Tuoreiden osavuosikatsausten mukaan Helsingin pörssissä noteeratut yhtiöt näyttävät kestäneen korona-ajan kohtuullisen vähäisin vaurioin. Myös sijoittajien usko osakkeisiin pysyy kurssikehityksestä päätellen edelleen vahvana.
Helsingin yleisindeksi kävi tämän vuoden huipussaan 11. helmikuuta. OMX Helsinki PI kirjattiin all time high -lukemiin 10738. Koronauutisten ja muutamien osinkojen irtautumisten jälkeen kurssit kuitenkin rojahtivat niin, että yleisindeksi oli 18. maaliskuuta alimmillaan tasolla 6833. Vähitellen kurssit ovat kohonneet, ja 17. heinäkuuta yleisindeksin lukema oli 9432.
Seuratuimmista indekseistä OMX Helsinki 25 sekä OMX Helsinki Cap Tuotto ovat kehittyneet suhteellisesti jotakuinkin samalla tavalla kuin yleisindeksi. Myös kansainvälisessä vertailussa Helsingin pörssi kulkee samaa latua eurooppalaisten arvopaperimarkkinoiden kanssa. Helsingin indeksikäyrät ovat kovasti saman muotoisia kuin esimerkiksi Euro Stoxx 50 tai OMX Stockholm.
Aika pian koronapandemian puhkeamisen ja rajoitustoimien jälkeen oli selvää, että pahiten kriisi osuu matkailuun sekä hotelli- ja ravintola-alaan. Finnairin kurssi syöksyikin rumasti, mutta elpyi hiukan hallituksen sitouduttua pitämään kansallisen lentoyhtiön pinnalla. Tallinkin ja Viking Linen kurssit heikkenivät pahimmillaan noin kolmanneksen talven tasostaan, mutta piristyivät jonkin verran, kaiketi valtion myöntämien ylimääräisten huoltovarmuustukien ansiosta. Ravintolakonserni NoHo Partnersin kurssi romahti helmikuun yli 11 euron tasosta maaliskuussa alle neljän euron. Koronarajoitusten purku on kuitenkin palauttanut sijoittajien uskoa, ja kurssi on elpynyt aallonpohjastaan yli kuuden ja puolen euron tasolle.
Käynnistynyt tuloskausi ei ole vielä tuonutsuuria yllätyksiä
Ensimmäisten puolen vuoden tuloksensa julkistaneiden numerot eivät tuottaneet erityistä draamaa. Raskaasta sarjasta Cargotecin katsaus yllätti markkinat jopa positiivisesti, Kone ja Wärtsiläkin näyttäisivät selviytyneen koronasta odotuksia paremmin. Tosin jos risteilyalukset seisovat redeillä pitkään, se ei tiedä hyvää Wärtsilälle. Molempien kurssit notkahtivat Q2:n julkistuksen jälkeen parin prosentin verran, mutta siitä tuskin kannattaa vetää heinäkuussa isoja johtopäätöksiä.
Nordean tulos heikkeni tuntuvasti viime vuoden vertailuajanjaksoon verrattuna pääasiassa luottotappiokirjausten ja varausten takia. Toimitusjohtaja Frank Vang-Jensen suhtautuu koronatilanteeseen pankinjohtajan varovaisuudella ja korostaa, ettei koronan vaikutuksia vielä läheskään tiedetä. Voi olla myös kysymys siitä, että uusi johtaja on halunnut puhdistaa pöydän itselleen, kun tilaisuus oli tarjolla. Joka tapauksessa markkinat palkitsivat Nordean hienoisella kurssinousulla.
Viime viikon julkistajista suurimman pettymyksen tuotti lääketukkuri Oriola, jonka osavuositulos painui tappiolle. Kun terveydenhoitoala keskittyi koronavirukseen, muut vaivat jäivät vähäisemmälle hoidolle tai kokonaan hoitamatta.Pienemmistä pörssiyhtiöistä positiivisia yllätyksiä tarjosivat ainakin Harvia ja Ålandsbanken. Kuka hoksasi lähteä Harvian kanssa saunomaan kaksi vuotta sitten, on jo kaksinkertaistanut omistuksensa arvon.
Lisää aiheesta:
Koneen positiivinen tulosyllätys – toiminta Kiinassa elpymässä
Nordea romautti tuloksensa ennakoimalla – puskuria kasvatettiin 650 miljoonaan
Orion teki koronakeväänä huipputuloksen – voittoa kasvattivat etappimaksut
Timo Rothovius:Markkinoiden heiluminen tuo tulosta – piensijoittajat osaavat