Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Bitcoinin rahajärjestelmässä ei tarvita keskuspankkeja

Keskuspankkien valuutat ovat kriisissä. Inflaatio, velka ja nousevat korot lamaannuttavat kuluttajia ja samalla isot finanssilaitokset ovat ajautuneet vaikeuksiin. Nykyiset keskuspankkivetoiset rahajärjestelmät painivat isojen ongelmien ja päätösten kanssa. Tämä voi tarjota Bitcoinille mahdollisuuden nousta parrasvaloihin, mutta millainen on Bitcoinin rahajärjestelmä?

Termi rahajärjestelmä tarkoittaa maksuvälineiden säännöstöä eli nippua sääntöjä, joissa meille kerrotaan, mikä on rahaa. Millainen seteli ja kolikko on minkäkin arvoinen ja miten rahan voi tunnistaa.

Käytössämme olevan valuuttamuotoisen nykyrahan määrittelevät keskuspankit eikä meidän käyttäjien tarvitse asiaa juurikaan miettiä. Vasta kun vierailemme maassa, jossa käytetään meille vierasta rahajärjestelmää, joudumme opettelemaan kyseisen valuutan setelien ja kolikoiden arvot. Myös Bitcoinia on hyvä ymmärtää, sillä se poikkeaa toiminnaltaan ja säännöiltään merkittävästi keskuspankkien rahajärjestelmistä.

Bitcoinin rahajärjestelmä

Bitcoin on Internetin rahaa. Se on globaali, avoin, hajautettu ja täysin matematiikkaan perustuva digitaalinen rahajärjestelmä, joka käynnistyi vuonna 2009.

Bitcoinin rahajärjestelmässä rahan määrä on rajallista. Bitcoineja luodaan kaikkiaan 21 miljoonaa kappaletta ennalta määritellyllä tahdilla. Tänään maailmaan putkahtaa 6,25 bitcoinia joka kymmenes minuutti. Koska luominen tapahtuu ennalta määrättyyn tahtiin, voimme laskea, että vuonna 2032 kierrossa on jo 99 % kaikista maailman bitcoineista.

Bitcoinin rahajärjestelmässä yksi bitcoin on sekä raha- että laskentayksikkö. Jokainen bitcoin voidaan jakaa 100 miljoonaan pienempään yksikköön eli satoshiin.

Bitcoinin ylläpitoon voi osallistua kuka tahansa hankkimalla tarkoitukseen soveltuvan tietokoneen. Nämä käyttäjien tietokoneet toimivat yhdessä Bitcoin-verkkona välittäen maksutapahtumat perille suoraan käyttäjältä toiselle.

Bitcoinin käyttäminen maksuvälineenä ei onneksi vaadi ylläpitoa tai teknisiä taitoja vaan se onnistuu lataamalla Bitcoinin mobiililompakkosovellus älypuhelimeen. Tämän avulla bitcoinien lähettäminen ja vastaanottaminen sujuu välittömästi ja yhtä helposti kuin sähköpostin käyttö.

Keskuspankkien painajainen

Bitcoin kilpailee keskuspankkien luoman rahajärjestelmän ja liikepankkien ylläpitämien maksujenvälitysjärjestelmien kanssa. Bitcoinin rahajärjestelmässä ei ole tarvetta keskuspankeille, sillä rahan luomista ja järjestelmän toimintaa ohjaavat ennalta määrätyt matemaattiset säännöt. Edes maksujen välitykseen ei tarvita pankkien järjestelmiä sillä bitcoinit liikkuvat suoraan käyttäjältä toiselle kuin sähköposti.

Keskuspankeille Bitcoinin nousu olisi kauhistus, sillä se poistaisi keskuspankeilta rahan vallan ja mahdollisuuden käyttää rahaa talouden työkaluna. Tällä hetkellä keskuspankit voivat tehdä rahapoliittisia päätöksiä suuntaan tai toiseen. Keskuspankkien rahajärjestelmässä rahaa voidaan

luoda jatkuvasti lisää ilman rajoituksia. Näin toimitaan, jos keskuspankki kokee, että taloutta on syytä elvyttää. Keskuspankkiraha on siis hyvin joustavaa.

