Olen saanut palautetta, että tässä nyt sitten nähdään, kuinka merkintäoikeusantien vuoksi kurssi laskee huomattavasti enemmän kuin suunnatuissa anneissa. Onko Osakesäästäjät haukkunut väärää puuta suhtautuessaan kriittisesti suunnattuihin anteihin?
Tästä teemasta on Osakesäästäjien edellinen puheenjohtaja Timo Rothovius kirjoittanut esimerkiksi keväällä 2021. Suunnattu anti on aina perusteltava. Perusteluksi ei kuitenkaan riitä, että se on nopeampi ja edullisempi toteuttaa kuin merkintäoikeusanti. Näinhän on aina, joten se ei ole osakeyhtiölaissa mainittu yhtiön kannalta painava taloudellinen syy.
Finnairissa Suomen valtio pääomistajana haluaa noudattaa säätämäänsä lakia. Siksi omaa pääomaa kerätään merkintäoikeusannilla. Toisin oli Fortumin osalta. Liekö syy ollut yhtiön hallituksen vai omistajaohjausministerin? Vai olisiko kenties syynä ollut toimiala ja sen yleinen kannattavuus sekä yhtiön osingonmaksukyky?
Niin tai näin, ainakin Finnairissa toimitaan lainmukaisesti.
Sen sijaan Finnairin sijoittajaviestintä ei kuitenkaan vaikuta läpäisevän kriittistä tarkastelua. Kauppalehden Alexandra Huhta tuo kolumnissaan (31.10.) hyvin esille, kuinka merkintäoikeusannin ehdot tulivat julki viime perjantaina vain pari tuntia ennen pörssin sulkeutumista. Maanantaina moni sijoittaja teki jo ensimmäiset virheensä ostamalla ”halpaa Finnairia”.
Hereillä olleet päiväkauppiaat nauravat matkalla pankkiin!
Herää kysymys, mistä moinen kiire kumpuaa, että yli satatuhatta kotitalousomistajaa unohdetaan? Siinä missä Sampo käytti useamman kuukauden ja lukuisat eri keinot osakkaiden informoimiseen, Finnairissa luotettiin vain pörssitiedotteen voimaan.
Eikö yhtiössä ole opittu vuoden 2020 annista? Tai tuoreempana esimerkkinä kanta-asiakasohjelman uudistuksesta?
Valtionyhtiö näyttää nyt olevan viestinnällisessä tuuliajossa.
Victor Snellman
Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja.
Kirjoittaja on Viisas Raha -lehden päätoimittaja ja Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja.