Lehti suomalaiselle sijoittajalle

Stora Enso investoi noin 350 miljoonaa euroa Oulun paperitehtaan muuntamiseen pakkauskartonkitehtaaksi. Kuva: Stora Enso

Stora Ensolta olosuhteisiin nähden vakaa tulos

Paper-divisioona kävi Stora Ensolle kalliiksi toisella vuosineljänneksellä, mutta Packaging Materials- ja Forest-divisioonat tasoittivat pudotusta.

Stora Enso julkisti aamulla osavuosikatsauksen, jonka mukaan yhtiön liikevaihto laski toisella vuosineljänneksellä 19 prosenttia vertailuajankohtaan nähden. Liikevaihdon lasku oli odotettua epävakaassa taloustilanteessa. Myyntihinnat ovat olleet laskusuunnassa jo pidemmän aikaa, ja koronaviruspandemia vähensi tuotteiden kysyntää huomattavasti. Pandemian vuoksi yhtiö supisti myös tuotantoa.

Stora Enson operatiivinen liiketulos supistui vertailuajankohtaan nähden 41 prosenttia, mutta yhtiön mukaan tulos oli olosuhteisiin nähden vakaa. Vuosi sitten operatiivinen liiketulos oli 299 miljoonaa euroa, kun se nyt oli 178 miljoonaa euroa. Se pysyi lähes samalla tasolla kuin ensimmäisellä vuosineljänneksellä, jolloin operatiivinen liiketulos oli 180 miljoonaa euroa.

– Pandemia on vaikuttanut liiketoimintaamme näkyvimmin Paper-divisioonassa, jossa se on kiihdyttänyt rakenteellista heikkenemistä kaikissa paperilaaduissa. Ilman Paper-divisioonaa operatiivinen liiketulosprosenttimme pysyi 13 prosentissa, mikä kertoo kasvuliiketoimintojemme kestävyydestä, Stora Enson toimitusjohtaja Annica Bresky sanoo yhtiön tiedotteessa.

Paper-divisioona teki heikkoa tulosta koko alkuvuoden. Toisen vuosineljänneksen liikevaihto laski vertailuajankohtaan nähden 37 prosenttia ja operatiivinen liiketulos 177 prosenttia. Operatiivinen liiketulos painui näin ollen pakkasen puolelle: tappiota tuli 39 miljoonaa euroa. Liikevaihto oli nyt 445 miljoonaa euroa, kun se vuosi sitten vastaavana aikana oli 712 miljoonaa euroa.

Sen sijaan Packaging Materials -divisioona paransi operatiivista liiketulostaan toisella kvartaalilla peräti 32 prosenttia vertailuajankohtaan nähden ja puolivuotiskaudellakin 15 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Toisen vuosineljänneksen operatiivinen liiketulos oli 130 miljoonaa euroa, mikä oli 32 miljoonaa euroa vertailuajankohtaa enemmän. Liikevaihto laski toisella vuosineljänneksellä kolme prosenttia, mutta kannattavuutta paransivat kunnossapitotoimenpiteiden siirtymisestä johtuvat kiinteiden kustannusten sekä sellun ja kemikaalien muuttuvien kustannusten pienentyminen.

Myös vuoden 2020 alussa toimintansa aloittanut Forest-divisioona paransi operatiivista liiketulostaan 11 miljoonasta 41 miljoonaan euroon, vaikka liikevaihto laski 14 prosenttia. Liikevaihdon lasku johtuu laskeneista tuotantovolyymeista ja puun hinnan laskusta.

Stora Enso ei antanut uutta ohjeistusta ensimmäisellä vuosineljänneksellä ja jatkaa nyt samalla linjalla vedoten maailmantalouden epävarmuuteen ja paperin kysynnän laskuun Euroopassa. Koronakriisin vuoksi myös yhtiön muiden tuotteiden markkinaolosuhteiden vaihtelu jatkuu.

– Biomaterials-divisioonan osalta markkinat ovat edelleen haastavat alhaisten hintojen ja graafisten papereiden kysynnän laskun vuoksi. Viime vuoteen verrattuna tuloksemme on merkittävästi pienempi, pääasiassa Paper- ja Biomaterials-divisioonien toimitusten ja myynnin laskun takia. Muiden liiketoimintojemme markkinanäkymät ovat edelleen vaihtelevat, Bresky sanoo tiedotteessa.

Stora Enso tilinpäätöstiedote tammi–kesäkuu 2020 (pdf)

Stora Enso sijoittajille

Lisää aiheesta:

Stora Enso testaa uusiutuvaa puupohjaista akkuhiiltä

Stora Enso varautuu äkillisiin pudotuksiin – yt-neuvottelut käyntiin

Stora Ensolla odotettua vahvempi alkuvuosi – suunta varovaisesti vastatuuleen

Stora Ensolla karmea loppuvuosi – tuloksesta suli yli puolet

Stora Enso myy Pfarrkirchenin sahan Saksassa

Stora Enson uusi toimitusjohtaja löytyi talon sisältä – Annica Bresky tuntee metsäjätin hyvin

Lisää aiheesta "Markkinat"