleva varallisuus (AuM) nousi uuteen ennätykseen ja sitä oli kaikkiaan 324 miljardia euroa.

- Pankin uusi vaihe on alkanut lupaavasti. Meillä on kuitenkin vielä paljon työtä tehtävänä ennen kuin saavutamme tavoitteemme. Saavuttaaksemme vuodelle 2022 asetetut taloudelliset tavoitteemme panostamme edelleen kolmeen painopistealueeseemme: 1) optimoimme toiminnan tehokkuutta, 2) kasvatamme tuottoja ja 3) luomme erinomaisia asiakaskokemuksia. Olemme menossa määrätietoisesti oikeaan suuntaan kohti tavoitteiden saavuttamista, Vang-Jensen toteaa.

Odotettu pudotus osinkoon

Nordea laski odotetusti osinkoaan reippaasti, kuten kolmannen neljänneksen katsauksen yhteydessä annetut uudet suuntaviivat antoivat olettaa. Pankkikonsernin hallitus ehdottaa, että tilikaudelta jaettaisiin 0,40 euron osakekohtainen osinko.

Siten osinko laskisi 42 prosenttia edellisvuoden 0,69 euron osakekohtaisesta osingosta.

Jatkossa pankki aikoo jakaa osinkoa 60–70 prosenttia tuloksesta. Tämä koskee 1. tammikuuta 2020 lähtien kertyviä tuloksia. Lisäksi Nordea arvioi mahdollisuuksia käyttää osakkeiden takaisinostoja keinona jakaa ylimääräistä pääomaa osakkeenomistajille.

Omia tavoitteita alkaneelle vuodelle

Nordea ennakoi kulujensa jäävän tänä vuonna alle 4,7 miljardiin euroon ja vähenevän edelleen jatkossa.  Pääoman osalta tavoitteena on ylittää viranomaisten vähimmäisvaatimus 1,50–2,00 prosenttiyksikön pääomapuskurilla 1. tammikuuta 2020 lähtien.

Nordea odottaa nykyisen makrotaloustilanteen perusteella, että luottojen laatu pysyy tulevina neljänneksinä suurelta osin ennallaan. Ruotsissa ja Norjassa sijaitsevien kaupallisten kiinteistöjen riskipainot pienenivät 100 prosentista 50 prosenttiin Euroopan keskuspankin päivitettyä päätöksensä osana vuotuista valvontaprosessia.

Pidemmällä jaksolla eli vuoteen 2022 mennessä Nordea tähtää yli kymmenen prosentin oman pääoman tuottoon ja 50 prosentin kulu/tuotto -suhteeseen.

Toivo käänteestä heräsi

Sijoittajat riemastuivat Nordean raportin valonpilkahduksista ja kansanosakkeeseen tartuttiin tilinpäätöspäivänä vilkkaasti. Pankkikonserni oli 6,6 prosentin plussillaan päivän seitsemänneksi kovin nousija sulkeutuen 7,920 euroon. Taso on Nordean korkein sitten viime vuoden maaliskuun lopun.

Lisäkiinnostusta Nordeaa kohtaan loihi ruotsalaislehti Dagens Industri, joka kertoi pankin merkittävimpiin omistajiin kuuluneen sijoitusyhtiö Cevian Capitalin ostaneen viime vuoden puolella reippaasti lisää Nordeaa - 84 miljoonaa pankin osaketta kustansivat Christer Gardellin yhtiölle vajaat puoli miljardia euroa.

Potilla Cevian Capital kohosi Nordean toiseksi suurimmaksi omistajaksi 4,3 prosentin osuudella. Ykkösenä on edelleen Sampo 19,9 prosentillaan.

Helsingin pörssin pääindeksi OMXH päätti vilkkaan tulospäivän 1,1 prosenttia plussalle.

 

Nordean tilinpäätöskatsaus (englanniksi)

Nordean tilinpäätösesitys sijoittajille (englanniksi)

 

Inderesin pikakommentti Nordean tuloksesta: Linjassa odotusten kanssa

 

 

Lisää aiheesta "Markkinat"