Norjan vauraus syntyy Pohjanmeren öljystä,merenkulusta ja lohenkasvatuksesta.Oslon pörssissä on vahvoja yhtiöitävalittavaksi salkkuun.
Suomi on YK:n raportissa listattu kahtena vuotena peräkkäin maailman onnellisimmaksi maaksi, ruotsalaisille paistaa aina aurinko, ja jokaisella norjalaisella onomaisuutta valtion öljyrahastossanoin 160 000 euroa, ja luku kasvaa silmissä. Tätä kirjoittaessa sen arvo oli 10 053 993 562 824 Norjan kruunua eli noin tuhat miljardia euroa, mikä vastaa 178:a Suomen valtion budjettia.
Norja on tehnyt oikein monessa asiassa, missä useat maat ovat kompuroineet. Yksi niistä on monien mielestä öljyrahasto.
– Kymmenestä norjalaisesta kahdeksan omistaa oman kotinsa. Kaksi kolmannesta varallisuudesta on kiinni kiinteistöissä, sanoo Nordnetin Norjan-markkinoista vastaava Björn Eric Sættem.
Tässä he muistuttavat suomalaisia, ja ruotsalaiset sen sijaan kulkevat omia polkujaan sijoittamalla osakkeisiin, asumalla vuokralla tai maksamalla asuntolainoistansa vain korkoja.
Ruotsiin verrattuna yksityisiä osakkeenomistajia on Norjassa Saettemin mukaan kohtalaisen vähän, noin nelisen prosenttia, mutta vastaavasti rahastosijoittajien määrä on kolme kertaa naapurimaata suurempi. Oslon pörssin sijoittajista noin 40 prosenttia on ulkomaisia, iso osa brittejä ja amerikkalaisia. Öljyrahasto hajauttaa sijoituksensa globaalisti eikä sijoita oman maan pörssiin. Tukholma on kirinyt listautumisten määrässä viime vuosina ohi Norjasta ja noussut Euroopan uusien pörssiyritysten päämarkkinaksi.Toistaiseksi Oslon pörssissä ei ole suomalaisia yhtiöitä.
Öljyä, lohta ja varustamoja
Tästä klusterikombosta puuttuvat enää maininnat norjalaisista villapaidoista ja tuntureista, joissa voi telemarkata myös kesällä. Norjalla on Nordnetin talousasiantuntija Martin Paasin mielestä hyvät kortit, jotka on pelattu harkiten ja onnistuneesti.
– Talouden vaurautta pitävät yllä myös megatrendit, sanoo Paasi.
Oslon pörssin markkina-arvosta noin 40 prosenttia on öljyalalta ja noin 20 prosentista vastaavat rahoitusyhtiöt. Varsinainen markkinahurmuri on kuitenkin lohibisnes, joka on räjähtänyt vuosien saatossa kattoja hipovaksi tuottosammoksi.
Markkina-arvolla mitattuna Oslo on maailman suurin kalapörssi.
– Punaisen lihan käyttö vähenee, kun kehittyvissä talouksissa elintaso nousee ja niissäkin siirrytään syömään terveellisemmin ja muun muassa kalaa, sanoo Paasi.
Tämä on hyvä uutinen kalaruokayhtiöiden kursseille. Norjalla on myös kumppanuus Chilen kanssa. Nasdaq Tukholman toimitusjohtaja Lauri Rosendahlin mukaan lohen kasvatuksessa onkin vain kaksi todella isoa toimijaa, Norja ja Chile.
– Juju on siinä, että yhteistyöllä ne saavat pääomamarkkinoilta käyttöönsä lohijohdannaiset, joilla kasvattajat ja myös tukkurit pystyvät suojautumaan hinnan vaihteluilta, sanoo Rosendahl.
Pörssin vahvaa nousua selittää myös Brent-öljyn hinta. Tällä hetkellä se on runsaat 61 dollaria barrelilta, mutta vuosien varrella se on heilahdellut rajustikin. Kolme vuotta sitten hinta käväisi pohjalukemissa, 30 dollarissa, mitä seurasi hurja nousu 75 dollariin. Mustan kullan ja lohen lisäksi Oslo on varustamoiden luvattu pörssi. Joidenkin yhtiöiden kotipaikkana on Cayman, Bermuda ja Brittiläiset Neitsytsaaret.
–Tästä ei pidä olla huolissaan, sillä omistajuus on vahvasti norjalaisilla varustamosuvuilla, sanoo Rosendahl.
