Vastuullisiin rahastoihin virtaa valtava määrä rahaa. Sijoittajan kannattaa olla tarkkana, ettei viherpesu johda harhaan.
Vastuullisen rahaston leima on varainhoitajille arvokas, koska vastuun vetovoima on sijoittajien keskuudessa niin vahva, että sijoittajat ovat valmiit maksamaan vastuullisille rahastoille moninkertaisia palkkioita tavallisiin rahastoihin verrattuna.
Nordean Rahastoyhtiön toimitusjohtaja Tanja Eronen kuvasi sijoittajien kiinnostusta vastuullista sijoittamista kohtaan Finanssialan verkkosivuilla tammikuun lopulla julkaistussa haastattelussa näin:
”Meillä on esimerkiksi rahasto, joka sijoittaa pieniin ympäristökohteita parantaviin yrityksiin. Tällä hetkellä on se tilanne, ettei meinaa löytyä tarpeeksi yhtiöitä, joihin sijoittaa kaikki se raha, jonka sijoittajat olisivat halukkaita rahastoon laittamaan!”
Voi olla, että sijoittajia säikytellyt Ukrainan kriisi on sittemmin ratkaissut Erosen ongelman.
Viherpesu veks
Viherpesun suhteen kannattaa olla tarkkana. Viherpesua on esimerkiksi perusteettomien tai harhaanjohtavien tietojen antaminen sijoitustuotteesta. Se voi ilmetä myös joidenkin tuotteen ominaisuuksien liioitteluna tai vähättelynä.
Hyvänä enteenä ei voi pitää sitäkään, että Euroopan arvopaperimarkkinaviranomainen (Esma) on katsonut tarpeelliseksi nostaa viherpesun kitkemisen prioriteettilistalleen vuosiksi 2022–2024. Esman rooteliin kuuluu muun muassa sijoittajansuoja.
Miten Nordeanja OP:n ilmastorahastot ovat pärjänneet? Miksi Morningstar karsi vastuullisten rahastojensa valikoimaa? Lue koko juttu Viisaan Rahan numerosta 2/2022.