Viisaan Rahan Talouden tulkit -sarjassa asiantuntijat ruotivat talouden ja sijoittamisen ajankohtaisia ja ajattomampia ilmiöitä sekä kertovat omista kokemuksistaan.
Tällä viikolla talouden tulkit pohtivat, mitkä ovat suurimmat virheet, joihin sijoittaja voi tässä markkinatilanteessa sortua.
”Yleensä suurin virhe on poistua markkinoilta, vaikka rahoille ei olisi akuuttia tarvetta. Uudelleensijoitus tyypillisesti viivästyy, jolloin voidaan menettää tuottoja, sillä suuria laskupäiviä tyypillisesti seuraavat suuret nousupäivät. Toinen virhe on unohtaa hajautus ja keskittyä yksinomaan vaikkapa tekoälyosakkeisiin. Vaikka tekoäly on mielenkiintoinen pitkän aikavälin teema, voivat muut sektorit olla lyhyellä aikavälillä parempia.”
Hertta Alava, senioristrategi, Nordea
”Suurin virhe olisi pitkäjänteisen sijoittamisen lopettaminen markkinahermoilun vuoksi. Laskut kuuluvat osakemarkkinoiden luonnolliseen kehitykseen. Nykyisin laskut ovat kenties hieman aiempaa dramaattisempia, niistä uutisoidaan nopeammin ja enemmän, ja tämä voi pelästyttää erityisesti hieman kokemattomampia sijoittajia. Kun katsotaan taaksepäin, on dramaattisetkin laskut kurottu viime vuosina yllättävänkin nopeasti kiinni markkinoilla. Huonolla hetkellä tehdyt paniikkimyynnit voivat tulla pitkällä aikavälillä kalliiksi, jos markkinalle ei onnistu pääsemään takaisin oikealla ajoituksella. Myymällä kriisiin voi helposti menettää voimakkaita nousupäiviä, kun kriisistä toivutaan. Ajoittaminen on todella vaikeaa.”
Mika Leskinen, sijoitusjohtaja, S-Pankki
”Varallisuuden kerryttäminen sijoittamalla on pitkäjänteistä puuhaa, ja siksi varmaan suurin virhe on tehdä hätiköityjä liikkeitä ja reagoida voimakkaasti esimerkiksi markkinoiden heilahteluihin. Esimerkiksi osakemarkkinoilla kurssivaihtelu on viime aikoina ajoittain ollut hyvinkin voimakasta. Hintojen heilunta on johtunut kasvavasta epävarmuudesta ja likviditeetin kiristymisestä. Keskuspankkien taseet supistuvat, ja esimerkiksi Japanin keskuspankki aloitti vasta hiljattain rahapolitiikan kiristymisen. Talouskasvu on hidastunut myös Yhdysvalloissa, jossa se pitkään pysyi hyvänä. Ajattelisin, että usein markkinoiden heiluessa on parasta pitää pää kylmänä ja pitäytyä omassa pitkän aikavälin sijoitussuunnitelmassa.”
Minna Kuusisto, pääanalyytikko, Danske Bank
”Emme voi ennustaa markkinoiden lyhyen aikavälin suuntaa. Tämän takia pitkän aikavälin sijoittajan ei yleensä kannata muuttaa salkkunsa sisältöä merkittävästi markkinoilta alituisesti tulevien hälyisten signaalien mukaan. Usein on parempi olla tekemättä mitään. Silloin välttyy myös suurimmilta virheiltä. Jos markkinoiden riskitaso on sijoittajan mielestä kuitenkin noussut liikaa, lisäsijoitukset ja ehkä pieni osa osakesalkun nykyisestä arvosta voi suunnata kohti vähemmän riskialttiita kohteita, esimerkiksi korkomarkkinoille. Jos tämä auttaa sijoittajaa nukkumaan yönsä paremmin ja ehkäisee mahdollisia paniikkireaktioita myöhemmin, hyvä niin.”
Peter Nyberg, rahoituksen professori, Aalto-yliopisto