Kevään Sijoittajabarometri osui keskelle koronakriisiä. Kriisin keskellä miehet ovat olleet naisia aktiivisempia kaupankävijöitä.
Suomen Osakesäästäjät, Pörssisäätiö ja Viisas Raha -lehti teettävät kaksi kertaa vuodessa Sijoittajabarometrin. Viimeisin kyselytutkimus tehtiin maalis-huhtikuun vaihteessa, kun pörssimyllerrystä oli ehditty jo kuukauden verran tarkkailla.Barometriin vastasi yhteensä 2 589 Suomen Osakesäästäjien jäsentä ja Pörssisäätiön uutiskirjeen tilaajaa. Vastaajista 18 prosenttia oli naisia.
Vastausten perusteella näyttää siltä, että naiset sijoittavat jossakin määrin miehiä passiivisempiin kohteisiin, kuten pankkitalletuksiin ja rahastoihin. 73 prosenttia vastanneista naisista kertoo sijoittavansa rahasto-osuuksiin tällä hetkellä, miehistä 59 prosenttia. Naiset myös uskovat miehiä useammin sijoittavansa rahastoihin myös seuraavien kuuden kuukauden aikana.
Naisista peräti 71 prosenttia kertoo sijoittavansa myös pankkitalletuksiin. Miehistä niin tekee 57 prosenttia.Naisten passiivisempi sijoituskäyttäytyminen näkyi myös maaliskuun kaupankäyntiaktiivisuudessa. 56 prosenttia miehistä oli maaliskuussa tavallista aktiivisempia kaupankävijöitä, kun taas naisista vastaava prosenttiosuus ilmoitti joko olleensa tavallista passiivisempi tai ettei maaliskuun tilanne vaikuttanut kaupankäyntiin.
– Yleensä on sellainen tietty stereotypia, jonka mukaan miehet ovat aktiivisempia kaupankävijöitä ja tekevät enemmän transaktioita. Nyt se näkyy tässä yhden kuukauden aikana. Naiset ovat ehkä rauhallisempia liikkeissään eikä aktiivisuus ole ainakaan lisääntynyt, mutta miehet ovat reagoineet lisäämällä kaupankäyntiä, Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri huomauttaa.
Konepajat ja kaupan ala jakavat mielipiteitä
Naisia ja miehiä kiinnostavat sijoittajina melko erilaiset toimialat. Naisia selkeästi eniten kiinnostava toimiala on lääkkeet ja terveydenhuolto; peräti 67 prosenttia vastaajista ilmoitti sen kyselyssä itseään kiinnostavaksi toimialaksi.
– Vaikka kaikki sektorilla toimivat yritykset eivät tästä nykytilanteesta hyödy eivätkä toimita juuri tässä kriisissä tarvittavia tarvikkeita, toimialan tärkeys nousee ihmisten mieliin juuri nyt, Sari Lounasmeri sanoo.
Miehillä lääkkeet ja terveydenhuolto on vasta kakkossijalla, kärkeen kiilaa energia ja raaka-aineet.
– Epävarmoina aikoina halutaan turvallisia toimialoja. Tiedetään, että esimerkiksi sähköä ja lämpöä tarvitaan aina, Suomen Osakesäästäjien pitkäaikainen asiantuntija ja entinen toiminnanjohtaja Tomi Salo sanoo.
Miehet ovat naisia kiinnostuneempia myös finanssisektorista ja konepajoista. Pankit ja rahoitus onkin miehiä eniten kiinnostavimpien toimialojen listalla kolmannella sijalla, kun taas naisilla se on jaetulla neljännellä sijalla yhdessä ruoan ja muun kulutustavaran sekä tietoliikennepalveluiden kanssa. Ruoka- ja kulutustavarat ovat miesten kiinnostuksen kohteissa vasta sijalla kahdeksan.
– Naisilla finanssisektori ja konepajat saavat merkittävästi pienemmän painoarvon, Sari Lounasmeri sanoo.
Ovatko naiset pessimistisempiä?
Lähes puolet naisista uskoo osakekurssien laskevan seuraavan puolen vuoden aikana. Miehistä vain joka kolmas uskoo kurssien laskuun, kun taas nousuun uskoo yli puolet miehistä.
– Naiset näyttäisivät olevan hieman pessimistisempiä kuin miehet. Samoin nuoremmat sijoittajat näyttävät olevan yllättävän varovaisia, ja vanhempi ikäryhmä on tässä tapauksessa optimistisempi, Tomi Salo sanoo.
Osakekurssien nousuun uskoo yli puolet yli 60-vuotiaista vastaajista ja reilu kolmannes alle 30-vuotiaista. Kurssien laskuun vanhemmasta ikäryhmästä uskoo alle kolmannes, kun taas alle 30-vuotiaista vastaajista laskuun uskoo lähes puolet.
– Tässä on kaksi aika vahvaa erimielistä ryhmää, joten signaali ei ole kovin selkeä. Mutta kyllä naiset näyttävät varautuvan hieman surkeampaan tulevaisuudenkuvaan kuin miehet, Sari Lounasmeri arvioi.
Naisia eniten kiinnostavat toimialat:Lääkkeet ja terveydenhuolto, energia ja raaka-aineet ja teknologia
Miehiä eniten kiinnostavat toimialat:Energia ja raaka-aineet, lääkkeet ja terveydenhuolto ja pankit ja rahoitus
Lisää aiheesta:
Naiset ovat taitavia osakepoimijoita
Kaikkien aikojen ennätys – tammikuussa osakesäästämisen aloitti yli 18 000 suomalaisia
Naisten ja miesten salkut – totta vai legendaa
Mitä sijoittajat ajattelevat talouden kehittymisestä ja miten he ovat toimineet maaliskuun pörssimyllerryksessä? Lue lisää Viisas Raha 3/2020 -lehdestä.