Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Älä haksahda Bitcoin-huijaukseen

Kryptovaluutat kiinnostavat ihmisiä niiden tarjoamien tuotto-odotusten takia, mutta kolikolla on myös kääntöpuolensa. Kryptovaluutoista vähemmän tietävät voivat olla alttiita monenlaisille huijauksille, joissa kryptoja käytetään syöttinä. Huijauksissa on helppo menettää tuhansia euroja. Näin kävi yhdelle asiakkaistani.
 

IT-alan yrittäjänä olen parin viime vuosikymmenen aikana nähnyt monenlaisia huijauksia, joissa tavalliset ihmiset ovat menettäneet omaisuuttaan. Kaava on yleensä hyvin samankaltainen ja noudattelee perinteisestä “nigerialaishuijausta”. Huijari ottaa yhteyttä joko sähköpostilla tai puhelimitse kertoen henkilön voittaneen arpajaisista, saaneen yllättävän perinnön tai tulleen valituksi hyvätuottoiseen bisnekseen pikkusijoituksella. Mikäli henkilö erehtyy siirtämään varoja, katoavat rahat huijareiden pohjattomiin taskuihin.

Asiakkaani tuli huijatuksi

Eräs yrittäjänä toimiva asiakkaani joutui ammattimaisen huijauksen kohteeksi, jossa hän menetti tuhansia euroja. Netissä hän eksyi webbisivulle, jossa kalasteltiin sähköpostiosoitteita bitcoinarvontaan. Osallistuttuaan hän sai parin päivän kuluttua sähköpostin, jossa hänen kerrottiin voittaneen 10 000 euroa bitcoineina. Bitcoinit oli talletettu voittajalle luotuun “kryptolompakkoon”, johon pääsi käsiksi avaamalla sähköpostissa olevan linkin.

Klikkaus avasi tietokoneen ruudulle webbisivun, jossa vilisi numeroita ja luvattu 10 000 euron arvoinen bitcoinvoitto oli kasvanut jo 13 000 euroon “kryptomarkkinoiden suotuisan hintakehityksen johdosta”. Samalla asiakasta pyydettiin tekemään tunnistautuminen, jossa häneltä kysyttiin nimi, osoite, henkilötunnus ja puhelinnumero.

Tässä vaiheessa lienee hyvä tehdä selväksi, ettei tällä huijauksella ollut muuta tekemistä bitcoinin tai kryptojen kanssa kuin se, että bitcoinia käytettiin houkuttimena. Mikään ei ollut aitoa, ei edes kryptolompakko, joka itse asiassa oli vain huijarin luoma varsin uskottavalta näyttänyt nettisivu, jonne sähköpostissa oleva linkki ohjasi.

Vale-sijoitusneuvoja soitti ja onnitteli

Seuraavana päivänä asiakkaani puhelin soi. Englanninkielinen “sijoitusneuvoja” soitti ja onnitteli voitosta. Samalla hän kertoi voiton kasvaneen jo 15 000 euroon ja ehdotti asiakkaalle riskitöntä 1 500 euron lisäsijoitusta. Sijoitukselle hän saisi saman tuoton kuin voitolle. Asiakkaani oli hyvin kiinnostunut, sillä pyydetty summa oli pieni ja se kalpeni jo voitetun summan rinnalla. Niinpä hän suostui, ja sähköpostiin saapuivat selkeät ohjeet tilisiirron tekemiseksi ulkomaiselle pankkitilille. Kaikki näytti hyvältä. Pian kryptolompakossa ollut alkuperäinen voitto oli kasvanut jo yli 20 000 euroon, ja uusikin sijoitus oli lähes tuplannut arvonsa.

Seuraavana päivänä puhelin kilahti jälleen. Nyt sijoitusneuvoja kertoi tuotto-odotusten pysyvän korkealla, joten olisi järkevää sijoittaa jatkuvasti pieniä summia, esimerkiksi 1 000 euroa kuukaudessa. Ensimmäisen talletuksen voisi tehdä vaikka heti. Tässä vaiheessa asiakkaani alkoi ensimmäistä kertaa epäillä ja kieltäytyi lisäsijoituksesta. Yön yli nukuttuaan hän halusi kotiuttaa osan voitoista – varmuuden vuoksi. 

