Treidaajan olisi tärkeää harjoitella olemaan kärsivällinen ja ostamaan korjausliikkeestä. Korjausliikkeessä ostaminen kuitenkin on aluksi psykologisesti erittäin haastavaa.
Kirjoitin alkuvuonna artikkelin Myöhästyneeltä puuttuu kärsivällisyys. Tekstissä käsittelin kärsivällisyyttä sekä psykologiaa. Markkinatrendeillä käännöspisteet ovat yleensä niitä, kun viimeinen ostava on hypännyt mukaan. Trendi on yleensä juuri tehnyt uudet huiput, ja kokematon treidaaja kokee trendin ”turvalliseksi”. Trendi on todennäköisesti turvallinen, mutta ”kypsät trendit” tarvitsevat korjausliikkeen jatkaakseen.
Tällä kertaa tutkin päivätreidausta ja kärsivällisyyttä. Esimerkkinä käytän aluksi Applen osaketta. Yksi kynttilä on pituudeltaan 30min.
Applen osake pohjasi aika lailla vuodenvaihteessa. Piirsin graafille kaksi punaista viivaa, jotka ovat selkeitä vastustasoja trendin kääntymisen jälkeen. Vihreillä nuolilla olen kuvannut ne hetket, kun tällainen vastustaso on rikottu eli on tehty ns. ”break out”.
Tässä nähdään, kuinka myöhästyneitä rangaistaan. Kun osake tekee uudet huiput ja vastustaso rikotaan, aloittelevat treidaajat kokevat yleensä trendin olevan turvallinen. Graafilla kuitenkin nähdään, kuinka tukitason läpäisyn jälkeen osake laskeekin nopeasti alas. Jos osake läpäisee jo vastustasoa eikä sinulla ole positiota, olet jo myöhässä.
Tässä vielä Applen noustrendistä kuva, josta nähdään, että osakkeelle on hyvin yleistä tason läpäisyn jälkeen laskea. Tätä näkee yleensä enemmän osakkeiden kohdalla kuin esimerkiksi raaka-ainemarkkinalla. Toinen esimerkki Microsoftin osakkeesta alla.
Tämä ei kumminkaan ole mikään laki, että jokainen break out tulee epäonnistumaan. Ostaminen break out -tilanteessa on vain yleensä riskialttiimpaa. Tärkeämpää olisi harjoitella olemaan kärsivällinen ja ostamaan korjausliikkeestä. Korjausliikkeessä ostaminen on alussa psykologisesti erittäin haastavaa. Suurimmat syyt tähän ovat yleensä 1) pelko häviämisestä ja 2) liian iso positiokoko.
Otetaan vielä yksi esimerkki, kuinka break out -treidiä kannattaa metsästää. Tässä käytän esimerkkinä Metan osaketta, joka on ollut yksi tämän vuoden tähtiosakkeista.
Meta pohjasi hieman ennen aikaisempia esimerkkejä eli noin 2022 marraskuussa. Graafilla punainen viiva (183–184 $) taso on toiminut laskutrendissä aluksi tukena ja sen jälkeen vastuksena. Kuten nähdään tässäkin esimerkissä: kun osake läpäisee tämän vastustason, nähdään pian laskua.
Sama tilanne tuntigraafilla. Vihreällä nuolella punaisen viivan osoittaman vastustason läpäisy, jonka jälkeen osake aloitti korjausliikkeen. Valkoisella nuolella näkyy myös valkoisen viivan osoittaman lyhyemmän aikavälin tuki- / vastustason läpäisyn jälkeinen lasku. Punaisen vastustasoalueen läpäisyn jälkeen tiedämme, että on myöhäistä lähteä etsimään long -puolen treidejä. Samalla myös huomaamme, kuinka kauas hinta on karannut 200 tuntikynttilän liukuvasta keskiarvosta (vihreä viiva).
Tämänkin on jo hälytysmerkki siitä, että osake todennäköisesti ei tule jatkamaan vahvaa nousua. Tässä treidin etsintäpaikassa tuo kyseinen 200 tuntikynttilän liukuva keskiarvo olisi ollut lähes täydellinen paikka ottaa treidi.Tämä on vain yksi monista eri työkaluista, joita käyttää todennäköisyyksien parantamiseen. Kun lyhyemmän aikavälin vastustason (valkoinen viiva) läpi päästiin, olisi ollut aika alkaa etsiä treidipaikkaa osakkeen korjausliikkeestä.
Lari Alenius
Kirjoittaja aloitti treidaamisen vuonna 2019 ja on erikoistunut tällä hetkellä hyödykkeisiin, kuten öljyyn ja kultaan.