Sijoitusyhtiön perustaminen saattaa olla järkevä vaihtoehto esimerkiksi kuolinpesälle tai kaveriporukalle. Mahdollisuus kasvattaa sijoituksia osakeyhtiön matalalla verokannalla voi olla olennainen etu suoraan omistukseen verrattuna.
Yksityissijoittajan kannattaa pääsääntöisesti sijoittaa henkilönä joko arvo-osuustilin tai osakesäästötilin kautta. Sijoitusyhtiön perustaminen saattaa olla tarkoituksenmukainen vaihtoehto, jos pääomaa on riittävästi ja haluaa käydä aktiivista osakekauppaa. Yhteisiä sijoitusyhtiöitä ovat perustaneet myös kuolinpesän osakkaat ja esimerkiksi sijoittamisesta kiinnostuneet opiskelukaverit.
Keskeiset erot suoran henkilöomistuksen ja yhtiön kautta operoinnin välillä liittyvät verotukseen. Osakeyhtiö maksaa tuloksestaan veroa 20 prosenttia ja henkilö maksaa veroa pääomatulostaan 30–34 prosenttia.
– Pelkästään yhtiön veroprosenttia ja pääomatulojen veroprosenttia vertailemalla ei saa kuitenkaan oikeaa kuvaa koko verotuksesta. 20 prosentin verolla varat ovat vasta yhtiössä. Lisäksi on otettava huomioon, miten osakasta verotetaan, kun hän nostaa yhtiöstä voittoja, Veronmaksajain keskusliiton johtava verojuristi Päivi Kaari muistuttaa.
Vaihto-omaisuuden arvon lasku on kulua
Yhtiön kautta toimimisesta aiheutuu hallinnollisia kustannuksia, kuten kirjanpito ja tilintarkastus. Sijoitusyhtiön kautta operoinnilla on kuitenkin myös verotuksellisia etuja, jotka toteutuvat, jos osakkeilla käyttävä kauppa on aktiivista ja volyymit riittävän suuria. Sijoitustoimintaa harjoittavan osakeyhtiön verotukseen vaikuttaa se, mihin omaisuuslajiin sen omistamat varat kuuluvat.
Arvopaperikauppaa aktiivisesti harjoittavien osakeyhtiöiden omistamat osakkeet kuuluvat pääsääntöisesti vaihto-omaisuuteen, jolloin yhtiö voi vähentää realisoitumattoman arvon laskun kuluna. Osakkeiden arvon alentuminen voidaan siis vähentää, vaikka osakkeita ei olisi vielä myyty.
Juttu on lyhennelmä Viisaan Rahan numerossa 8/2021 julkaistusta jutusta.