Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Bitcoinin rooli sodan aikana

Viime päivinä olemme todistaneet maailman tasapainon järkkymistä. Venäjän aseellinen hyökkäys Ukrainaan on käynnistänyt ennennäkemättömän ketjun taloudellisia toimenpiteitä. Millainen on bitcoinin rooli suurten muutosten keskellä?

Valitettavasti elämme tilanteessa, jossa moni ukrainalainen on joutunut pakenemaan kotimaastaan. Elintärkeäksi kysymykseksi muodostuu usein se, miten varmistaa minkäänlainen ostovoima määränpäässä. Tällä hetkellä ukrainalaisten kotimaiset (ja venäläiset) pankkikortit ovat poissa pelistä. Mukana kuljetettavaan käteiseen, kultaan ja arvoesineisiin liittyy todellinen riski omaisuuden menettämisestä ryöstäjille.

Bitcoinia on mahdollista omistaa ja kuljettaa täysin näkymättömästi, jolloin sitä on hyvin vaikea, ellei jopa mahdotonta, varastaa omistajaltaan. Bitcoin auttaa hädän hetkellä myös pysäyttämättömän maksuliikenteen näkökulmasta. Pankkiyhteyksien ollessa poikki ulkomailla asuvat sukulaiset ja ystävät voivat tukea läheisiään lähettämällä bitcoinilla suoraan henkilölle ilman välikäsiä välittömästi ja käytännössä kuluttomasti.

Bitcoinia on hyvin vaikea, ellei jopa mahdotonta, varastaa omistajaltaan.

Ukrainan sodan vastapuolella Venäjällä puolestaan kärsitään taloudellisesti sanktioista. Merkittävimmät taloudelliset pakotteet ovat Venäjän poistaminen pankkien välisestä SWIFT-järjestelmästä ja Venäjän keskuspankin ulkomailla sijaitsevien varojen jäädyttäminen.

Pakotteita on määrätty myös Vladimir Putinille henkilökohtaisesti, samoin kuin joukolle venäläisiä johtajia ja oligarkkeja. Pakotteiden lisäksi lukuisat valtiot ja yritykset ovat omatoimisesti ryhtyneet boikotoimaan venäläisiä yhteistyökumppaneitaan.

Venäläiset on suljettu kansainvälisen maksujärjestelmän ulkopuolella. Swiftistä poistaminen tarkoittaa vakavia ongelmia venäläisille pankeille ja heidän miljoonille asiakkailleen. Seurauksia ovat mm. ruplan arvon romahdus, luottokorttien toimimattomuus, pankkisiirtojen epäonnistuminen ja kaikesta epävarmuudesta johtuvat pankkipaot.

Aiemmin vain Iran on poistettu Swift-järjestelmästä, minkä seurauksena valtio menetti 30 prosenttia ulkomaankaupasta.

Ruplan arvo romahtaminen vaikuttaa omistajiensa suhteelliseen ostovoimaan. Pakotteiden vaikutus nähtiin maanantaina, kun ruplan arvo heikkeni jopa 60 %, keskuspankin ohjauskorko nostettiin 20 %:iin ja Moskovan pörssiä ei avattu lainkaan kaupankäynnille.

Tilanne on vakava, sillä suurimmatkin pankit vaikuttavat olevan nyt vaikeuksissa. Venäjän suurimman pankin Sberbankin osake laski Lontoon pörssissä 70 % ja EKP ennustaa pankin Euroopan tytäryhtiöiden kaatuvan. Historiallisesta näkökulmasta on hyvä mainita sekin, että Moskova pörssi jätettiin viimeksi avaamatta vuonna 1917, minkä jälkeen pörssi olikin kiinni seuraavat 75 vuotta

Merkittävät pankki- ja maksuliikenneongelmat voivat ohjata uusia ihmisiä bitcoinin pariin.

Merkittävät pankki- ja maksuliikenneongelmat voivat ohjata uusia ihmisiä bitcoinin pariin. Näin vaikuttaa myös käyneen, sillä bitcoinin hinta on noussut toistakymmentä prosenttia muutamassa päivässä, samalla kun osakepörssit ovat olleet laskussa. Monelle ihmiselle elintärkeä bitcoin on keino suojata varansa ja tarvittaessa ottaa ne mukaansa toiseen maahan muuttaessa.

Bitcoin on käyttäjälleen myös rahaa, jota voi lähettää toiseen maahan lupia kyselemättä. Järjestelmänä bitcoin on avoin, neutraali, pysäyttämätön, ennustettava ja luotettava. Bitcoin palvelee raha- ja maksujärjestelmänä kaikkia halukkaita kaiken aikaa kaikkialla maailmassa.

Onko se hyvä vai huono asia? Objektiivisesti se ei ole kumpaakaan. Bitcoin on työväline joka palvelee sinua, olitpa sitten venäläinen, ukrainalainen tai suomalainen.

Ps. Ukrainan valtio vastaanottaa bitcoin-lahjoituksia osoitteeseen: 357a3So9CbsNfBBgFYACGvxxS6tMaDoa1P. [Lähde]

Toni Heiskanen

Kirjoittaja on Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus Ry:n hallituksen puheenjohtaja ja maksuttomasti saatavilla olevan “Bitcoin: Avain vapauteen” -e-kirjan toinen kirjoittaja.

Lisää aiheesta "Näkökulma"

Ethän säästä väärässä paikassa?

Niina Kosunen

Kirjoittaja on yrittäjä ja lakimies (OTM, HTM, luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja) Lakitoimisto Kunnes Oy:ssa, joka tarjoaa oikeudellista osaamista erilaisissa perhevarallisuus- ja perintöoikeudellisissa kysymyksissä sekä laatii erilaisiin perhe- ja varallisuustilanteisiin sopivat oikeudelliset asiakirjat kuten testamentit, avioehtosopimukset, edunvalvontavaltuutukset, ositussopimukset, perukirjat.
FB: Lakitoimisto Kunnes 
Insta: lakitoimisto_kunnes

Tekoälyn vaikutus kryptovaluuttamarkkinoilla kasvaa: Kaupankäyntiä ennustetaan ja petoksia torjutaan

Joni Hjelm

Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus ry tarjoaa yhteisön, josta voi myös kysyä uuden projektin oikeudellisuudesta. 
www.konsensusry.fi 

Toimiva resepti sijoitusinnon levittämiseen

Mari Hannola-Antikainen

Kirjoittaja on nuorten talousosaamiseen erikoistunut asiantuntija Nuorten yrittäjyys ja talous NYT -organisaatiossa.

Sadassa yhtiössä neljä tuottavaa

Karri Salmi

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien puheenjohtaja.

Bitcoin puoliintui – mitä tapahtui markkinoilla?

Anton Räsänen

Kirjoittaja toimii Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus Ry:n hallituksen jäsenenä ja kryptovaluutta-alan neuvonantajana.
 

Vähän säännellyllä kryptomarkkinalla sijoittajan oma vastuu korostuu

Henri Väkeväinen

Kirjoittaja on Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus Ry:n hallituksen jäsen, ja hänellä on vuosien kokemus kryptovaluutoista sekä niihin liittyvien oikeudellisten tilanteiden ratkaisemisesta