Markkinatilanteen muutos koettelee etenkin vahvasti velkaantunutta asuntosijoittajaa. Keinoja huolenaiheiden selättämiseksi on muutama.
Pyysimme kahta asiantuntijaa kertomaan, millaisia trendejä asuntomarkkinalla on nyt meneillään. Positiivisia uutisia ei juuri nyt kuulu.
Asuntosijoittajalla on erityisesti kolme negatiivista trendiä, joilla voi olla ikäviä vaikutuksia tuottoihin.
1. Korkojen nousu
Suomessa on eletty pitkään matalien korkojen aikakautta, mutta nyt se on tullut päätökseen. Korkojen nousu on ikävä asia etenkin asuntosijoittajalle.
– Tilanteesta voivat hyötyä etenkin vuokranantajat, jotka ovat tunnistaneet riskit ja jollakin tavalla pystyvät hallitsemaan niitä esimerkiksi kiinnittämällä lainojaan kiinteisiin korkoihin, Suomen Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Sanna Hughes huomauttaa.
Tällä hetkellä korkosuojauksesta hyötyvät erityisesti sijoittajat, jotka ovat hyvissä ajoin ennen korkojen nousua ehtineet tehdä sopimuksen. Korkosopimuksia voi edelleen tehdä, mutta hinta niissä on jo huomattavasti korkeampi.
Investors Housen kiinteistövarallisuudenhoidosta vastaava johtaja Antti Lahtinen muistuttaa, että kohoavien korkojen maailmassa asuntosijoittajan kannattaa miettiä omaa lainoitusastettaan.
– Osa asuntosijoittajista on ostanut uuden asunnon aina, kun vakuudet ovat riittäneet, ja pitänyt siten lainat ikään kuin tapissa. Tässä kohtaa kannattaisi vähän jarruttaa ja vuokratuloilla pienentää oman salkun velkaisuusastetta.
2. Asumiskustannusten nousu
Korkealle kohonneista energianhinnoista on keskusteltu jo viime vuoden syksystä alkaen, mutta myös rakentamis- ja korjauskustannukset ovat nousseet merkittävästi viime vuodesta.
– Se on johtanut vastikkeiden nousuun, mikä puolestaan nostaa asuntojen omistajien kustannuksia, Lahtinen sanoo.
Asumiskustannusten nousu näkyy myös Suomen Vuokranantajille tulevissa kyselyissä.
– Paljon kysytään, miten taloyhtiössä voidaan lähteä tekemään energiaremontteja, Hughes kertoo.
– Taloyhtiöissä varmasti aiheuttaa keskustelua se, onko saatavilla vaihtoehtoisia lämmitysmuotoja, millaisia kustannuksia niihin siirtymisestä tulee ja saako niillä aikaan säästöjä.
Asuntosijoittaja voi vaikuttaa asumiskustannuksiin esimerkiksi hakeutumalla taloyhtiön hallitukseen, jossa tehdään päätökset myös energiatehokkuutta parantavista remonteista.
Hughes uskoo, että energiatehokkuus on ajankohtainen kysymys vielä pitkään, sillä ilmastonmuutos edellyttää jatkuvasti suurempia toimenpiteitä.
Lahtinen vinkkaa, että kalliiden energiaremonttien lisäksi taloyhtiössä kannattaa yhteisesti pohtia, voisiko huolto- tai isännöintikustannuksissa säästää esimerkiksi kilpailutusten avulla.
3. Ukrainan sota
– Ukrainan sota liittyy osaltaan siihen, että inflaatio on lähtenyt laukkaamaan ja erityisesti energianhinta on noussut, Hughes sanoo.
Sodan kestoa ei voi kuin arvailla, mutta sen vaikutukset näkyvät taloudessa vielä pitkään.
Asuntosijoittajan kannalta sota korostaa markkinan huonoimpia puolia, ja niiden taklaamiseen sijoittajalla on vain vähän keinoja.
Markkinoilla sota aiheuttaa yleistä epävarmuutta.
– Asuntosijoittajien ostointo on ehkä hieman hiipunut. Siihen vaikuttavat kaikki edellä mainitut tekijät, joiden seurauksena yleinen epävarmuus on kasvanut, Lahtinen toteaa.
Lue lisää:
Kesän pitäisi olla vuokramarkkinoiden korkeasesonkia – Nyt tilanne on asuntosijoittajalle haastava
Näkökulma: Kun kaikki sijoitukset tuntuvat riskittömiltä
Ei näin – Huhtanen Capitalin konkurssiuutinen kertoo asuntosijoittamisen perusasioiden unohtamisesta