Viisaan Rahan Talouden tulkit -sarjassa asiantuntijat ruotivat talouden ja sijoittamisen ajankohtaisia ja ajattomampia ilmiöitä sekä kertovat omista kokemuksistaan.
Kun geopoliittiset jännitteet kiristävät tunnelmaa monella alueella, sijoittaja joutuu miettimään, millaisia riskejä on valmis ottamaan. Talouden tulkit nostavat esiin asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon:
”Geopoliittisilla jännitteillä on tapana vaikuttaa negatiivisesti varsinkin reunavaltioiden osakemarkkinoiden arvostustasoon. Yksi syy hintojen madaltumiseen on riskipreemion lisääntyminen: sijoittajat eivät enää halua maksaa yhtä paljon reunavaltioiden pörssien arvopapereista niihin liittyvän suuremman geopoliittisen riskin takia. Niille, jotka ovat valmiita ottamaan enemmän riskiä sijoituksissaan, voi olla järkevää sijoittaa osakkeisiin, joiden hinnat ovat tavallista alttiimpia geopoliittisille jännitteille. Kyllä, riskit ovat suuremmat, ja tämä riskinotto voi kostautua jyrkkänä kurssilaskuna tulevaisuudessa. Mutta juuri tämän riskin takia näiden osakkeiden odotetut tuotot ovat kuitenkin tavallista suurempia, eli odotusarvoisesti tuotot niistä ovat suurempia kuin muissa muuten vastaavissa sijoituskohteissa.”
Peter Nyberg, rahoituksen professori, Aalto-yliopisto
”Geopoliittiset jännitteet muodostavat sekä lyhyen että pitkän aikavälin riskejä. Myös ilmastonmuutos on merkittävä riski maailmantaloudelle. Sekä sään ääri-ilmiöiden yleistyminen että nopeasti kehittyvä sääntely vaikeuttavat jo monien yritysten toimintaympäristöä, nostavat kustannuksia ja tekevät tulevaisuuden ennakoinnista vaikeaa. Samalla tietysti syntyy myös uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Sijoittajan on hyvä seurata geopoliittisten jännitteiden ja ilmastonmuutoksen kaltaisia megatrendejä, mutta sijoitusten hajauttaminen on mielestäni hyvä tapa suojautua myös näiltä riskeiltä.”
Minna Kuusisto, pääanalyytikko, Danske Bank
”Geopoliittiset riskit aiheuttavat tyypillisesti lyhyitä markkinakorjauksia. Monesti korjaukset ovat myös hämmentävän pieniä. Esimerkiksi Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan aiheutti alle kymmenen prosentin laskun eurooppalaisissa osakkeissa, ja lasku korjaantui vajaassa kahdessa viikossa. Jos eurooppalainen sota ei aiheuta suurempaa vahinkoa pörssissä, sopii kysyä, mikä sitten aiheuttaisi? Geopoliittiset shokit aiheuttavat marginaalista vahinkoa markkinoille, koska niiden taloudellinen merkitys on marginaalinen. Asia olisi eri, jos shokin taloudellinen merkitys olisi suuri.
Ilmeinen skenaario merkittävälle geopoliittiselle shokille olisi Kiinan hyökkäys Taiwania vastaan tai Taiwanin saarto. En usko, että Kiina kuitenkaan tekisi näin lähitulevaisuudessa, koska Kiinan talous on kiinteistökuplan puhkeamisen myötä paineen alla. Painetta lievennetään puskemalla vientiä länsimaihin. Taiwanin nurkkaaminen aiheuttaisi vientimarkkinoiden sulkeutumisen, mikä lisäisi talouden ahdinkoa entisestään. Taiwanin saarto on todennäköisempi vaihtoehto kuin hyökkäys, sillä saarto on huomattavasti helpompi toteuttaa.
Toinen tärkeä geopoliittinen tapahtuma on 5. marraskuuta järjestettävät Yhdysvaltojen presidentinvaalit. Trumppilainen ulkopolitiikka kauppasotineen on omiaan nostamaan geopoliittisten riskien todennäköisyyttä.”
Valtteri Ahti, päästrategi, Evli