Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Norjan öljyrahasto on perustettu tulevia sukupolvia varten. 

Mustan kullan eettinen sijoittaja

Norjan öljyrahasto rikkoi lokakuun lopussa 10 000 miljardin Norjan kruunun rajan. Euroissa potti on 982 miljardia. Tämä rahasäkki on kerrytetty 23 vuodessa. Alkuvuodesta rahasto teki ennätystuotot, ja sen arvo kasvoi 75 miljardilla eurolla. Rahaston parhaat sijoitukset olivat teknologiayhtiö Apple, Microsoft sekä Amazon. Kymmenen suurimman sijoituksen joukossa olivat edellisten lisäksi Nestlé, Alphabet, Royal Dutch Shell, Roche Holding, Novartis, Facebook sekä Berkshire Hathaway.
Öljyrahasto kuuluu Norjan kansalle ja valtiovarainministeriö noudattaa parlamentin säätelemää lakia. Rahasäiliön roopeankkana on keskuspankki, joka vastaa sijoitus­päätöksistä.

Tarina alkoi todellisuudessa ennen vuotta 1996, kun ensimmäiset kolikot kilahtivat kirstun pohjalle. Vuonna 1969 ihminen laskeutui kuun kamaralle ja Pohjanmereltä löytyi öljyä. Norja sääti lait, jotka kartuttavat valtion kassaa mittavilla verotuloilla, taustoittaa talousasiantuntija Martin Paasi Nordnetistä. Tätä hän pitää viisaana ja kauaskantoisena päätöksenä, joka turvaa jokaisen vielä syntymättömänkin norjalaisen tulevaisuuden.
– Tulokertymää ei lähdetty polttamaan yhdellä heitolla vuotuisissa budjeteissa, vaan perustettiin rahasto sitä varten, sanoo Paasi.

Koska Norja on käytännössä riippuvainen vain kolmesta toimialasta, omaisuusmassa sijoitetaan globaalisti, tällä hetkellä 73 maahan. Öljyrahaston arvosta noin 70 prosenttia on pörssiosakkeissa, joita omistetaan tätä kirjoittaessa 9 158 yhtiöstä. Osakemarkkinoiden kautta Norja saa Paasin mukaan vetoapua omaan talouteensa.

– Osakkeisiin sijoittaminen on ilmainen lounas, joka kannattaa käyttää ja joka pitkällä aikavälissä tuottaa eniten, sanoo Paasi.
Öljyrahasto ilmoitti maaliskuussa aikovansa myydä osuuksia öljyn ja kaasun etsintää sekä tuotantoa harjoittavista yrityksistä. Se haluaa vähentää riippuvuutta öljyn hinnan ajoittaisista laskuista. Kivihiili­tuotanto on tiputettu pois jo aiemmin.
Norja tukee sähköautoilua, rahoittaa Amazonin sademetsien suojelua sekä on lahjoittanut varoja YK:n ilmastorahastoon.
Samaan aikaan se saa verovaroja öljy­varantojen myynnistä.

Päätökset omistusten vähentämisestä öljyä ja kaasua tuottavissa yhtiöissä tuntuvat perustuvan enemmän taloudellisiin kuin ympäristönsuojelullisiin tekijöihin.  Sijoituspäätökset tehdään öljyrahastossa kuitenkin tiukan eettisen ohjeistuksen mukaan. Se sisältää muun muassa kiellon omistaa lasten oikeuksia rikkovien, ihmis­oikeuksia loukkaavien tai ilmastonmuutoksen laiminlyömien yhtiöiden osakkeita. Eettinen rahasto, joka poraa öljyä ja on luonut pettämättömän rahaston, on ihailtava, mutta ristiriitainen.

Norjan öljyrahasto

– Öljyrahaston arvo on noin tuhat miljardia euroa.
– Rahasto omistaa osakkeita 9 158 yhtiössä.
– Sijoitukset on hajautettu 73 maahan.
– Tuotto on ollut 5,9 % vuodessa.
– Omistaa noin 2 % maailman pörssiyhtiöistä.
– Sijoituksia varten on valtiovarain­ministeriön laatima eettinen ohjeisto. Osakkeita ei saa ostaa yhtiöistä, jotka käyttävät lapsityövoimaa, eivät noudata ihmisoikeuksia tai huomioi riittävästi ilmastonmuutosta. Myöskään korruptiota ei hyväksytä.
– Rahasto on perustettu tulevia sukupolvia varten. 

Lähde: Norjan keskuspankki

Juttu on julkaistu painetussa Viisas Raha lehdessä nro 9/2019.

 

HUOM!

Postin lakon vuoksi Viisas Raha ei tipahda postiluukusta, mutta kaikki Osakesäästäjien jäsenet voivat lukea näköislehteä maksutta. Lue lisää

Etkö ole vielä Viisas Raha- lehden tilaaja?

Osakesäästäjien jäsenenä saat muiden rahanarvoisten etujen lisäksi sijoittajan tuhdin lukupaketin Viisas Raha aikakauslehden. Lue lisää

Lisää aiheesta "Markkinat"