Sijoitussuunnitelma on sijoittajan tärkein työkalu. Muistilistan avulla sen laatiminen ja päivittäminen käy vaivattomasti.
Sijoitussuunnitelma on työkalu, jossa määritellään oman sijoitustoiminnan tärkeimmät linjaukset.
– Jos ei ole sijoitussuunnitelmaa, on vaarana, että ryntäilee suin päin sinne tänne. Sijoittaja saattaa esimerkiksi pelästyä kurssien laskiessa ja myydä kaikki osakkeensa, vaikka juuri silloin pitäisi ostaa lisää, toteaa Suomen Osakesäästäjien entinen toimitusjohtaja Antti Lahtinen.
Oman sijoitussuunnitelman voi mieluusti kirjoittaa ylös. Ja kun suunnitelma on tehty, sitä kannattaa sitkeästi ja kärsivällisesti noudattaa.
– Sijoittaminen on aina pitkäjänteistä toimintaa, ja korkoa korolle -ilmiö palkitsee kärsivällisen sijoittajan. Kun tarpeeksi aikaa on kulunut, sijoitusvarallisuus alkaa kasvaa ilmiön ansiosta kuin itsestään, Lahtinen jatkaa.
Näin teet sijoitussuunnitelman
1. Tarkista oma taloustilanteesi
Sijoitussuunnitelman laatiminen lähtee siitä, että tiedetään, mistä sijoitettava varallisuus tulee. Sijoittajan olisi hyvä kartoittaa oman varallisuutensa määrä sekä kuukausittaiset tulot ja menot. Näistä päästään siihen, mikä on lähtötilanne ja kuinka paljon ylimääräistä rahaa jää kuukausittain sijoitettavaksi.
– Jos juuri tällä hetkellä ei jää yli rahaa, voi miettiä, miten omia menoja saisi pienennettyä tai mistä voisi saada lisätuloja, Lahtinen neuvoo.
2. Mieti, mikä on riskiprofiilisi
Lahtinen jakaa riskinsietokyvyn kolmeen osaan: ensin tulisi pohtia, kuinka paljon sietää riskiä ylipäätään. Riski sijoitusten yhteydessä tarkoittaa sijoitusten arvon heilahtelua tietyn ajanjakson sisällä. Esimerkiksi miltä sinusta tuntuisi, jos sijoitussalkkusi arvo laskisi tai nousisi parin kuukauden sisällä 20 prosenttia?
Tämän jälkeen tulee määritellä, mikä on sijoitusvarallisuuden osuus koko varallisuudesta. Kuuluuko varallisuuteen osakkeiden ja muiden arvopapereiden lisäksi esimerkiksi oma asunto, jonka asuntolainasta on suuri osa maksettu pois, ehkä vielä kesämökki tai metsää? Asunnot ja kiinteistöt ovat matalariskisempiä kohteita kuin osakkeet.
Seuraavaksi päästään siihen, kuinka suuri osa sijoituksista voidaan sijoittaa osakkeisiin. Osakkeet ovat sijoituskohde, joissa on korkein riski, mutta myös korkein tuotto-odotus. Jos suuri osa muusta varallisuudesta on kiinni matalariskisemmissä kohteissa, voivat osakkeet muodostaa enemmistön varsinaisesta sijoitussalkusta.
– Jos henkilöllä ei ole muuta varallisuutta kuin sijoitussalkku – hän esimerkiksi asuu vuokralla tai on vasta aloitteleva sijoittaja – ei ehkä kannata laittaa kaikkea varallisuutta kerralla osakkeisiin, Lahtinen toteaa.
3. Huomioi sijoitushorisontti
Sijoittamisen tavoitteet ja käytettävissä oleva aika vaikuttavat sijoitussuunnitelmaan.
– Ensi talven lomamatkaa varten säästäessä osakkeet eivät välttämättä ole hyvä valinta, sillä lyhyessä ajassa niiden arvo voi heilua. Sen sijaan pitemmällä aikavälillä sijoitettaessa, kuten eläkettä tai pahaa päivää varten, voi riskiä ottaa enemmän.
Myös oma ikä on yksi vaikuttava tekijä. Nuorella sijoittajalla on paljon aikaa odottaa sijoitusten nousua, joten hän voi ottaa reilusti riskiä. Eläkeikää lähestyttäessä tärkeämmäksi muodostuu se, että varallisuuden arvo säilyy.
5. Seuraa tilannetta
Sijoitussalkun tilannetta voi pitää silmällä esimerkiksi kuukausittain samalla kun siirtää osan palkasta sivuun. Vuoden tai parin välein voi tarkastella salkun sisältöä isommin ja tarkistaa, vastaako se tavoiteltua riskiprofiilia.
Jos päätyy myymään voitollisia osakkeita, kannattaa saman kalenterivuoden sisällä myydä myös tappiollisia kohteita veroseuraamusten optimoimiseksi. Luovutustappiot voi vähentää sekä luovutusvoitoista että muista pääomatuloista tappion syntymisvuonna ja viitenä sitä seuraavana vuonna.
Juttu on julkaistu alun perin Viisaan Rahan numerossa 1/2018.
Haluatko lisää tukea sijoitussuunnitelman tekemiseen? Lue Svenne Holmströmin ohjeetja lataa sijoitussuunnitelmapohja.