Viisaan Rahan Talouden tulkit -sarjassa asiantuntijat ruotivat talouden ja sijoittamisen ajankohtaisia ja ajattomampia ilmiöitä sekä kertovat omista kokemuksistaan.
Milloin on hyvä hetki lisätä riskiä salkussa ja milloin sitä kannattaa vähentää?

”Kun kaikki on parhain päin, on yleensä hyvä hetki tarkastella teknistä kuvaa. Onko arvostus huipussa, ovatko markkinat yliostettuja, onko valinta konsensuksen mukainen, onko positiointi laajaa jne? Onko mahdollisesti kyseessä vain taktinen korjausliike, joka kuuluu osakesijoittamisen luonteeseen, vai kestävämpi talouden taantuma? Ja kun kaikki tuntuu olevan menetettyä, on yleensä hyvä hetki miettiä ostamista. Toki tässäkin tilanteessa ajoituksellisen hajautuksen tärkeys korostuu.”
Tanja Wennonen-Kärnä, päästrategi, S-Pankki

”Kuukausisäästäjänä lisäät joka kuukausi salkkusi sijoitusriskiä, mikä myös mahdollistaa isommat tuotot pitkällä ajalla. Kukaan ei tiedä, milloin on otollisin hetki ostaa tai myydä osakkeita. Näin isot päiväliikkeet ryhmittyvät samoihin aikoihin, tänään iso lasku ja huomenna iso nousu. Osakkeiden myynti voi ajoittua huonosti, jolloin menettää nousupäivät. Jos normaalisti on esimerkiksi säännöllinen kuukausisäästäjä, markkinaliikkeiden voimistuessa ei kannata herätä aktiivisesti ajoittamaan pörssiliikkeitä. Hyviä pitkän ajan tuottoja voi olla viisasta suojella itseltään.”
Hannu Nummiaro, ekonomisti, LähiTapiola

”Hyvä hetki on silloin, kun sen tekee harkitusti suunnitelman mukaan. Eli joskus yksityishenkilö voi alkaa valmistautua lähivuosina odottavaan talokauppaan, jolloin voi olla syytä laskea riskitasoja tai vastaavasti, jos isot investointitarpeet poistuvat lähivuosilta, silloin voi alkaa miettiä riskitasojen nostoa.
Toinen hyvä hetki lisätä riskiä on, jos riskitasot ovat laskeneet liikaa. Jos osakkeiden paino laskee salkussa liikaa esimerkiksi markkinan korjausliikkeen aikana, silloin voi myydä korkosijoituksia ja ostaa osakkeita. Sama myös toisin päin. Pitkäaikaiselle sijoittajalle isot markkinoiden romahdukset ovat historiassa olleet hyviä paikkoja lisätä osakkeiden osuutta.”
Tuukka Kemppainen, senioristrategi, Danske Bank

”Yleensä hyvä hetki lisätä riskiä salkussa on silloin, kun se vähiten hyvältä tuntuu. Eli silloin, kun pelot ovat pinnassa ja markkinoilla on yleisesti epävarma tunnelma.
Niissä hetkissä sijoittaja ei useimmiten joudu maksamaan osakkeen arvostuskertoimissa katteettoman optimistisista tulevaisuuden odotuksista, koska pelko on huuhtonut niitä pois kurssitasosta. Vastaavasti lähtökohtaisesti hyvä hetki keventää sijoituspainoa on silloin, kun kaikki näyttää vielä hyvältä: talous ja tulokset kasvavat sekä tulevaisuuden näkymät ovat hyviä. Silloin osakkeiden arvostuskertoimet ovat pääsääntöisesti jo nousseet historiallisia keskiarvojaan korkeammalle tasolle. Kaikkiaan riskin lisäämisessä ja vähentämisessä sijoittajan suurin vihollinen on sijoittaja itse – erityisesti mentaalisella puolella. Niin sanotut peliliikkeet on nimittäin tehtävä aina lyhyen aikavälin konsensusnäkemystä vastaan.”
Jukka Oksaharju, osakestrategi, Nordnet

”Monella lienee se oletus, että riskitason muokkaaminen pitäisi sovittaa markkinoiden heiluntaan ja talouden suhdanteisiin. Siinä pelissä on erittäin haastavaa osua oikeaan ajankohtaan, ja ammattimaisessa varainhoidossakin näitä riskipainotuksen muutoksia tehdään vain pienin askelin ja pienessä osaa salkkua.
Painavin ja järkevin syy sijoitusten riskitason muutoksiin on muutos sijoitussuunnitelmassa. Sijoitussuunnitelma taas rakennetaan sijoitushorisontin ja riskinsietokyvyn pohjalta. Esimerkki riskitason vähentämisestä sijoitussuunnitelman muutoksen myötä on vaikka se, että eläkeikä lähestyy ja on tarkoitus ryhtyä suojaamaan pääomia aiempaa enemmän, jotta eläkkeelle siirtyessä salkku kehittyy vakaammin.”
Kaisa Kivipelto, yksityistalouden ekonomisti, Danske Bank