Richard Roos ei valitse sijoituskohteitaan vastuullisuuden perusteella, koska sitä on vielä toistaiseksi liian hankala verrata ja vaikutusmahdollisuudet ovat olemattomat.
Vastuullisuus kiinnostaa sijoittajia yhä enemmän. Säästöpankkiryhmän tutkimuksen mukaan vastuullisuudesta on jopa tullut sijoittajille yhtä tärkeää kuin tuotto.
Nuorten Osakesäästäjien jäsen Richard Roos kuitenkin kulkee vastavirtaan.
− Vaikka haluan tehdä maailmasta tulevaisuuden varoillani paremman paikan tuleville sukupolville, en koe, että sijoitusteni rajaaminen vastuullisuuden perusteella olisi oikeutettua, hän sanoo.
− Miksi poistaa mahdollisuudet tehdä roposillani rahaa, kun on tiedostettava, ettei minun pienellä positiollani ole mitään merkitystä kellekään?
Roos huomauttaa, että vastuullisuus on sijoittamisessa kovin lavea käsite. ESG-luokittajien mittaustyylien välillä on paljon eroja. On tutkittu, että ESG-luokittelijoiden korrelaatio on 0,61. Vertailun vuoksi esimerkiksi luottoluokituslaitosten korrelaatio on 0,99.
− Niin kauan kuin meillä ei ole maailmanlaajuisesti selvää korrelaatiota ESG-luokittajien välillä, keskustelu vastuullisuudesta tulee olemaan ympäripyöreää ja monesti tunteisiin vetoavaa, Roos uskoo.
Ihmiset myös näkevät vastuullisuuden hyvin eri tavoin. Roos huomauttaa, että toinen saattaa sulkea vastuullisuuden perusteella tietyn toimialan kokonaan pois sijoituksistaan. Samalla voi sulkea pois edelläkävijät.
− Mitä jos toimija on toimialan vastuullisin ja saattaa olla aallon harteilla muuttamassa jopa koko toimialaa vastuulliseksi. Oma työnantajani ja Suomen valtion yli 44 prosentin omistuksessa oleva Neste on mielestäni oiva esimerkki.
Kaikki virheet heti alkuun
23-vuotias Roos aloittelee Jyväskylän yliopistossa kauppatieteen maisteriopintoja. Pääaineena on tietojärjestelmätiede.
Vastuullisuuden sijaan hän valitsee sijoituskohteensa muilla tavoin. Keskeinen kysymys on se, mitä etuja yhtiöllä on toimialan muihin yhtiöihin verrattuna.
− On mielestäni hyvä hajauttaa liiketoimintoihin, joihin uskoo. Maailmassa on aina voittajayhtiöitä enemmän kuin yksi.
Tällä hetkellä noin 75 prosenttia hänen sijoituksistaan jakautuu kuudelle yhtiölle. Suurin omistus on Siili Solutions. Noin 15 prosenttia hänen portfoliostaan on rahastoja. Loput koostuu pienistä positioista monessa eri kiinalaisessa teknologiayhtiössä.
Roos aloitti sijoittamisen 18-vuotiaana vuonna 2018. Tuolloin hän osti noin sadalla eurolla Nokiaa.
− Nokia päätyi ostonapin kohteeksi, koska siinä oli ostajia ja myyjiä koko ajan. Tuntui aivan kuin kasinolta katsoa sitä kolmen desimaalin muutosta kaikki päivät, Roos kertoo.
Pian hän osti lisää Nokiaa niin, että omistus kasvoi noin 1500 euron suuruiseksi. Hän kuitenkin myi kaiken pois noin kaksi kuukautta ensimmäisestä ostosta, koska tarvitsi äkillisiä menoja varten. Voittoa tuli noin 50 euroa.
− Tein kaikki mahdolliset virheet heti ensimmäisellä sijoituksellani. Minulla ei ollut sijoitussuunnitelmaa, en tiennyt yhtiöstä mitään, seurasin kurssiliikettä enkä liiketoiminnan kehitystä sekä laitoin kaikki munat samaan koriin.