Viisaan Rahan Talouden tulkit -sarjassa asiantuntijat ruotivat talouden ja sijoittamisen ajankohtaisia ja ajattomampia ilmiöitä sekä kertovat omista kokemuksistaan.
Vastuullisuus on saanut monen markkinointitekstin laatijan kynän kautta useita, joskus tyhjiäkin, merkityksiä. Kuinka talouden tulkit määrittelevät vastuullisen sijoittamisen? Miten se heidän mielestään eroaa perinteisestä sijoittamisesta?
”Mielestäni vastuullisen sijoittamisen käsitettä tulisi laajentaa. Vastuullisuutta on ennen kaikkea se, ettei sijoita rahojaan uhkarohkeasti, ei pelaa kasinoa pörssissä, muistaa hajauttaa, yrittää välttyä tyypillisiltä sijoitusvirheiltä eikä maksa sijoituspalveluista liikaa. Varojen huolellinen hallinta – niiden kasvattaminen itselleen, perheelleen, jälkipolville – on vastuullisuutta.
Kun yllä olevat ehdot ovat täyttyneet, minun lisämääritelmäni vastuullisesta sijoittamisesta on se, että omilla sijoituksilla, yhteistyössä muiden sijoittajien varojen kanssa, yritetään saada aikaan positiivista muutosta maailmassa. Jokainen saa itse määritellä, mitä tämä positiivinen muutos tarkoittaa.
Vastuullisen sijoittamisen tulisi ennen kaikkea keskittyä maksimoimaan se potentiaalinen hyöty, eli potentiaalinen muutos parempaan suuntaan, joka sijoituksella voidaan saavuttaa. En usko, että suurin potentiaalinen hyöty syntyy sijoittamalla sellaisiin yrityksiin, jotka ovat jo nyt vastuullisia. Sen sijaan voisi olla järkevämpää keskittyä yrityksiin, jotka eivät vielä täytä vastuullisuuskriteereitä.
Analogia voi olla paikallaan. Ajatellaan, että olemme yleisurheiluvalmentajia. Käyttämällä ammattitaitojamme sellaisen urheilijan hyväksi, jonka ennätys 100 metrillä on 12 sekuntia, pystymme todennäköisesti ammattitaidollamme auttamaan urheilijaa karsimaan sekunnin pois hänen ennätyksestään. Jos taas työskentelisimme sellaisen urheilijan kanssa, joka on jo pystynyt juoksemaan 100 metriä 10 sekuntiin, valmennuksemme tulisi tuskin saamaan aikaan yhtä suurta sekuntimääräistä parannusta kuin edellisellä urheilijalla. Sama pätee todennäköisesti myös esimerkiksi yritysten tuottamiin päästöihin. Pelkästään kokonaispäästöillä on merkitystä, ja niitä on vaikeaa saada pienennettyä, jos keskitymme yrityksiin, joilla on jo nyt lähes nollapäästöt.”
Peter Nyberg, rahoituksen professori, Aalto-yliopisto
”Vastuullinen sijoittaminen tai vastuullisesti toimiminen on jossain määrin riskien hallintaa, jossa sijoittaja ja yritys joutuvat arvioimaan, mitä riskejä toiminnassa on ja miten ne voivat vaikuttaa yrityksen arvoon ja toimintamahdollisuuksiin. Toisaalta vastuullisuus voi olla myös toiminnan tai sijoitusten suuntaamista asioihin, jotka parantavat maailmaa tavalla tai toisella. Vastuullisuus tuo uusia näkökulmia perinteiseen sijoittamiseen, mutta pohjimmiltaan kyse on kuitenkin järkevästä sijoittamisesta, jossa arvioidaan yritysten toiminnan uhkia ja mahdollisuuksia sijoittajan näkökulmasta.”
Lippo Suominen, päästrategi, OP
”Vastuullinen sijoittaminen ei oikeastaan poikkea nykyaikaisesta sijoittamisen määritelmästä, perinteisestä sijoittamisesta kylläkin, koska maailma on muuttunut. Monilla yrityksillä on ESG-asioita, jotka voivat muuttua taloudellisesti merkityksellisiksi asioiksi tapahtumien seurauksena. Huolellinen sijoittaja pyrkii analysoimaan sijoituskohteen relevantit ESG-asiat ja miettii niiden mahdollisia vaikutuksia yrityksen toimintaan, mikäli ne laukeavat positiivisesti tai negatiivisesti.
Lopuksi olisi vielä syytä analysoida se, miten, jos lainkaan, yritys on huomioinut nämä asiat toiminnassaan. Tässä on vastuullisen sijoittamisen ydin. Lisäksi on muitakin vastuullisen sijoittamisen strategioita, kuten best-in-class ja vaikuttavuussijoittaminen. Vastuulliseen sijoittamiseen liittyy todella paljon virheellisiä käsityksiä.”
Mika Leskinen, sijoitusjohtaja, S-Pankki