Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Myöhästyneeltä puuttuu kärsivällisyys

”The stock market is a device for transferring money from impatient to the patient” Tämä Warren Buffetin lausahdus on yksi sijoitushistorian kuuluisimpia.

Kärsivällisyyttä painotetaan lähes jokaisessa asiassa, jonka itse tiedän. Kärsivällisyyttä voisi kuvata kykynä hallita tai siirtää omia mielitekoja sekä tunteita. Sijoitusmaailmassa on kyse rahasta ja raha itsessään herättää paljon tunteita meissä ja erittäin vahvan tammikuun jälkeen tunteiden herääminen on luonnollista.

Osakemarkkinoiden pohjaamisesta ei ole kenelläkään esittää faktatietoa, mutta ahdistus ”kyydistä jäämisestä” alkaa hiipiä mieliimme hiljalleen. Hyvin tyypillinen skenaario onkin se, että juuri kun olet antanut periksi ja sijoittanut pääomia markkinoille, markkinat tekevät korjausliikkeen. Treidereillä tapahtuu aivan samaa, mutta aikaikkuna on vain lyhyempi

Kultamarkkinalla nähtiin hyvin tyypillinen tilanne juuri viime viikolla. Aluksi marraskuunalussa käännyttiin nousutrendiin. Noin 10 prosentin nousun jälkeen muun muassa Twitterissä eri treidaajat alkoivat postata kuvia kultagraafeistaan, joissa esiintyi ”divergenssejä”. Olen itse hahmotellut yllä olevaan graafiin ”divergenssit”.

Divergenssi muodostuu, kun esimerkiksi RSI-indikaattori tekee alempia huippuja suhteessa hintaan. Tämä signaloi esimerkiksi momentumin heikentymisestä. Alkuvuodesta kumminkin hinta lähti uudestaan vahvaan

nousuun ja tässä vaiheessa itsekin twiittasin lauseilla ”Alkaa olla parabolista nousu jo kultamarkkinalla. Viimeiset myöhästyjät kyytiin ja sitten korjaus”. Torstaina 2.2. tämä sitten käynnistyi. Perjantaina julkaistu Yhdysvaltojen työmarkkinaraportti tammikuun osalta sai aikaan valtavan myyntiaallon. Kaikki tammikuun puolivälin jälkeen kultaa ostaneet ovat nyt tappiolla.

Trendiä treidaavan näkökulmasta oikea aika olisi ollut ostaa loka-marraskuussa. Myöhään trendiin hypänneillä on yleensä motiivina se, että ei uskallettu ottaa treidiä silloin kuin olisi pitänyt. Nyt myöhästyneeltä puuttuu kärsivällisyys ja hän pelkää jäävänsä jälkeen. Näin meemi ”Buy high sell low” on saanut alkunsa.

Varsinkin nousumarkkinassa myöhäinen entry voi johtaa huonoihin asioihin. Räikeä esimerkki löytyy esimerkiksi Nasdaq-futuureista vuosilta 2015–2016.

Lokakuussa 2015 Nasdaq futuurit ottavat varaslähdön ja nousevat lähes 20 prosenttia pohjilta. Pian tämän jälkeen tehdäänkin uudet pohjat, jonka jälkeen noustaan 18 prosenttia. Koska ollaan nousumarkkinassa, on todella vaikeaa olla ottamatta treidejä näin kovien nousujen jälkeen. Onkin tärkeää huomioida, että molemmat lyhyet nousutrendit kestivät noin 50 päivää.

Aikaisemmin mainitsemani esimerkki kultamarkkinalla olevasta trendistä teki huiput 61 päivän kohdalla. nyrkkisääntö pidän sitä, että yli 25 päivää kestänyttä trendiä ei kannata yrittää jahdata enää. Todennäköisyydet alkavat olla siinä vaiheessa melko huonot ja parempi ratkaisu onkin odottaa korjausliikettä, josta löytää uusi entry-paikka. Tänä vuonna todennäköisesti markkinat tulevat jatkumaan vaikeina. Trendit seilaavat ylös ja alas, joten on tärkeää tunnistaa, milloin lähteä hakemaan oikeaa treidipaikkaa.

Lari Alenius

Kirjoittaja aloitti treidaamisen vuonna 2019 ja on erikoistunut tällä hetkellä hyödykkeisiin, kuten öljyyn ja kultaan.

Lisää aiheesta "Näkökulma"

Aloitetaan puhtaalta pöydältä

Victor Snellman

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja.

Treidaajan mieli on avain kehittymiseen

Jukka Lepikkö

Kirjoittaja on Suomen tunnetuimpia treidaajia ja tehnyt aktiivista päiväkauppaa vuodesta 2007 alkaen. Hän esiintyy Youtubessa Traders' Club -videosarjassa ja jakaa ajankohtaisia markkinanäkymyksiään myös Twitterissä, @JukkaLepikko.

Treidaajalla on rutiininsa

Kristian Kannus

Kirjoittaja on swingtreidaaja ja salkunhoitaja Weketor consultingiolla. Kirjoittajan ajankohtaista sisältöä voi lukea Twitteristä @Weketor.

Vaalit ovat yllätyksiä täynnä

Victor Snellman

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja.

Bitcoinin rahajärjestelmässä ei tarvita keskuspankkeja

Mika Wahlman

Kirjoittaja on toiminut 40 vuotta tietotekniikan parissa ja yli 20 vuotta IT-alan yrittäjänä. Hän on Bitcoin-asiantuntija, -luennoitsija ja valmisteilla olevan Bitcoin-kirjan kirjoittaja sekä Suomen Kryptovaluuttayhdistys Konsensus ry:n hallituksen jäsen.

Fundamenttisijoittamisessa on FOMO-ongelma

Johannes Sippola

Kirjoittaja on treidaaja, lääketieteen opiskelija ja Medifilm Oy:n toimitusjohtaja.