Aktiivisimman kauppaa käyvät 35-40 vuotiaat osakesäästötilin omistajat. Eniten rahaakaupankäyntiin käyttävät nuoret sijoittajat.
Euroclear Finlandin tilastojen mukaanmarraskuun loppuun mennessä oli avattu yhteensä 142 000 osakesäästötiliä, joilla säilytysten arvo on noin 657 miljoonaa euroa. Noin kolmanneksella tilin avaajista ei ole aiemmin ole ollut arvo-osuustiliä.
– Osakesäästötili on mielestäni yllättävän nopeasti saavuttanut ensimmäisen etapin matkalla tavoitteeseensa kansankapitalismin kannustimena, Danske Bank Suomen sijoitusalueesta vastaava johtaja Ville Orava kertoo.
Pankkiin osakesäästötilejä ova avanneet eniten 25 – 40-vuotiaat.
– Danske Bankissa osakesäästötilin avanneista aktiivisimmin kauppaa käyvät 34 – 40-vuotiaat. Eniten rahaa per kauppa käyttävät kuitenkin 18 – 25-vuotiaat. Tileillä olevien sijoitusten määrä taas vaihtelee huomattavasti – suurin yksittäisen osakesäästötilin saldo on tällä hetkellä noin 201000 euroa.
Pankin asiakkaat eivät ole vielä laajemmin innostuneet sijoittamaan ulkomaille ja tällä hetkellä osakkeista 88 prosenttia on suomalaisia.Suosituimmat osakkeet osakesäästötileillä ovat Fortum, Sampo, Finnair ja Nokia.
– Näkisin mielelläni vielä lisää sijoitusten kansainvälistymistä, se on järkevää jo hajauttamisenkin näkökulmasta. Sijoittamisessa kannattaa kuitenkin huomioida osinkojen lähdevero, joten osakesäästötilille valituissa ulkomaisissa osakkeissa kannattaa painottaa arvonnousupotentiaalia osinkotuoton sijaan, Orava sanoo.
Naisten kaupankäynti-innokkuus jää kauas miehistä
Danske Bankissa osakesäästötilin avanneista 25 prosenttia on naisia. Naisten osuus osakesäästötilien kaupankäynnistä jää kuitenkin noin 14 prosenttiin.
– Naisilla kaupankäynti painottuu ostoihin, kun miehillä myyntiaktiivisuus on jonkin verran naisia korkeampi. Miehillä tilien sijoitusten keskisumma on noin 9 800 euroa ja naisilla 5 500 euroa. Naiset ovat tutkitusti pitkäjänteisempiä ja varovaisempia sijoittajia kuin miehet, ja naisten salkut myös usein tuottavat keskimäärin miehiä paremmin, Orava sanoo.
Ruotsissa osakesäästötiliä vastaava ISK lanseerattiin jovuonna 2012.
– Swedish Investment Fund Associationin mukaan ISK on lisännyt suoran osakesäästämisen houkuttelevuutta peräti niin paljon, että todennäköisesti alhaisemman ja yksinkertaisemman verotuksen vuoksi vuonna 2019 niin sanottu vapaaehtoinen säästäminen tapahtui Ruotsissa kokonaan ISK:n välityksellä.
ISK:n kautta säästettiin nettona viime vuonna noin 29 miljardia Ruotsin kruunua, eli noin 283 miljoonaa euroa.
Lisää aiheesta:
Ulkomaiset verotuskäytännöt voivat yllättää
Marraskuussa tankattiin rokotekehittäjiä ja kotimaisia pienyhtiöitä, suuryhtiöitä kevennettiin
Onko Suomessa ensi vuonna jo miljoona yksityistä osakesijoittajaa?
Yksityissijoittajat hyödynsivät koronavuonna osakekurssien vaihteluita
Naiset ovat taitavia osakepoimijoita