Sijoittajabarometrin iäkkäimmät vastaajat ovat tyytyväisimpiä suomalaiseen eläkejärjestelmään. Mitä nuorempi vastaaja, sitä suuremman osuuden eläkevarojensa sijoituspäätöksistä hän haluaisi tehdä itse.
Ruotsissa henkilö voi päättää eläkevarojensa sijoittamisesta osittain itse. Sijoittajabarometrissä kysyttiin, että jos sama olisi mahdollista Suomessa, minkä prosenttiosuuden osalta vastaajat haluaisivat itse tehdä sijoituspäätökset.
Vastaukset jakautuvat desiileihin melko tasaisesti. Yksikään kymmenluku ei saa yli 15 prosentin kannatusta. Sen verran vastaajista haluaisi itse päättää 91–100 prosentista eläkevarojensa sijoittamisesta. Toiset 15 prosenttia päättäisi itse 21–30 prosentin osuudesta. Joka kymmenes vastaaja ei osannut sanoa kantaansa.
– Tutkimuksesta on vaikea vetää hyvin selvää johtopäätöstä. Osaltaan se kielii myös siitä, ettei Suomessa ainakaan hirveän voimakasta kysyntää tällaiselle ole. Yllättävän moni on tyytyväinen nykymalliin. Varsinkin kun otetaan huomioon, että tässä on kysytty nimenomaan ihmisiltä, jotka jo lähtökohtaisesti sijoittavat itse. Jos kysyttäisiin heiltä, jotka eivät harrasta osakesäästämistä, tulokset olisivat vielä hieman eri näköisiä, Danske Bankin pääanalyytikko Minna Kuusisto kommentoi tutkimustulosta.
Nuoret luottavat omiin kykyihinsä
Yhteenlaskettuna 57 prosenttia vastaajista päättäisi itse enintään puolesta eläkevarojensa sijoittamisesta. Niin ollen he, jotka sijoittaisivat valtaosan eläkevaroistaan itse, ovat niukasti vähemmistössä. Erot ikäryhmittäin ovat kuitenkin suuria. Alle 30-vuotiailla suosituin vastaus on 91–100 prosenttia, yli 60-vuotiailla 21–30 prosenttia.
– Se kertoo siitä, että tilanne saattaa tulevaisuudessa muuttua, kun nykyisten nuorten ikäpolvi vanhenee, ja tulee uusia nuoria, Kuusisto sanoo.
Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri pitää yllättävänä, että kokeneet sijoittajat ovat kannattaneet pienempiä prosenttiosuuksia ja nuoret isompia osuuksia itse päätettäväksi.
– Todennäköisesti se johtuu siitä, että vanhemmat vastaajat ovat hyötyneet nykyisestä järjestelmästä, kun taas nuoret eivät ehkä yhtä paljon luota järjestelmän kykyyn turvata tulevia eläkkeitä, hän arvioi.
Lounasmeri pitää hienona, että nuoret luottavat kykyihinsä sijoituspäätösten tekijöinä, mutta tulos ei silti vastannut hänen odotuksiaan.
– Ajattelin, että iäkkäämmät vastaavat, että he hoitaisivat homman itse paremmin.
Vastausten suuri hajonta kertoo Lounasmereen mielestä eniten siitä, ettei aiheesta ole Suomessa juurikaan käyty yhteiskunnallista keskustelua.
– Jokainen on aidosti miettinyt asiaa itse, ja siksi jokainen on vastannut vähän eri tavalla. Usein, kun asiasta ruvetaan puhumaan, vastaukset ohjautuvat valmiisiin vaihtoehtoihin. Tuloksen voi nähdä myös niin, että eri-ikäisillä on aika erilainen käsitys eläkejärjestelmästä, Lounasmeri sanoo.
Sijoittajabarometri on Pörssisäätiön, Suomen Osakesäästäjien ja Viisas Raha -talouslehden Tietoykkönen Oy:ltä tilaama tutkimus. Se on tehty kaksi kertaa vuodessa vuodesta 2014 lähtien. Tutkimuksen tarkoitus on selvittää yksityissijoittajien sijoituskäyttäytymistä ja näkemyksiä talouden ja sijoitusmarkkinoiden kehityksestä. Aineisto kerättiin internetin välityksellä 24.3.–5.4.2022. Vastaajia on yhteensä 2 884. He ovat Suomen Osakesäästäjien jäseniä ja Pörssisäätiön uutiskirjeen tilaajia.
Mitä yksityissijoittajat ajattelevat markkinatilanteesta nyt?
Uusin Sijoittajabarometri kertoo, mitkä yhtiöt kiinnostavat sijoittajia juuri nyt ja mihin sijoittajat laittavat rahojaan seuraavien kuuden kuukauden aikana.
Lue juttu toukokuun Viisas Raha -lehdestä. Suomen Osakesäästäjien jäsenenä pääset lukemaan sen sekä kaikki aiemmin ilmestyneet numerot.
Jäsenenä saat lukuisia rahanarvoisia jäsenetuja sekä Viisas Raha-lehden kahdeksan kertaa vuodessa.
Liity jäseneksi! Voit myös ostaa jäsenyyden lahjaksi täältä.