Keskittymisen dilemma
Norjan markkinan erityispiirteenä Paasi pitää esimerkiksi sitä, että kaikki suurimmat pörssin toimialat ovat alusta lähtien suuntautuneet vientiin.
– Öljy ja lohi ovat selkeitä vientituotteita, ja eihän varustamoilla varsinaisesti ole edes kotisatamaa, Paasi toteaa.Rosendahl on samoilla linjoilla ja pitää Oslon pörssiä mielenkiintoisena, esimerkiksi pienten teknologiayhtiöiden vuoksi.
– Käynnissä on hienoja aloitteita fossiilivapauden puolesta. Ilmastoasiat saattavat olla silti haasteena Norjalle seuraavien 10–20 vuoden aikana, sanoo Rosendahl.
Yksityissijoittajien pitäisi molempien mielestä huolehtia salkkunsa hajautuksesta, koska pörssi on erittäin keskittynyt kolmelle toimialalle. Toistaiseksi suomalaiset ovat sijoittaneet Osloon vielä vähemmän kuin Tukholmaan. Norjan tekemä veromuutos on saattanut jo laimentaa mielenkiintoa entisestään.
Löytöjä ostoskoriin
Syyskuussa Oslon kymmenestä vaihdetuimmasta osakkeesta ykkönen oli Equinor, entinen Statoil. Valtio omistaa siitä edelleen kaksi kolmasosaa. Se nappaa pörssin koko markkina-arvosta neljäsosan. Seitsemäntenä oli toinen energiayhtiö, Aker BP.Energiayhtiöt ovat Rosendahlin mukaan hyvinkin vahvasti edustettuina Oslon pörssissä, lohifirmat tosin tiukasti kintereillä.Seuraavana listassa ovat Telenor, Mowi sekä yksi Pohjoismaiden suurimmista pankeista, DNB, joka teki syyskuun lopussa ison luottotappion.
Sijoittajia luulisi kiinnostavan lohenkasvattaja SalMar, joka on edelleen parantanut tulostaan. Sen suurin vientimaa on Puola. Oslon pörssissä on suurimpien yhtiöiden joukossa kuutisen kalastusyhtiötä. Listalla on myös Mowiksi nimensä muuttanut entinen kalafirma Marine Harvest, jossa aikanaan moni sijoittaja muistaa polttaneensa näppinsä.
SalMar
– Yhtiö kapuaa Oslon pörssissä arvokkaimpien yritysten listalle. Noin viiden miljardin euron arvoisen yhtiön liikevaihto, tulos ja osinko ovat viime vuodet olleet hyvässä kasvuputkessa.
– Yhtiö on Oslon pörssin toiseksi arvokkain lohenkasvattaja.
– SalMarin liikevaihto kasvoi alkuvuonna vajaaseen 6,3 miljardiin kruunuun edellisvuoden 5,5 miljardista kruunusta. Vertailukelpoinen liikevoitto kasvoi runsaalla parilla sadalla kruunulla 1,8 miljardiin kruunuun, mikä pitää marginaalin lähellä edellisvuotista 29 prosentin lukemaa.
– Tase on hyvässä kunnossa. Oman pääoman osuus 17 miljardin kruunun taseesta on yli 50 prosenttia.
Equinor ASA
– Norjalaisen öljy- ja kaasujätin osake on noteerattu sekä Oslon että New Yorkin pörsseissä. Valtio omistaa yhtiöstä edelleen kaksi kolmasosaa, mikä vastaa noin neljäsosaa Oslon pörssin markkina-arvosta.
– Viime vuoden liikevaihto oli 78 miljardia dollaria. Tuloskasvun kolmen vuoden keskiarvo on 14,06. Liikevoitto viimeiseltä 12 kuukaudelta on 24,68 prosenttia ja tulos 9,59 prosenttia.
– Henkilökunnan määrä on20 525.
DNB
– DNB on Norjan suurin ja yksi Pohjoismaiden suurimmista pankeista. Yhtiö toimii pääasiassa Norjassa, ja sillä on noin 2,1 miljoonaa kuluttaja-asiakasta ja noin 0,2 miljoonaa yritysasiakasta.
– Yhtiön markkina-arvo on noin 255 miljardia Norjan kruunua, ja sillä on 9 560 työntekijää.
– Pankki teki noin sadan miljoonan euron luottotappiokirjauksen kolmannen vuosineljänneksen tuloksen yhteydessä. Viime vuonna tulos ennen veroja oli noin 2,9 miljardia euroa.
