Etenkin aloitteleva sijoittaja voi mennä solmuun osinkoihin liittyvien päivämäärien kanssa. Lopulta vain yksi päivä on osingonmetsästäjälle tärkeä.
Tammikuussa Talouden tulkit -paneelin analyytikot odottivat useiden yhtiöiden kasvattavan osinkoa tänä vuonna, ja edessä näyttääkin nyt olevan kaikkien aikojen osinkokevät.
Jos mielii saada osinkoja, kannattaa ostohetkellä olla tarkkana muutaman päivämäärän kanssa.
Osakkeenomistajan pitää lain mukaan olla yhtiön osakasluettelossa yhtiön täsmäytyspäivänä saadakseen osingon. Kaupankäyntiin liittyy kuitenkin niin sanottu selvitysaika; osakkeiden ostamiseen kuluu yleensä pari pankkipäivää. Ei siis riitä, että osakkeen ostaa täsmäytyspäivänä.
Usein yhtiö päättää osingon irtoamisen aikataulun sellaiseksi, että käytännössä osake pitää ostaa viimeistään yhtiökokouspäivänä. Useimmat yhtiökokoukset järjestetään päivällä, jolloin pörssi on vielä auki. Yhtiökokouksen aikana voi siis vielä lisätä omistusta, jos näkymät ovat hyvät ja haluaa enemmän osinkoja.
Osingon irtoamispäivä on yleensä yhtiökokousta seuraava päivä. Irtoamispäivänä osakkeen hinta yleensä laskee osingon verran.
Lue lisää:
Osinkokevään tärkeät päivämäärät
- Yhtiökokous. Osingon määrä ja maksupäivä päätetään yhtiökokouksessa. Osingon saadakseen osake pitää yleensä ostaa viimeistään yhtiökokouspäivänä.
- Osingon irtoamispäivä. Yleensä yhtiökokousta seuraava päivä. Irtoamispäivänä ostettu osake ei enää oikeuta samana vuonna maksettavaan osinkoon.
- Osingon täsmäytyspäivä. Yleensä kaksi päivää yhtiökokouksen jälkeen. Saadakseen osingon, osakkeenomistajan pitää olla merkitty yhtiön osakasluetteloon täsmäytyspäivänä.
- Osingon maksupäivä. Yhtiökokous päättää osingon maksupäivän. Maksupäivä vaihtelee yhtiöittäin, mutta monet yhtiöt maksavat osingon viisi päivää täsmäytyspäivän jälkeen. Osa yhtiöistä maksaa osinkoa useamman kerran vuodessa.