Edes vaikuttavuussijoituksilla ei ole pelkästään positiivisia vaikutuksia, mutta tärkeintä on, että positiiviset vaikutukset peittoavat negatiiviset. Yksityissijoittajile tarjoutuu vähitellen uusia mahdollisuuksia päästä kiinni kasvavaan trendiin.
Vastuullinen sijoittaminen on haastavaa, sillä sijoittaja itse määrittelee sen, mitä hän vastuullisessa sijoittamisessa painottaa. Myös vastuullisuusluokittajat painottavat ESG-kriteerejä hyvin eri tavoin.
Vaikuttavuussijoittaminenkin (impact investing) rakentuu ESG-kriteerien pohjalta, mutta sijoituskohteilta edellytetään mitattavia vaikutuksia, pelkkä pyrkimys ei riitä. Kaikki vastuullinen sijoittaminen ei siis ole vaikuttavaa, mutta vaikuttavuussijoittaminen on aina myös vastuullista.
Vaikuttavuussijoitusten kautta pyritään aktiivisesti ratkaisemaan globaaleja ongelmia.
– Sijoituskohteet parantavat esimerkiksi elinympäristöämme, ihmisten hyvinvointia esimerkiksi koulutuksen kautta tai tuottavat tuotteita, jotka ovat ympäristölle tai muulle yhteiskunnalle parempia kuin aikaisemmat ratkaisut, Aktian Impakti-rahaston salkunhoitaja Aarni Pursiainen sanoo.
Harva sijoitus on puhtaasti positiivinen
Vaikuttavuussijoitusten tavoite on tuottaa mitattavaa hyötyä ympäristölle tai yhteiskunnalle. Se edellyttää, että positiiviset vaikutukset voittavat negatiiviset. Aktia käyttää vaikutusten arvioimiseen ulkopuolista konsulttiyhtiötä, Upright Projectia.
Impakti-rahastosta julkaistaan säännöllisesti vastuullisuusraportti, jossa pisteytetään sekä sijoituskohteiden positiiviset että negatiiviset vaikutukset. Puhutaankin sijoitusten nettovaikuttavuudesta, jonka pitäisi olla positiivinen.
– Harvoin sijoitus on puhtaasti vain positiivinen asia, Pursiainen huomauttaa ja ottaa esimerkiksi tuulivoimalan, joka tuottaa päästötöntä sähköä mutta jonka rakennusvaiheessa esimerkiksi teräksen tuotanto aiheuttaa huomattavia päästöjä.
Aktian Impakti-rahastokin on sijoittanut tuulivoimaan, ja rakennusaikaisten negatiivisten vaikutusten lisäksi raporteissa huomioidaan se, miten tuulivoimalat vaikuttavat luontoon ja esimerkiksi lintuihin.
Impakti-rahaston sijoituksista parhaimmat tulokset nettovaikuttavuuden osalta saavat BlueOrchard Microfinance Fund -mikrolainat, jotka mahdollistavat yrittäjyyden ja oman taloudellisen tilanteen kehittämisen esimerkiksi kouluttautumisen kautta kehittyvillä markkinoilla. Myös tuuli- ja aurinkoenergiaan investoiva Taaleri SolarWind II -rahasto yltää nettovaikuttavuudellaan Impakti-rahaston viiden kärkeen.
Vaikuttavuudesta kasvava trendi
Aktian Impakti-rahasto on poikkeus suomalaisessa vaikuttavuussijoittamisen kentässä. Merkintämahdollisuus on joka päivä, ja yksityissijoittajan minimimerkintä on sata euroa.
Esimerkiksi S-Pankin vaikuttavuusrahastoista suurin osa on kohdennettu ammattisijoittajille ja minimimerkinnät ovat tyypillisesti alkaneet 50 000 eurosta. Joulukuussa 2021 S-Pankilla toimintansa aloitti myös S-Pankki Uudistuva Maatalous -erikoissijoitusrahasto, jossa minimimerkintä on 200 euroa ja merkintä- sekä lunastusmahdollisuus neljännesvuosittain.
Aktia ei halua avata, kuinka paljon yksityissijoittajilla on rahasto-osuuksia Impakti-rahastosta. Pursiaisen mielestä viesti on kuitenkin selvä:
– Tämä on haluttu tuoda kaikkien säästämisestä ja taloudellisesta turvallisuudesta kiinnostuneiden ulottuville. Voin sanoa, että tämä on puhutellut paljon kotitalouksia ja family officeja.
Vastuullisuus kiinnostaa sijoittajia laajalti, ja Pursiainen pitää tärkeänä, että yksityissijoittajilla on sekä nyt että tulevaisuudessa yhtäläinen mahdollisuus vaikuttaa ilmastonmuutokseen ja muihin globaaleihin epäkohtiin.
– Jos näihin pystyy puuttumaan säästämisen ja sijoittamisen keinoin niin, että pystyy toisaalta itse varautumaan taloudellisesti ja samalla tekemään hyvää, niin kyllähän se on puhutteleva viesti ja kasvava trendi.
Lue lisää: Sijoituskohteita sijoitustensa vaikutuksista kiinnostuneille