Esitäytetty veroilmoitus kannattaa tarkastaa huolella.
Onko viime vuoden verotuksesi osalta jo kaikki kunnossa? Nyt on vielä hyvin aikaa varmistaa asia. Esitäytettyyn veroilmoitukseen ehtii tehdä muutoksia toukokuuhun asti.
Palkan- ja eläkkeensaajan esitäytetyn veroilmoituksen määräpäiviä on kolme: 7. toukokuuta, 14. toukokuuta ja 21. toukokuuta. Oma määräpäivä selviää esitäytetystä veroilmoituksesta.
Verohallinto saa suuren osan verotukseen tarvittavista tiedoista automaattisesti, mutta ne pitää aina tarkastaa.
− Jos on saanut vaikka vuokratuloa esimerkiksi asunnon tai veneen lyhytaikaisestakin vuokraamisesta tai myynyt nettihuutokaupoissa muuta tavaraa kuin omaa tavanomaista koti-irtaimistoa, tiedot näistä tuloista pitää lisätä veroilmoitukseen. Myös vaikuttajatyöstä tai kryptovaluuttojen myynnistä saadut tulot pitää ilmoittaa, Johtava veroasiantuntija Nikke Jokitie Verohallinnosta sanoo.
Vähennykset kuntoon
Sijoittaja voi tehdä verotuksessa monenlaisia vähennyksiä. Tyypillisiä vähennettäviä ovat myyntitappiot ja sijoitusten säilyttämiseen liittyvät kulut.
Kuitenkin myös epäsuoria, tulon hankkimiseen liittyviä kuluja voi vähentää verotuksessa. Sellaisia ovat esimerkiksi Suomen Osakesäästäjien jäsenmaksu, sijoituskirjallisuus ja -lehdet sekä koulutukset. Muista myös esimerkiksi matkat koulutuksiin tai yhtiökokouksiin.
Asuntosijoittaja voi vähentää verotuksessa vastikkeiden ja sijoitusasuntoon tehtyjen hankintojen lisäksi muun muassa sijoitusasunnolle tehtyjen matkojen kulut.
Ulkomaalaisia osakkeita omistavan kannattaa muistaa, että osinkojen verotuskäytännöt vaihtelevat. Kaksinkertaisen verotuksen poistavasta sopimuksesta huolimatta suomalainen sijoittaja voi joutua itse hakemaan liikaa perityn veron takaisin, minkä jälkeen sijoittaja on velvollinen ilmoittamaan palautuksesta myös palveluntarjoajalle ja verottajalle.
Kiinteistöveroon muutoksia
Kiinteistöjä omistavien yksityishenkilöiden pitää tarkistaa ja täydentää kiinteistöveropäätökset 7. toukokuuta mennessä.
Monella kiinteistövero nousee viime vuodesta. Tämän vuoden alusta alkaen rakennusten ja maapohjan kiinteistöveroprosentit eriytettiin toisistaan, ja maapohjan veroprosentin alaraja nousi 0,93 prosentista 1,3 prosenttiin.
Kunnat päättävät kiinteistöveroprosentit lain määräämissä puitteissa.
− Meidän tietojemme mukaan suurin osa kunnista on nostanut kiinteistöjen maapohjien kiinteistöveroprosenttia muutoksen seurauksena, mikä näkyy kiinteistöjen omistajille veron nousuna, veroasiantuntija Annika Stark sanoo.