Viisaan Rahan Talouden tulkit -sarjassa asiantuntijat ruotivat talouden ja sijoittamisen ajankohtaisia ja ajattomampia ilmiöitä sekä kertovat omista kokemuksistaan.
Viisaan Rahan suositun Talouden tulkit -juttusarjan uuden kauden alkajaisiksi kysyimme asiantuntijoilta, mitä sijoituskohteita he pitävät tällä hetkellä kaikkein mielenkiintoisimpina.
He nimesivät kolme kiinnostavinta:

”1. Yhdysvaltain teknologiasektori on lähivuosien kiinnostavin osa-alue osakemarkkinoilla. Yhtäältä siksi, koska monet yhdysvaltalaisyhtiöt ovat pystyneet luomaan ”markkinajohtaja voittaa lähes kaiken” -tyyppisen aseman omilla toimialoillaan. Toisaalta siksi, koska Donald Trumpin toisella presidenttikaudella teknologiasektori tuntuu olevan erityisessä suojeluksessa. Sektorin arvostuskertoimet ovat toki haastavalla tavalla korkealla tasolla, mutta on vaikeaa tunnistaa muita sektoreita, jotka pystyisivät tarjoamaan samanlaista tuloskasvuodotusta.
Yhtenä silmiä avaavana mittapuuna voi sanoa, että kannattavimmat yhdysvaltalaiset teknologiayhtiöt tekevät kolmessa kuukaudessa yksin enemmän tulosta kuin koko Helsingin pörssilista tekee tänä vuonna yhteensä. Riskitön tämäkään sektori ei tietenkään ole, mutta riski-tuotto-suhteeltaan se tuntuu tällä hetkellä vähintäänkin mielenkiintoiselta tarkasteltavalta.
2. Toisena sijoituskohteena pidän henkilökohtaisesti järkevänä asuntosijoittamista Suomen ns. kasvukolmioon eli pk-seudun sekä Tampereen ja Turun seutujen parhaille sijainneille. Ehkä hieman tavanomaisesta poiketen sijoittaisin nyt erityisesti perheasuntoihin, enkä niinkään pieniin yksiöihin, jotka olivat vielä nollakorkojen aikana muodissa.
Uskon korkotason palaavan ja jämähtävän varsin matalalle Euroopan talouden pitkän aikavälin demografisten ajureiden vuoksi. Velkavipu toiminee asuntosijoittamisessa siis jatkossakin. Mikrosijainnin merkitys kuitenkin kasvaa, ja nollakorkoaikana ylituotetuista sijoitusyksiöistä riittää kilpailevaa tarjontaa vielä pitkään. Sen sijaan moderneista perheasunnoista on jo pula.
3. Kolmas mielestäni houkutteleva sijoituskohde on Suomen Lapin matkailusektori. Siihen on vaikeaa sijoittaa likvideillä tai laajasti hajautetuilla instrumenteilla, mutta perusfundamentit ostovoimaisen kysynnän kasvulle ovat ilmeiset. Keski-Euroopan talvet eivät ole viime vuosina olleet enää entisenlaisiaan, ja tuntuvasti kasvava matkailijajoukko lentää Lappiin useasta maasta kokemaan talven ainakin kerran vuodessa. Suorat reittilennot ulkomailta lisääntyvät miltei jokaiselle Pohjois-Suomen lentokentälle jatkuvasti.
Yksinkertaisin mutta alkupääomaa vaativa tapa osallistua Lapin matkailubuumiin on hankkia sieltä vuokrauskelpoinen lomamökki. Olen itse ollut mukana rakennuttamassa perheemme sijoitusyhtiölle Villa Ailo -nimistä luksushuvilaa, joka valmistui Levillä hieman reilu vuosi sitten.”
Jukka Oksaharju, osakestrategi, Nordnet

”Suhtaudun yhä positiivisesti USA:n osakemarkkinaan, koska näen Yhdysvaltojen olevan talouden ajuri ja monessa mielessä edellä talouden kehityksen suhteen. Tämä näkemys ajaa yleistä riskinottohaluani, ja vaikka tällä hetkellä markkinoilla onkin paljon epävarmuutta ja riskejä, se on yleensä olosuhde, jossa osakemarkkinat pärjäävät.
Euroopan hyvä kehitys ja etenkin Saksan osakemarkkinan kehitys on jäänyt vähemmälle huomiolle, ja olenkin alkanut suhtautua selvästi positiivisemmin Eurooppaan. Saksan vaalit voivat olla positiivinen ajuri, alue hyötyy myös Ukrainan sodan päättämisen neuvotteluiden aloituksesta, joka parantaa luottamusta talouteen. Euroopan arvostus on maltillinen, ja tarvittavat energia- ja puolustusinvestoinnit nostavat alueen kasvuodotuksia.
Suomen markkinan mennyt pitkä heikko periodi puoltaa myös positiivisempaa näkemystä. Tuloskasvuodotukset ovat hyvällä tasolla ja alueen herkkyys laskeville ohjauskoroille puoltaa positiivisempaa näkemystä.
Olen yleisesti hyvän hajautuksen puolestapuhuja, siksi puhun ennemmin markkina-alueista kuin yksittäisistä sijoituskohteista.”
Tanja Wennonen-Kärnä, päästrategi, S-Pankki

”Nämä eivät ole suosituksia vaan ideoita.
Oma ensiasunto: Varallisuushissin ovet ovat vielä auki. Korot ovat laskeneet, uudistuotanto on pysähdyksissä ja asuntojen hinnat ovat laskeneet. Muutama vuosi sitten ”voivoteltiin”, kuinka vaikeaa on ostaa oma ensiasunto, koska sijoittajat ostavat kaikki yksiöt. Nyt näitä on tarjolla.
USA:n pienyhtiöt: Trumpin suunnittelemat yritysten veronkevennykset ja sääntelyn purkaminen hyödyttävät. USA:n pienyhtiöt saavat yleensä suuren osan liikevaihdostaan Yhdysvalloista ja ovat siten riippuvaisempia alueen vahvasta taloudesta, ja lisäksi pienyhtiöt ovat tällä hetkellä edullisia suuryrityksiin verrattuna.
Rahoitussektori: Rahoitusalalla näemme suurimmat mahdollisuudet eurooppalaisissa vakuutusyhtiöissä ja yhdysvaltalaisissa pankeissa. Yhdysvaltalaiset pankit ovat suotuisassa tilanteessa, sillä maan talous on vahva, korot ovat korkeat ja korkokäyrä jyrkempi kuin aikaisemmin. Euroopan vakuutusyhtiöt ovat defensiivisemmän luonteensa ansiosta hyvä vastapaino syklisemmille pankeille. Lisäksi vakuutusyhtiöiden tuloskasvu on korkeaa, ja ne ovat hyviä osingonmaksajia.”
Tuukka Kemppainen, senioristrategi, Danske Bank