Osakesäästäminen kannattaa aloittaa mahdollisimman varhain. Lukiolaisille tarjotaan nyt mahdollisuutta talousosaamisen kehittämiseen ja sijoitusoppien soveltamiseen käytännössä.
Talous ja nuoret TAT on käynnistänyt pilottihankkeen Lukiolaisten sijoittajakoulusta. Kaksi ja puoli vuotta kestävän kurssin aikana lukiolaiset saavat perustiedot ja -taidot sijoittamisesta ja oman talouden hallinnasta.
Kiinnostus kurssia kohtaan on valtaisa.
– Sanoisin, että noin 20–30 prosenttia lukiolaisista haluaa osallistua kurssille, Helsingin Englantilaisen koulun historian ja yhteiskuntaopin opettaja Timo Holmström sanoo.
Lukiolaisten sijoittajakoulun konseptin takana on juuri Holmström. Hän on järjestänyt kurssia jo lähes neljän vuoden ajan. Nyt opit halutaan kuitenkin yhä laajemman joukon saataville.
Tänä vuonna pilottihankkeessa on mukana kuusi lukiota ja yhteensä 150 nuorta. Ensi vuonna kurssi on tarkoitus laajentaa valtakunnalliseksi, ja toiveissa on, että kurssi tavoittaisi jo 700 lukiolaista.
Käytännön kokemusta pienistä tuloista huolimatta
Kurssin aikana lukiolaiset tapaavat kuukausittain ja syventävät osaamistaan talousasioista ja sijoittamisen mahdollisuuksista.
Heti ensimmäisellä kerralla nuoret ovat saaneet ohjeet arvo-osuustilin avaamiseen ja ensimmäisten tapaamiskertojen aikana käsitellään esimerkiksi sijoitussuunnitelman tekemistä.
– Arvo-osuustilin avaaminen ei ole pakollista. Kurssista tulee kuitenkin huomattavasti mielekkäämpi kokonaisuus, kun asioista ei puhuta vain teoriatasolla.
Mikäli nuori päätyy sijoittamaan omalle arvo-osuustilille yhdessä huoltajiensa kanssa, kurssilla saatuja oppeja pääsee hyödyntämään vapaa-ajalla käytännön kautta. Koulu kuitenkin tarjoaa vain opetusta sijoittamisen perusasioihin eikä anna sijoitusneuvoja.
Arvo-osuustili on useimmille nuorille ensimmäinen valinta sijoitusomaisuuden kartoittamiseen. Lukiolaisten sijoituskouluun osallistuva nuori tosin saa myös ohjeet osakesäästötilin avaamiseen, mutta arvo-osuustili on useimmille mielekkäin valinta.
– Nuoret sijoittavat aika pienistä kuukausituloista, eikä osakesäästötilille voi hankkia esimerkiksi rahasto-osuuksia. Toisaalta pitää ymmärtää myös veroseuraamuksia ja valita välittäjä huolellisesti, sillä tilin siirto voi tulla yllättävän kalliiksi, Holmström huomauttaa.
Hyväntekeväisyyssalkku varmistaa käytännön kokemuksen
Talous ja nuoret TAT ja Holmström korostavat, ettei kurssille osallistuminen vaadi nuorilta tai heidän perheiltään pääomia. Tavoitteena myös on, että jokainen kurssilaisista pääsisi kokeilemaan käytännön sijoittamista, vaikka sijoitettavia varoja ei itsellä olisi.
– Hyväntekeväisyyssalkku on ehdottomasti kärkihankkeemme, Holmström sanoo.
Hyväntekeväisyyssalkku on tekeillä, mutta toistaiseksi se ei vielä ole lukiolaisten saatavilla. Tulevaisuudessa jokainen koulu tulee saamaan oman hyväntekeväisyyssalkun ja sponsorin, joka lahjoittaa sijoitettavan pääoman.
Nuoret itse vastaavat varojen sijoittamisesta sääntöjen puitteissa. Esimerkiksi uhkapelaamista ei sallita, ja hajautuksesta pitää huolehtia. Kurssin lopussa selvitetään, kuinka paljon salkku on tuottanut, ja nuoret pääsevät itse valitsemaan hyväntekeväisyyskohteen, johon varat sijoitetaan.
Ja koska pieni kilpailu piristää aina päivää, tarkoituksena on käynnistää lukioiden välille myös leikkimielinen sijoituskilpailu, jossa hyväntekeväisyyssalkkujen tuottoja vertaillaan.
Somehypestä oman talouden hallintaan
Lukiolaisten sijoittajakoulun alkaessa nuoret ovat vasta 16-vuotiaita, joten vain harvalla on ennalta kokemusta sijoittamisesta. Muutamille huoltajat ovat kerryttäneet sijoitusvarallisuutta, mutta joukosta löytyy myös satunnaisia osakepoimijoita.
– Se on usein tällaista somehypetyksen aiheuttamaa bitcoin- ja Tesla-tyylistä sijoittamista.
Tästä päästäkin kurssin päätavoitteeseen. Sijoittajakoulun ydin ei nimittäin ole tuotoissa, ei edes sijoittamisessa.
– Yksi tavoite on nimenomaan saada nuoret sijoittamaan varhaisessa vaiheessa. Kurssin päätavoite kuitenkin on saada nuoret ajattelemaan ja suunnittelemaan omaa talouttaan ja opettaa arjen taloustaitoja, oman budjetin hallintaa sekä säästämistä. Sijoittaminen toimii kannustimena sille, että nuoret alkavat miettiä talousasioita laajemmin, Holmström tiivistää.
Lukiolaisten sijoittajakoulussa ovat mukana Suomen Osakesäästäjät, Inderes ja Nordnet.