Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Monelle aloittelevalle sijoittajalle indeksirahastot ovat helpoin vaihtoehto ensimmäisiksi sijoituskohteiksi. Kuva: iStock

Indeksisijoittaminen on vaivaton tapa aloittaa sijoittaminen

Sijoittamisen aloittamiseen sopivat indeksirahastot ja ETF:t. Rahastosijoittajankin tulee aina kuitenkin tietää, mihin rahansa laittaa.

Indeksisijoittaminen on helppo tapa tutustua sijoittamiseen. Indeksisijoittajan kohteita ovat indeksirahastot ja ETF:t. Ne sopivat moneen salkkuun, sillä tarjontaa on paljon, sijoittamisen voi aloittaa pienilläkin summilla ja hajautus on vaivatonta.

Indeksirahastot ovat passiivisia sijoituskohteita, jotka seuraavat tarkasti vertailuindeksiään. Salkunhoitaja pitää huolen siitä, että rahaston omistamien osakkeiden suhde noudattaa vertailuindeksiä. Se tarkoittaa myös sitä, että sijoittajan on turha odottaa ylituottoja suhteessa indeksiin.

ETF eli Exchange Traded Fund on pörssinoteerattu rahasto, jonka osuuksilla käydään kauppaa pörssissä samaan tapaan kuin osakkeilla. Siinä se eroaa perinteisestä sijoitusrahastosta. Ne ovat käytännössä aina ulkomaisia, sillä Suomessa on vain yksi ETF – Seligson & Co OMX Helsinki 25 UCITS ETF. Se ei kuitenkaan ole kaupankäynnin este, sillä Suomessa toimivien välittäjien kautta ETF-osuuksien ostaminen ja myyminen onnistuu siinä missä kotimaisten osakkeidenkin.

Indeksirahastojen ja ETF:ien puolesta puhuvat pienet hallinnointipalkkiot.

Aktiivisesti hoidettujen rahastojen kulut saattavat nousta jopa useisiin prosentteihin, kun kaupankäyntikulut ja juoksevat kulut yhdistetään. Toisaalta hyvin hoidettu aktiivinen rahasto voi voittaa indeksin mennen tullen.

Indeksirahastoihin ja ETF:iin sijoittavan ei kannata kuitenkaan liikaa luottaa tuottoihin ja mataliin kuluihin. Kun itselle sopiva sijoituskohde on löytynyt, kannattaa tarkastaa, miten paljon sijoituskohteen tuotto poikkeaa sen seuraaman indeksin tuotosta. Kohteen vaihtamista kannattaa harkita, jos ero on sijoituskohteen kuluja suurempi.
 
Lue lisää: Näin sijoitat ETF:iin – 6 huomioitavaa asiaa
Lue lisää: Mihin säästösi riittävät? Sijoittajaksi kympeillä, satasilla tai tonneilla


 

Lisää aiheesta "Sijoittaminen"