Kansainvälinen Global Money Week kannustaa nuoria säästämään ja sijoittamaan. Kokosimme vinkkilistan, josta saa tukea sijoitustaipaleen alkuun.
Käynnissä on kansainvälinen Global Money Week, joka Suomessa tunnetaan Rahaviikkona. Viikon ohjelma on suunnattu erityisesti yläkoulussa ja toisella asteella opiskeleville, mutta aihe toimii hyvänä muistutuksena meille kaikille taloustaitojen tärkeydestä ja säästämisen merkityksestä.
Kokosimme viisi vastausta aloittelevia sijoittajia mietityttäviin kysymyksiin.
1. Millaisella summalla sijoittamisen alkuun?
Kukaan ei voi antaa yleispätevää ohjetta siitä, millaisella summalla olisi hyvä sijoittaa ja mitä sijoitustuotteita kannattaa hankkia.
Tärkeää on pohtia omaa taloudellista tilannetta ja aloittaa säästäminen itselle sopivilla summilla. Ne voivat olla kymppejä, satasia tai tonnejakin.
Lue lisää: Mihin säästösi riittävät? Sijoittajaksi kympeillä, satasilla tai tonneilla
2. Mihin sijoittaa rahat?
Jokainen valitsee itselleen sopivat sijoitustuotteet oman varallisuutensa, riskiprofiilinsa ja sijoitussuunnitelmansa mukaan.
Jos on vasta sijoitustaipaleen alkuvaiheessa, indeksirahastot ovat vaivattomia sijoituskohteita. Sijoittamisen voi aloittaa pienilläkin summilla ja hajautus on helpompaa kuin suoria osakkeita ostamalla.
Lue lisää: Indeksisijoittaminen on vaivaton tapa aloittaa sijoittaminen
3. Miten löytää sopiva sijoitustyyli?
Oma sijoitustyyli löytyy opiskelun ja ajan kanssa. Sijoitussuunnitelma auttaa alkuun, mutta se on tärkeä työkalu kokeneellekin sijoittajalle – eikä sen päivittämistä sovi unohtaa!
Sijoitussuunnitelmassa keskiössä on sijoittamisen tavoitteet ja niiden saavuttaminen. Sijoittaminen onkin pitkäjänteistä puuhaa, ja sijoitussuunnitelma on mitä parhain työkalu pitkän aikavälin tavoitteiden saavuttamiseen.
Lue lisää: Sijoitussuunnitelma kuntoon – Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty
4. Miten minimoida riskit?
Sijoittamiseen liittyy aina riskejä. Mitä suurempi riski, sitä suurempi mahdollisuus korkeisiin tuottoihin – ja samalla tappioihin. Sijoittajan tulee tunnistaa oma riskinottokykynsä sekä -halunsa ja toimia niiden mukaan.
Sijoittamisen riskejä voi minimoida hajauttamalla. Hajauttaakin voi monin tavoin: ajallisesti, maantieteellisesti, toimialoittain ja valitsemalla erilaisia sijoitustuotteita. Rahastot ovat usein hyviä tapoja aloittelevalle sijoittajalle sijoitusten hajauttamiseen.
Lue lisää: Talouden tulkit: Asiantuntijoiden neuvot sijoitusten hajauttamiseen
5. Kuka neuvoisi alkuun?
Sijoittaminen voi tuntua aluksi hankalalta, mutta jo pienelläkin perehtymisellä pääsee alkuun. Sijoituskirjallisuutta on saatavilla paljon sekä suomeksi että englanniksi. Monet vannovat Seppo Saarion Miten sijoitan pörssiosakkeisiin -teoksen nimeen – sitä ei suotta kutsuta pörssiraamatuksi.
Asiantuntijat jakavat myös auliisti osaamistaan mediassa, podcasteissa ja myös somessa. Sosiaalisessa mediassa on riskinsä, eikä kaikkia ohjeita kannata kritiikittä noudattaa.
Osakesäästäjät tarjoaa koulutusta sijoittajille iästä ja taustasta riippumatta. Huhtikuussa alkaa Sijoittamisen perusteet nuorelle -kurssi, jolle tuhat nuorta mahtuu ilmaiseksi mukaan.
Lue lisää: Tukea ja neuvoja sijoittamiseen