Kryptolompakossa oli lomake, joka mahdollisti rahansiirron asiakkaan tilille. Lähes välittömästi lomakkeen täytön jälkeen puhelin pirahti jälleen. Nyt sijoitusneuvoja kertoi, että voitot ovat nostettavissa, mutta koska voitot ovat bitcoineina, tarvittiin tilisiirtoihin kertaluontoinen ja pakollinen 3 000 euron käsittelymaksu. Asiakas suoritti maksun, mutta huijaus jatkui edelleen. Seuraavaksi sähköpostiin saapui viesti, jossa Suomen viranomaisten kerrottiin vaativan 800 euron käsittelymaksua, koska rahoja “tilitettiin bitcoineina”. Tässä vaiheessa asiakkaani otti yhteyttä oikeisiin viranomaisiin – lopulta turhaan.

Menetetyn rahan lisäksi huijarit saivat haltuunsa asiakkaan henkilötiedot, pankkitilin numeron sekä henkilötunnuksen.

Turvallisempi kryptosijoittaminen

Kryptomarkkinoiden toimintamallit ja kryptovaluuttoihin sijoittaminen ovat monille vieraita, mikä tarjoaa huijareille keskimääräistä helpomman tavan huijata. Englanninkieliset puhelut tai tökeröt suomenkieliseksi käännetyt sähköpostit on aina syytä jättää huomioimatta. Etenkin henkilötietojen luovuttaminen on vaarallista, sillä se voi johtaa identiteettivarkauksiin. Lisätietoja erilaisista huijauksista ja niiltä suojautumiseen on koottu kattavasti Kuluttajaliiton verkkosivuille.

Kryptosijoittajan puolestaan on syytä pidättäytyä tunnetuissa toimijoissa. Suomessa toimii kaksi Finanssivalvontaan rekisteröitynyttä kotimaista kryptopörssiä: Coinmotion ja Northcrypto. Näissä asiointi on suomenkielistä, ja vahva tunnistautuminen onnistuu suomalaisilla verkkopankkitunnuksilla. Myöhemmin varallisuuttaan voi turvata hankkimalla oman kryptolompakon ja siirtämällä omaisuutensa omaan hallintaan henkilökohtaisen salasanalauseen taakse.

Kryptosijoittamiseen sopii sama fraasi kuin muihinkin sijoituksiin: “Älä koskaan sijoita sellaiseen, mitä et ymmärrä.” Ajankohtaista ja turvallista tietoa kryptovaluutoista saat liittymällä Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus ry:n jäseneksi.
 

Mika Wahlman

Kirjoittaja on toiminut 40 vuotta tietotekniikan parissa ja yli 20 vuotta IT-alan yrittäjänä. Hän on Bitcoin-asiantuntija, -luennoitsija ja valmisteilla olevan Bitcoin-kirjan kirjoittaja sekä Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus ry:n hallituksen jäsen.

Lisää aiheesta "Näkökulma"

Bitcoinin syntymästä 15 vuotta

Anton Räsänen

Kirjoittaja toimii Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus ry:n hallituksen jäsenenä ja kryptovaluutta-alan neuvonantajana.

Nuoren sijoittajan kanssa käyty keskustelu kiteytyi tähän: Ei kannata pelätä

Mari Hannola-Antikainen

Kirjoittaja on nuorten talousosaamiseen erikoistunut asiantuntija Nuorten yrittäjyys ja talous NYT -organisaatiossa.

Osat ovat osin vaihtuneet, mutta kaikkien väri on punainen

Johannes Sippola

Kirjoittaja on treidaaja, lääketieteen opiskelija ja Medifilm Oy:n toimitusjohtaja.

Sama yhtiö voi olla hyvis tai pahis – vastuullisuus ei ole yksiselitteistä

Victor Snellman

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja.

Mitä tapahtui Stora Enson sijoittajaviestinnälle?

Victor Snellman

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja.

Huiput vetävät puoleensa

Lari Alenius

Kirjoittaja aloitti treidaamisen vuonna 2019 ja on erikoistunut tällä hetkellä hyödykkeisiin, kuten öljyyn ja kultaan.