Koska Bitcoin perustuu matematiikkaan ja ennalta sovittuihin sääntöihin, se ei jousta lainkaan. Bitcoiniin on helppo luottaa, sillä lukitut säännöt takaavat, ettei kukaan voi manipuloida, muuttaa järjestelmän toimintaa tai luoda bitcoineja tyhjästä.

Syrjäyttääkö Bitcoin valuutat?

Nykyinen rahajärjestelmämme perustuu uskoon keskuspankkeja johtavien ihmisten kyvystä huolehtia rahamme ostovoimasta. Jos siirtyisimme perinteisistä valuutoista Bitcoiniin, valitsisimme uskon sijaan matematiikkaan perustuvan rahajärjestelmän.

Kukaan ei vielä tiedä mikä, yhden bitcoinin arvo pitäisi olla. Tiedämme vain, että muita valuuttoja voidaan luoda koko ajan lisää, mutta yksi bitcoin on ikuisesti yksi 21 miljoonasta bitcoinista. Mitä enemmän bitcoinia hankitaan vanhojen rahajärjestelmien valuutoilla, sitä enemmän arvoa virtaa Bitcoinin rahajärjestelmään. Jossain vaiheessa Bitcoinin arvo alkaa vakiintua ja se luo pohjan Bitcoinin laajamittaiseen käyttöön maksuvälineenä. Vielä tänään Bitcoin on enemmän sijoituskohde, jossa sijoitamme tulevaisuuden rahajärjestelmään.

Bitcoin tuskin syrjäyttää nykyisiä rahajärjestelmiä aivan lähitulevaisuudessa, mutta ainakin se antaa meille vaihtoehdon, mikäli nykyinen järjestelmä kaatuu omaan mahdottomuuteensa. Ihmiskunnalla on siis takataskussa valmis varasuunnitelma - Plan B.

Mika Wahlman

Kirjoittaja on toiminut 40 vuotta tietotekniikan parissa ja yli 20 vuotta IT-alan yrittäjänä. Hän on Bitcoin-asiantuntija, -luennoitsija ja valmisteilla olevan Bitcoin-kirjan kirjoittaja sekä Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus ry:n hallituksen jäsen.

Lisää aiheesta "Näkökulma"

Ethän säästä väärässä paikassa?

Niina Kosunen

Kirjoittaja on yrittäjä ja lakimies (OTM, HTM, luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja) Lakitoimisto Kunnes Oy:ssa, joka tarjoaa oikeudellista osaamista erilaisissa perhevarallisuus- ja perintöoikeudellisissa kysymyksissä sekä laatii erilaisiin perhe- ja varallisuustilanteisiin sopivat oikeudelliset asiakirjat kuten testamentit, avioehtosopimukset, edunvalvontavaltuutukset, ositussopimukset, perukirjat.
FB: Lakitoimisto Kunnes 
Insta: lakitoimisto_kunnes

Tekoälyn vaikutus kryptovaluuttamarkkinoilla kasvaa: Kaupankäyntiä ennustetaan ja petoksia torjutaan

Joni Hjelm

Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus ry tarjoaa yhteisön, josta voi myös kysyä uuden projektin oikeudellisuudesta. 
www.konsensusry.fi 

Toimiva resepti sijoitusinnon levittämiseen

Mari Hannola-Antikainen

Kirjoittaja on nuorten talousosaamiseen erikoistunut asiantuntija Nuorten yrittäjyys ja talous NYT -organisaatiossa.

Sadassa yhtiössä neljä tuottavaa

Karri Salmi

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien puheenjohtaja.

Bitcoin puoliintui – mitä tapahtui markkinoilla?

Anton Räsänen

Kirjoittaja toimii Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus Ry:n hallituksen jäsenenä ja kryptovaluutta-alan neuvonantajana.
 

Vähän säännellyllä kryptomarkkinalla sijoittajan oma vastuu korostuu

Henri Väkeväinen

Kirjoittaja on Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus Ry:n hallituksen jäsen, ja hänellä on vuosien kokemus kryptovaluutoista sekä niihin liittyvien oikeudellisten tilanteiden ratkaisemisesta