– DNB:n osinkopolitiikkana on maksaa osinkoa, joka on noin 50 prosenttia tuloksesta huomioiden yhtiön pääomavaateet sekä investointitarpeet. Vuonna 2020 maksettavaksi osingoksi on arvioitu 9,00 kruunua.
XXL
– Vuonna 2014 Suomeen rantautuneen urheiluketju XXL:n liikevaihto huononi kolmannella neljänneksellä Ruotsin ja Norjan liiketoimintojen vuoksi. Suomessa sen sijaan kauppa kävi mainiosti.
– Yhtiön liikevaihto oli vuonna 2018 noin 180 miljoonaa euroa ja henkilökunnan määrä oli 937.
– XXL antoi viime vuoden lopussa tulosvaroituksen loka-joulukuun kehnon tuloksen vuoksi.
– Elokuussa uutisoitiin, että XXL:n henkilöstö Norjassa olisi kohentanut tuotteiden myynnin määriä valeostoilla, jotta ne täyttäisivät lain vaatimukset alennusmyynneistä.
Kaappaus palatsissa
Ennen kuin pörssioperaattori Euronext sai lopulta haltuunsa Oslon pörssin, se oli vehkeillen kaapannut sijoittajia taakseen, jotta epävarmuus markkinoilla johtaisi huutokauppaan.
Niin sinä kävikin, mutta Nasdaq jättäytyi toimitusjohtaja Lauri Rosendahlin mukaan pois ensimmäisestä huutokaupasta, koska osallistuminen sisälsi kiellon olla yhteydessä yhtiön hallitukseen tai osakkeenomistajiin. Vihamielisyys ei enteillyt hyvää.
Lopputulemana huutokauppaan osallistui tiettävästi vain Euronext, joka osti 35 prosenttia osakkeista. Pari viikkoa myöhemmin jouluaattona 2018 Euronext ilmoitti aikomuksensa ostaa Oslon pörssin omistavan VPS Holding -yhtiön kokonaan.
Nasdaq ilmoitti silloin Oslon pörssin hallitukselle ja toimitusjohtajalle olevansa kiinnostunut tarjoamaan valtaajalle vaihtoehdon yhteispohjoismaisesta finanssimarkkinasta.
Loppukirissä Nasdaq oli onnistunut saamaan riveihinsä hallituksen ja johdon tuen lisäksi muun muassa kaksi suurinta omistajaa, DNB:n sekä Kommunal Lanndspensjonkassen, KLP:n. Kamppailu koveni.
Oslon rahoitusmarkkinoilla valtiovarainministeriö päättää isoista omistusmuutoksista suurissa rahoitusalan yhtiöissä, jotta vältyttäisiin valtauksilta. Tätä varten käytössä on lupamenettely.
Molemmat pörssioperaattorit jättivät lupahakemuksensa. Nasdaq oli tehnyt lisäksi ehdotuksen kahden kolmasosan omistusvaatimuksesta.
– Näin Norjassa on ennen menetelty, jos uhkana on valtaus tai kilpailun vääristyminen. Tällä kertaa niin ei kuitenkaan tehty, sanoo Rosendahl.
Kysymys ei siis ollut siitä, että Euronextillä olisi ollut parempi tarjous, vaan kaupan rakenteesta.
Oslon pörssin hallituksen ja toimitusjohtajan mielestä Helsingin, Tukholman, Kööpenhaminan ja Islannin Nasdaq Nordicissa olisi ollut saatavilla enemmän lisäarvoa, kuten yhteiset tekniset alustat pohjoismaisille pankeille ja välittäjille. Nyt Oslon pörssillä on edessä lasku ja vaiva Euronextin järjestelmään siirtymisestä.
Vaikka suomalaissijoittajan kannalta pörssin omistajalla ei ole suurta merkitystä, yhteisellä pohjoismaisella markkinalla olisi Rosendahlin mukaan pystytty luomaan ja hyödyntämään tehokkaammin synergioita ja näkyvyyttä.
Oslon pörssi
– Oslon pörssi on perustettu vuonna 1819 nimellä Christianian pörssi.
– Pörssirakennus on rakennettu vuonna 1829.
– Pörssi on yksityistetty vuonna 2001 myymällä se VPS Holding ASA:lle.
– Kesällä 2019 sen osti Pariisiin listautunut Euronext.
– Markkinapaikoilla on yhteensä yli 240 yhtiötä.
Lisää aiheesta:
Mustan kullan eettinen sijoittaja
Juttu on julkaistu painetussa Viisas Raha lehdessä nro 9/2019.