Yksityissijoittajien mielestä tuleva puolivuotiskausi on hyvää aikaa osakepainon kasvattamiselle laskeviin kursseihin. Vain viisi prosenttia Sijoittajabarometriin vastanneista aikoo vähentää osakepainoaan. 42 prosenttia vastaajista kertoo olevansa täysin velattomia.
Syksyn Sijoittajabarometriin vastanneet yksityissijoittajat ovat hyvässä asemassa nousevien korkojen aikakaudella: 42 prosenttia vastaajista kertoo olevansa täysin velattomia. Lisäksi valtaosalla vastaajista velka jää alle sadan tuhannen euron.
Lainojen vakuutena toimii yleisimmin kiinteistö-, tontti- tai asunto-omaisuus. Vain hieman alle joka viides (17 %) vastaaja kertoo, että lainojen vakuutena on sijoitusomaisuutta. Mitä enemmän sijoitusvarallisuutta on kertynyt, sitä useammin sijoitusomaisuus toimii velkojen vakuutena. Kaksi viidestä (39 %) yli miljoonan euron sijoitussalkun omistajasta hyödyntää sijoituksiaan velkojen vakuutena.
Velkavipua kansalle?
Sijoittajabarometrin vastausten perusteella velkavipua hyödyntävät vain varakkaimmat yksityissijoittajat. Olisiko vivuttaminen mahdollisuus myös kansankapitalismille? Tiukoin ehdoin, asiantuntijat vastaavat.
– Mielestäni se sopii ammattimaisesti toimivalle sijoittajalle, jolla on aidosti muutakin varallisuutta kuin osakkeet. Nykyisessä tilanteessa velkavipuun liittyy paljon riskejä. En liittäisi vivuttamista kansankapitalismiin, Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipelto sanoo.
Sijoituskouluttaja Svenne Holmström puolestaan kannustaa piensijoittajia maltilliseen vivuttamiseen.
– Velkavipu soveltuu sijoittajille, jotka kykenevät suhtautumaan riskiin neutraalisti ja viileästi.
Mitä suurempi sijoitusten arvo on, sitä useammin Sijoittajabarometrin vastaajien sijoitusvarallisuutta on käytetty myös lainan vakuutena. Yli miljoonan euron sijoitusten omistajista 39 prosentilla lainojen vakuutena on finanssiomaisuutta. Kun salkun koko on 100 000 – 250 000 euroa, finanssisijoituksia on lainojen vakuutena vain 14 prosentilla. Mitä pidempi kokemus sijoittamisesta vastaajalla on, sitä todennäköisemmin sijoitusvarallisuutta käytetään vakuutena.
– 20 – 30 prosentin velkaosuus salkussa voi auttaa pärjäämään indeksille, jolle lähes poikkeuksetta muuten häviää. Velkavivun käyttö vaatii tarkkaa strategiaa ja hyvistä osinkoyhtiöistä koostuvaa salkkua. Osinkotuottojen on kuitattava velan kulut, Holmström opastaa.
Laskumarkkinassa velkavivulla voi päästä kiinni halpoihin osakkeisiin, jotka kasvattavat varallisuutta yli ajan. Nousumarkkinassa velkavipu mahdollistaa omistusten lisäämisen kasvavien osinkojen aikana.
Holmström muistuttaa, että varsinkaan velkavivulla ei ole järkevää pelata ajoituksen onnistumiseen perustuvaa uhkapeliä.
– Tässäkään tapauksessa oikeaa ajoitusta ei ole. Pääasia on, että sijoituksiin kohdistuva velka on erillään muusta taloudesta tai omaisuudesta, kuten asunnosta. Salkun vipu on syytä poistaa heti, jos se alkaa ahdistaa.
– En ole kolmeen vuoteen vivuttanut lainkaan. Se on johtunut yksinkertaisesti omasta tunteestani, että juuri nyt en halua sitä tehdä. Se ei tarkoita, että olisin ulkona markkinoilta tai alipainossa osakkeiden suhteen, Holmström kertoo.
Kolmanneksella yli puolen miljoonan salkku
Sijoittajabarometrin vastaajat ovat varakasta väkeä. Kolmanneksella sijoitussalkkunsa arvon kertoneista on yli puolen miljoonan euron sijoitusvarallisuus, johon oman kodin arvoa ei ole laskettu mukaan. Yli puolella on vähintään neljännesmiljoonan salkku. Yli miljoonan euron sijoituksia on 16 prosentilla ja yhdeksällä prosentilla salkun arvo on alle 30 000 euroa. Kahdeksan prosenttia vastaajista ei halunnut ilmoittaa sijoitustensa arvoa.
Syksyn 2022 Sijoittajabarometriin vastasi lokakuussa 2 456 Suomen Osakesäästäjien jäsentä ja Pörssisäätiön uutiskirjeen tilaajaa. Tutkimukseen lähetettiin sähköpostitse 38 070 kutsua, joten vastausprosentti on 6,5. Aineisto kerättiin 11.-18.10.2022.
Tutkimuksen on tehnyt Tietoykkönen Suomen Osakesäästäjien, Suomen Pörssisäätiön ja Viisaan Rahan toimeksiannosta. Vuodesta 2014 alkaen Sijoittajabarometri on tehty kahdesti vuodessa. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää yksityissijoittajien sijoituskäyttäytymistä ja heidän näkemyksiään talouden ja sijoitusmarkkinoiden kehityksestä.
Lue koko juttu
Syksyn Sijoittajabarometrin tulokset on julkaistu Viisaan Rahan numerossa 7/2022.
Osakesäästäjien jäsenenä pääset lukemaan uusimman lehden sekä kaikki aiemmin ilmestyneet numerot.
Jäsenenä saat lukuisia rahanarvoisia jäsenetuja sekä Viisas Raha -lehden kahdeksan kertaa vuodessa. Nuorten Osakesäästäjien jäsenyys maksaa vain 15 euroa vuodessa. Liity jäseneksi! Voit myös ostaa jäsenyyden lahjaksi täältä.