Asuntosijoittamisen riskitaso on noussut merkittävästi. Se on vähentänyt kiinnostusta uusien sijoitusasuntojen hankintaan.
Asuntosijoittajien näkymät ovat edelleen laskussa, kun korot ja hoitokulut nousevat, ja asuntojen arvo laskee. Suomen Vuokranantajien huhtikuussa julkaiseman Vuokranantaja-barometrin mukaan asuntosijoittajien suurimpia huolia ovat tällä hetkellä juuri hoitokulujen ja korkotason nousu.
Hoitokulut ovatkin nousseet monessa taloyhtiössä merkittävästi. Lukuisissa yhtiöissä korotus on luvassa vasta alkukesän yhtiökokouksessa.
− Taloyhtiöiden tilanteet vaihtelevat todella paljon. Osassa taloyhtiöistä vastikkeita on jouduttu nostamaan kymmeniä prosentteja, osassa on päästy vähäisemmillä korotuksilla. Kaikkiaan arvioimme, että tänä vuonna taloyhtiöiden vastikkeet nousevat 10–20 prosenttia, sanoo Danske Bankin taloyhtiöiden rahoituksesta vastaava johtaja Ville Roihu.
− Moni taloyhtiö arkailee vastikkeen nostoa. Monelle kuukausittain maksettava, hieman korkeampi hoitovastike on kuitenkin ylimääräistä vastiketta mieluisampi tapa rahoittaa taloyhtiön toimintaa.
Vain harvalla sijoittajalla ostosuunnitelmia
Vuokranantajien barometrin mukaan asuntosijoittajien kiinnostus uuden sijoitusasunnon ostamiseen on ollut laskussa viime syksystä asti ja laskee edelleen. Tällä hetkellä joka viides kyselyyn vastanneista on aikeissa ostaa tai harkitsee sijoitusasunnon ostoa seuraavan puolen vuoden aikana. Samalla asunnon myyntiaikeet ovat kasvaneet: seuraavan puolen vuoden aikana sijoitusasunnon aikoo myydä tai harkitsee myyvänsä 16 prosenttia vuokranantajista. Viime syksynä luku oli 12,5 prosenttia.
Lähes kaksi kolmasosaa asuntosijoittajista ei kuitenkaan ole kaavaillut ostoa tai myyntiä. Myös Suomen Pankin tilastojen mukaan sijoitusasuntolainoja on nostettu aiempaan verrattuna selvästi vähemmän, ja koko sijoitusasuntojen lainakanta on kääntynyt laskuun.
− Valtaosa asuntosijoittajista hakee sijoitustoiminnaltaan pientä tai maltillista riskiä. Riskitason noustua moni on jäänyt lyhentämään lainaansa ja seuraamaan markkinoiden kehitystä. Nyt olisikin ensiarvoisen tärkeää, ettei rahoitusta tai verotusta koskevalla sääntelyllä aiheuteta markkinoille lisää epävarmuutta, sanoo Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Sanna Hughes.