Finanssiala vastasi sijoittajien toiveeseen. Kesäkuun rahastoraportin ESG-luokitus kertoo, miten hyvin rahaston omistuksista on saatavilla vastuullisuuteen liittyvää tietoa.
Finanssiala kysyi kesäkuun alussa, kiinnostaako sijoittajia seurata tuoton lisäksi sijoitusten vaikutuksia ympäristöön ja yhteiskuntaan.Kyselyyn vastanneista 40 prosenttia oli kiinnostunut vaikutuksista. Erityisen kiinnostuneita olivat nuoret: 18–29-vuotiaista näin vastasi 53 prosenttia.
Jatkossa Finanssialanrahastoraportti sisältää ESG-luokituksen, joka kertoo, miten hyvin rahaston omistuksista on saatavilla vastuullisuuteen liittyvää tietoa.
– Rahastoraportilla olevat ESG-arvosanat ovat Eurooppaan sijoittavissa rahastoissa parempia kuin sen ulkopuolisiin maihin sijoittavissa rahastoissa. Kesäkuussa osakerahastojen suurimmat nettomerkinnät tehtiin Eurooppaan ja Pohjoismaihin sijoittaviin rahastoihin, mikä osaltaan tuki pääomien siirtymistä parempien arvosanojen rahastoihin, Finanssialan asiantuntija Mariia Somerla toteaa.
ESG-arvosanojen asteikko on 0 – 10. ESG-arvosana mittaa rahaston omistusten kykyä hallita ympäristöön, sosiaalisiin tekijöihin ja hallintotapaan liittyviä keski- ja pitkän aikavälin riskejä ja mahdollisuuksia.
– Rahastojen ESG-tekijöistä ei ole vielä yhtenäistä sääntelyä tai ohjeistusta, joten eri palveluntuottajien tarjoamat luvut voivat jonkin verran vaihdella rahastoittain, kohdeyhtiöittäin ja markkinoittain.
ESG-arvosana antaa yhden näkökulman vastuulliseen sijoittamiseen, eikä kuvaa Finanssialan tai Rahastoraportin yhtiöiden virallista kantaa vastuullisesta sijoittamisesta.

MSCI ESG-arvosana lasketaan rahaston sijoituskohteena olevien yhtiöiden ESG-arvosanojen painotettuna keskiarvona, jota korjataan rahaston altistumalla huonoimpien ESG-arvosanojen yhtiöihin ja rahaston yhtiöiden ESG-arvosanojen positiivisella ja negatiivisella muutostrendillä.
Rahaston ESG-kattavuus prosentti on rahaston ESG-pisteytettyjen sijoitusten markkina-arvo / Rahaston kaikkien sijoitusten markkina-arvo. Jos kattavuus on alle 65 prosenttia tai rahastolla on alle kymmenen omistusta, ESG-arvosanaa ei lasketa rahastolle.Esimerkki: Osakerahastot, Suomi. Jos kattavuus on alle 65 prosenttia tai rahastolla on alle kymmenen omistusta, ESG-arvosanaa ei lasketa rahastolle. Lähde: Finanssialan rahastoraportti kesäkuu 2020
Kesäkuussa rahastot saivat uusia merkintöjä yli puoli miljardia
Finanssialan Rahastoraportin mukaan suomalaisiin sijoitusrahastoihin sijoitettiin kesäkuussa nettomääräisesti yhteensä 536 miljoonaa euroa. Pääoman arvo oli kuun lopussa 117 miljardia euroa jakehittyi myös suotuisan markkinakehityksen vuoksi.
Osakerahastoihin sijoitettiin yhteensä 229 miljoonaa euroa uutta pääomaa. Pitkän koron rahastoihin sijoitettiin 111 miljoonaa euroa ja lyhyen koron rahastoihin 91 miljoonaa.Yhdistelmärahastoihin kertyi puolestaan 149 miljoonaa euroa uusia varoja. Vaihtoehtoisista rahastoista lunastettiin yhteensä 44 miljoonaa euroa pääomia.
Keskeiset osakeindeksit jatkoivat kesäkuun alussa toipumistaan ja nousivat vuoden 2019 lopun tasolle.
Osakerahastoissa eniten varoja sijoitettiin Pohjoismaihin ja Eurooppaan sijoittaviin rahastoihin, yhteensä 265 miljoonaa euroa. Eniten pääomia lunastettiin Suomeen, kehittyville markkinoille ja Tyynenmeren alueelle sijoittavista rahastoista, yhteensä 116 miljoonaa euroa.
Japaniin sijoittava rahastoluokka menestyi parhaiten Sharpen mittarilla (Sharpe 12 kk 0,45). Mitä suurempi Sharpen luku on, sitä paremmin rahasto on tuottanut suhteessa riskiinsä.
Pitkän koron rahastoissa eniten uusia varoja sijoitettiin globaalisti luokiteltuihin yrityslainoihin ja euroalueen valtioriskiin sijoittaviin rahastoihin, yhteensä 219 miljoonaa euroa. Pääomia lunastettiin erityisesti euroalueen luokiteltuihin yrityslainoihin ja kehittyville markkinoille sijoittavista rahastoista, yhteensä 154 miljoonaa euroa. Parhaaseen vuosituottoon ylsivät globaalisti valtioriskiin sijoittavat rahastot 4,6 prosentin keskimääräisellä tuotolla. Sama rahastoluokka menestyi parhaiten myös Sharpen mittarilla (Sharpe 12 kk 0,7).
Tutustu rahastoraporttiin (pdf)
Lisää aiheesta:
Tiina Landau: Ilmastolupaukset kertovat suunnitelmista vuosikymmenten päähän
Nuoret ja ikäihmiset pitävät vastuullisuutta erityisen tärkeänä sijoitusvalinnoissaan
Riskeistä mahdollisuuksiin – jokainen sijoittaja voi hillitä ilmastonmuutosta
Vastuullisuus on megatrendi, joka alkaa olla valtavirtaa sijoitusanalyysissä