Vuokralaiselle kuuluu useita velvoitteita. Jokainen ei välttämättä ole niistä tietoinen, joten vastuualueet voi käydä vuokralaisen kanssa läpi.
Vuokralaisella on hoitovelvoitteita, joiden laiminlyömisestä voi pahimmillaan joutua vahingonkorvausvastuuseen paitsi vuokranantajaa myös taloyhtiötä kohtaan.
Jos vuokralainen on vaihtumassa, lopputarkastuksen yhteydessä kannattaa käydä asunto läpi muutenkin kuin pintapuolisesti.
Myös uuden vuokralaisen kanssa kannattaa käydä vastuut läpi.
Suomen Vuokranantajat ry:n lakimies Susanna-Maria Aarnivuo neuvoo viisi tärkeintä paikkaa:
1. Lattiakaivo
Lattiakaivo kannattaa tarkastaa vähintään kuukausittain, ja sen puhdistaminen kuuluu aina vuokralaiselle. Lattiakaivon suodatin voi helpottaa puhdistamista, mutta se täytyy vaihtaa riittävän usein.
Jos vuokralainen epäilee viemäritukosta, hänen täytyy ilmoittaa siitä vuokranantajan kautta taloyhtiölle. Syvemmän tukoksen poistaminen kuuluu lähtökohtaisesti yhtiön vastuulle. Tukos voi pahimmillaan aiheuttaa merkittävän vesivahingon.
2. Liesituulettimen tai -kuvun rasvasuodatin
Rasvasuodatin täytyy puhdistaa noin 1–3 kuukauden välein. Kuitukankainen suodatin täytyy yleensä vaihtaa, metallinen taas on helpointa pestä astianpesukoneessa. Aktiivihiilisuodattimen puhdistus- tai vaihtoväli on yleensä noin 3–12 kuukautta.Vuokralaisen täytyy tarkastaa puhdistustapa käyttöohjeista tai tarvittaessa vuokranantajalta.
3. Ilmanvaihtoventtiilit
Tulo- ja poistoilmaventtiilit kuuluu puhdistaa, kun niissä näkyy pölyä tai likaa. Puhdistustarve riippuu alueen ulkoilman puhtaudesta ja kannattaa tarkistaa vähintään pari kertaa vuodessa.Ilmanvaihtoventtiilit täytyy myös muistaa pitää auki.
4. Palovaroitin
Palovaroittimen toimivuus pitäisi testata kuukausittain. Paristot olisi hyvä vaihtaa vuosittain, elleivät ne ole pitkäikäisempiä.Palovaroittimen pohjasta on hyvä tarkastaa myös ”parasta ennen” -päiväys. Yleensä varoittimet kannattaa vaihtaa uusiin 5–10 vuoden välein. Asunnon jokaisen kerroksen alkavaa 60 neliömetriä kohden pitäisi olla vähintään yksi palovaroitin.Vastuu palovaroittimista siirtyy osakkaalta taloyhtiölle ensi vuoden alussa. Lakimuutoksessa on kahden vuoden siirtymäaika.
5. Hanat ja vessanpöntöt
Vuokralaisen vastuulle kuuluu seurata huoneiston kuntoa ja ilmoittaa esimerkiksi vuotavasta hanasta tai wc-istuimesta. Vuodon voi paljastaa esimerkiksi jatkuvasti loriseva vessanpönttö tai hanan ympärille kertyvä lammikko.Vuokralaisella on velvollisuus ilmoittaa havainnoistaan viipymättä vuokranantajalle. Jos korjaus ei voi odottaa, ilmoituskin täytyy tehdä heti. Toisinaan vuokralainen voi joutua ilmoittamaan suoraan taloyhtiölle, mutta silloinkin hänen täytyy jättää vuokranantajalle viesti asiasta.—